Sitkei Zoltán, az ADRA Magyarország igazgatója a törökországi kereső- és mentőműveletekről

Hatay városának közelében vagyunk. Itt körülbelül 1,5 millióan élnek, és mintegy 500 ezer helyi lakos veszítette el az otthonát.

(Szerkesztői megjegyzés: A cikk magyar nyelvű leközlése idején Sitkei Zoltán már itthon van, de fontosnak láttuk közölni február 10-i telefonos interjút szolgálatának nemzetközi hírértéke miatt.) 

Sitkei Zoltán személyes tapasztalatait az alábbi videós beszámolóban mondta el hazatérése után:
https://youtu.be/ifH2-gLlC4I

A február 6-i, hétfői török és szíriai földrengésre nap mint nap egyre több válasz érkezik, ugyanis a segítségre való igény is egyre nagyobb. A tedNEWS-hoz beérkezett február 9-i jelentésben Corinna Wagner (az ADRA Europe adománygyűjtési koordinátora) beszélget Sitkei Zoltánnal, az ADRA Magyarország igazgatójával, aki a magyar kormány Törökországba küldött kutató-mentő csapatának egy tagja.

Mint mindannyian tudjuk, az ADRA általában nem vesz részt keresési és mentési műveletekben (mint például egy földrengés után emberek kimentése az összedőlt épületek alól). Emiatt annál nagyobb örömünkre szolgál, hogy az ADRA Magyarország képviselteti magát a magyar kormány Törökországba küldött kutató-mentő csapatában. Az ADRA Magyarország igazgatója, Sitkei Zoltán mentőorvos és nemzetközileg akkreditált kutató-mentő technikus. Ennek az egyedülálló végzettségnek köszönhetően a kormány is elismerte képességeit.

Zoltán, valamint három, egyéb civil szervezetektől érkező kollégája a 19 fős és 7 mentőkutyával felszerelt egység részeként került bevetésre. Február 7-én érkezett meg Törökországba. Ma délelőtt volt alkalmunk telefonos kapcsolatba lépni vele. Örömmel osztjuk meg Önökkel az interjút! Tartsuk Zoltánt és csapatát gondolatainkban és imáinkban e nagyon nehéz művelet során!

Corinna Wagner
Szia Zoltán, köszönjük szépen, hogy időt szakítottál a beszélgetésre. Hogy vagy?

Sitkei Zoltán
Köszönöm, jól vagyok. Kicsit fáradtan, mert nagyon keveset aludtunk, de így is hatékonyak vagyunk. Persze tele vagyunk adrenalinnal, ezért alszunk kevesebbet, mint normális körülmények között.

CW
Hol vagytok most?

SZ
A mentőcsapattal Hatay térségében (Törökország) vagyunk, ahol napi szinten dolgozunk a romok között. Nagyon szokatlan körülményekkel találkozunk. Ezen a területen szinte minden ház romokban áll vagy megrongálódott. Az embereknek menedékre van szükségük. Autókban és helyi szolgáltatási központokban alszanak. Azt hiszem, a civil és a kormányzati szervezetek sátrakat fognak felállítani a számukra. Láttuk, hogy élelmiszert is osztanak. Az élelmiszer- és a szálláshelyzet nagyon kritikus.

CW
Pontosan milyen munkát végeztek napközben?

SZ
Először is meg kell találnunk és ki kell mentenünk az embereket, a túlélőket. Kapcsolatban állunk a mentőközponttal is, de alapvetően a helyi rendőrséggel dolgozunk együtt. Ők utasítanak minket különböző helyekre, ahová elmegyünk embereket menteni. Rengeteg lehetőségünk van. Az elmúlt 36 órában hat embert mentettünk meg, köztük két gyermeket. Sajnos a mentés után az egyik fiatal fiút elveszítettük a sérülései miatt. De még életben volt, amikor kivittük a romok közül. Elég hatékony csapat vagyunk, de néha nagyon nehéz helyzetekkel kell szembenéznünk. Egy hölgyet, akit mi találtunk meg, 14 órába telt megmenteni. Tegnap déltől ma hajnali 2 óráig dolgoztunk. Nagyon nehéz volt kihozni. A török tűzoltósággal együtt próbálkoztunk, de végül megtaláltuk a megoldást, és megmentettük a hölgyet.

CW
Gépeket, technikai eszközöket vagy lapátokat használtok? Vagy hogyan dolgoztok?

SZ
Speciális szerszámaink vannak a munkához. Ezekkel dolgozunk. De az ilyen helyzetekben bármilyen eszköz jól jöhet: kéziszerszámok, elektromos eszközök, …

CW
Melyek a legsürgetőbb szükségletek azon a területen, ahol tartózkodtok?

SZ
Élelmiszer és víz, ahogyan most látjuk. A kormány már megszervezte a kiosztást, de nagyon hosszú sorok vannak. Ezen a környéken mindenkinek szüksége van valamire.

CW
A boltok most nem kapják meg a készleteiket, igaz?

SZ
Igen, ez így van.

CW
Ez egy vidéki terület Törökországban?

SZ
Hatay városának közelében vagyunk. Itt körülbelül 1,5 millióan élnek, és mintegy 500 ezer helyi lakos veszítette el az otthonát.
CW
Mennyi ideig lesztek ott?

SZ
Azt hiszem, már csak két napig. Mert addigra a túlélés valószínűsége egyre csökken.

CW
Imádkozunk érted és mindenkiért, aki ott van. Kívánunk nektek sok erőt, hogy folytatni tudjátok azt a csodálatos munkát, amit ott végeztek. Köszönjük, hogy ezt mind megosztottad velünk!

[Fotók: az ADRA jóvoltából]

A cikk forrása:
https://ted.adventist.org/news/adra-hungary-country-director-zoltan-sitkei-on-search-and-rescue-in-turkey