„Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek tőlük, mert maga az Úr, a te Istened vonul majd veled, nem hagy cserben téged, és nem hagy el.” (Mózes 5. könyve 31,6)

Negyven év vándorlás után ismét megérkezett a nép Kánaán határához. Újból ott állnak a döntés előtt: „Bemenjünk, vagy ne?” Legutóbb, hasonló helyzetben, a kémek elbizonytalanították őket, tízen a félelmeket érezték komolyabbnak, mint a hitet. A nép újból egy lehetőséget kapott, a kérdés csak az, hogy élni fognak-e vele vagy sem. Mózes viszont nem bízza a véletlenre. Elmond egy prédikációt, ami megindítja a népet.

Mózes és a nép legutóbb megtorpantak, úgyhogy most a lelkesítés következik. A vezetőjük szavai így szólnak: „Ne féljetek tőlük!” Ez egy nagyon szép mondat, ha nálunk pisztoly, az ellenfélnél meg egy bicska van, de itt közel sem erről van szó.

Mózes szavai erőt adnak nekik. Nem csak azt mondja, hogy ne féljenek, meg is indokolja miért ne. „Mert Isten veled lesz!” Isten ígéretet tett, hogy nem hagyja magára a népét, hogy nem engedi el őket. Hogy nem lesznek egyedül a háborúban, a küzdelemben. Ő maga fog együtt küzdeni velük, és így legyőzhetetlenek lesznek. Nem a maguk erejéből, hanem Isten erejével.

Egyáltalán nem egyedi a harc. A küzdelem életünk része. Ma, amikor néhány kilométerre tőlünk bombák robbannak, életünk központi kérdésévé vált, hogy mit kezdjünk a félelemmel.

Van egy rossz hírem. Egyedül ez nem fog menni. Bármennyire is szeretnénk legyőzni a félelmeinket, nem tudunk felülkerekedni rajtuk. Pont azért félünk, mert olyan ellenféllel állunk szemben, aki erősebb nálunk. Pont azért félünk, mert nem tudjuk biztosan a harc végét. Ha egyedül küzdesz, akkor nem fog menni.

A jó hír az, hogy Isten ígérete örökre szól. Nem csak az akkori nép, hanem a mi életünkben is érvényes. Ne félj, mert Isten nem hagy cserben! Nem lesz könnyű, és ott kell lenned a harcmezőn, neked is kell küzdened, de Isten veled lesz és nem hagy cserben.

Isten megígérte, hogy előtted vonul és vezet. Épp ezért lehetsz nyugodt.

Ömböli Dávid
a kaposvári körzet lelkésze