Szlovák-Magyar találkozó Fülekpüspökiben

“Azért jöttünk, hogy adjunk, de végül mi kaptunk valamit”

2020. február 15-én a szlovákiai Fülekpüspökiben került megrendezésre az immár hagyományosnak mondható Szlovák-Magyar Találkozó. A különleges szombati alkalmon több mint száz testvér vett részt a határon innen és túl, magyar- és szlovák-lakta településekről egyaránt.

A különleges napot a program házigazdája, Marek Kaba, a füleki körzet lelkipásztora nyitotta meg, aki hosszú – közel öt éves – kihagyás után újra köszönthette a kétnyelvű közösséget.

A szombatiskolai alkalmat három szlovák és három magyar testvér segítségével Daniel Márföldi, a Szlovák Egyházterület titkára bonyolította le, aki mind szombatiskola-vezetőként, mind tolmácsként kiválóan helyt állt.

Prózai szolgálat nem volt ugyan a nap folyamán — a találkozó nyelvi akadályai okán — de ének- és zeneszolgálat annál több. A kassai énekkar dalait hallhattuk úgy délelőtt, mint délután, de a színpadon elhangzottak szolgálatok a salgótarjáni ifjúsági kamarakórustól és a gyülekezet fiataljaitól is.

A délelőtti istentiszteleti alkalom folyamán, dr. Ősz-Farkas Ernő, a Dunamelléki Egyházterület, valamint Frantisek Kolesar, a Szlovák Egyházterület elnökei tolmácsolták Isten üzenetét, mindketten a nap mottójával kapcsolatban, “Bizalommal várunk!”.

Délután missziós beszámolókat hallhattunk mind a Szlovákia déli részein, mind pedig a (főként) Nógrád megyében működő programokból. Volt szó a Bethesda házról, mely egészségügyi programok, nyelvoktatás, kézműves foglalkozások és más közösségi programok otthona Füleken, volt szó a pásztói Boldog Élet Klubról és annak megmozdulásairól, a balassagyarmati börtönmisszióról, és annak eredményeiről, valamint a Keresztény Harcművészetről is. A beszámolók közül azonban a legemlékezetesebb talán a szlovák YFJ (Youth For Jesus) tábor beszámolója volt, melyben két magyar fiatal, Peszt Ráhel és Gonda Anna mondták el a tapasztalataikat. Elmondásuk szerint azért mentek Szlovákiába, hogy a missziómunka során valamit adjanak az ott élőknek, de végül csak arra lettek figyelmesek, hogy több tapasztalattal tértek haza, mint gondolták volna.

Valahogyan hasonlóan éreztük magunkat mi is a Szlovák-Magyar Találkozón.

Azért mentünk, hogy adjunk, de végül mi kaptunk valamit.

A következő találkozó 2021-ben, Magyarországon kerül megrendezésre.

Ömböli Krisztián