„Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért.”  (Ján 15,13) 

Egy földön járt tökéletes ember, Jézus Krisztus példáját nézzük meg, hogy Őbenne egy követendő példaképet lássunk, különösen a szeretet területén.

Jézus szeretete nem érzelgős szavakban nyilvánult meg, hanem abban, hogy értékelte az embereket; szánalommal fordult az emberek felé. Jézus számára az emberek fontosabbak voltak, mint az anyagi dolgok.

Jézus szeretete meglátszott abban, hogy kész volt meghalni, hogy megmentse az embereket a bűneikből. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta. Isten szeretetének a legnagyobb bizonyítéka az, hogy halálra adta a Fiát értünk.

A legnagyobb bizonyítéka a mások felé való szeretetemnek, hogy kész vagyok meghalni magamnak, a saját igazságaimnak, a saját jó híremnek, a saját érdekemnek azzal a személlyel kapcsolatban. Ami ennél kevesebb, az nem szeretet.

Énekelünk a szeretetről, beszélünk a szeretetről, de mi a szeretet bizonyítéka?

Az, hogy kész vagyok meghalni; amikor valami lustaságot, rendetlenséget, vagy ápolatlanságot látok abban a személyben. Először szeretni kell őt. Azt mondod, „de nem gondolod, hogy helyre kellene igazítani őt?”

Igen, mindenképpen. Jézus is helyreigazította az embereket. Miért fogadták el az emberek Jézus helyreigazítását és miért nem fogadták el a helyreigazítást a farizeusoktól?  Mi volt a különbség aközött, hogy amikor Jézus mondott nekik valamit, akkor odafigyeltek, és amikor a farizeusok mondták ugyanazt a dolgot, akkor nem figyeltek oda? Azért, mert látták, hogy Jézus szerette őket. (Nem csak szavakkal.)

Ha az emberek látják, hogy szereted őket, akkor el fogják fogadni a helyreigazításodat.

Ha nem szeretjük és helyreigazítjuk őket, akkor mi is farizeusok leszünk.

Ha engem felingerel egy személy, akkor nem vagyok alkalmas rá, hogy helyreigazítsam őt, először magamat kell helyre tennem. Ha türelmetlen vagyok az emberekkel, nem vagyok kész arra, hogy helyreigazítsam őket. Először a saját türelmetlenségemet kell helyreigazítani?

Jézus azt mondta, hogy mielőtt meglátod a szálkát a mások szemében, vedd ki előbb a gerendát a saját szemedből. Egy tökéletes személy képes türelmes lenni a tökéletlen emberekkel.

Jézus tökéletes volt. Ezért, még ha egy teljesen tökéletlen világban is élt, Ő képes volt türelmes lenni az emberek tökéletlenségekor. Mi, akik egyáltalán nem vagyunk tökéletesek, akik olyan tökéletlenek vagyunk, miért van az, hogy nem vagyunk képesek türelmesnek lenni más tökéletlen emberekkel?

Megmondom neked az okát; azért, mert tökéletlenek vagyunk.

Minél inkább törekszünk a tökéletességre, annál inkább felvesszük a keresztet és meghalunk önmagunk számára. Minél inkább türelmesek leszünk, annál inkább elnézők leszünk mások hibáival szemben. Képesek leszünk megbocsátani nekik. Nem fogunk kijönni a sodrunkból, nem leszünk idegesek. Akkor ezt fogjuk mondani: „Mit számít ez 2000 év múlva?”

Semmit sem fog számítani ez az apróság, ami téged felidegesített. Nézd az örökkévalóság szemszögéből a dolgokat. Vedd észre, hogy jobban kell szeretni azt a személyt. Ne törődj vele, ha hibát követett el. Bátorítsd őt a jóra, szeresd, ahogy Jézus is szeret téged bűnös embert.

Simon László
a Bp. sashalmi, salgótarjáni
és a Bp. újpesti gyülekezet lelkipásztora