312 millió keresztény él üldöztetés veszélye alatt

Világviszonylatban minden hetedik keresztény

Az Open Doors (Nyitott Ajtók) International, január 18-án közzétett 2023. évi, keresztényüldözésről szóló felmérése (World Watch List—WWL) világszerte borús képet mutatott a vallásszabadságról. Ez, az immár harmincadik, évente összeállított lista bemutatja azt az 50 országot, ahol a keresztényeket a legsúlyosabb üldöztetés éri hitük miatt, és felhívja a figyelmet az üldözött keresztények által nap mint nap átélt nehézségekre.

A WWL megállapította, hogy összesen több mint 360 millió keresztény szenved szélsőséges vagy nagyon súlyos üldöztetést és megkülönböztetést hitéért – ez 20 millióval több, mint két évvel ezelőtt. A lista által megnevezett 50 országban mintegy 312 millió keresztényt üldöznek nagyon súlyos vagy szélsőséges mértékben – világviszonylatban ők képviselik a kereszténység egyheted részét.

Észak-Korea ismét a világ legveszélyesebb helye a keresztények számára (tavaly Afganisztán előzte meg, miután a tálibok 2021-ben elfoglalták az országot).

„Észak-Koreában Biblia birtoklásáért kivégezhetnek vagy börtöntáborba küldhetnek” – mondta Ole Petter Erlandsen, az Open Doors tudományos igazgatója a jelentés eredményeinek ismertetésekor. Megemlítette Észak-Korea új „antireakciós gondolkodástörvényét” is, amely a Bibliával együtt minden külföldi eredetű, publikált anyagot betiltott Észak-Koreában. Az Open Doors becslése szerint 400 000 keresztény él ebben az országban, akik hatalmas kockázatot vállalnak hitükért.

Afganisztán a 2022-es első helyről idén a kilencedik helyre csúszott vissza. Az Open Doors szerint a visszaesés kevés derűlátással kecsegtet, mivel az üldöztetés továbbra is szélsőséges szinten marad az országban. „A nagy visszaesés a rangsorban annak köszönhető, hogy a kereszténység még inkább föld alatti mozgalom lett, ami nagyobb kihívást jelent az ellenőrzött, erőszakra vonatkozó adatok megszerzésében is” – osztották meg a vezetők.

Kína élen jár az elektronikus megfigyelésben
Számos ország az erő, a nacionalizmus és a technológia alkalmazásának veszélyes keverékével próbálja irányítani polgárait. Kína vezető szerepet tölt be a megfigyelési technológia használatában és exportjában.
Új törvényeket fogadtak el, amelyek átfogó új szabályokat vezetnek be az egyházak internethasználatára vonatkozóan. Ez lehetetlenné teszi az online bibliavásárlást vagy a bibliai alkalmazások letöltését. Nemzetközi szinten Kína az emberi jogok újradefiniálását szorgalmazza, ahol a gazdasági fejlődés és a biztonság fontosabbá válik, mint az olyan klasszikus jogok, mint a gondolat- vagy véleménynyilvánítás szabadsága.

A szubszaharai erőszak új magasságokba emelkedik
Erlandsen arra is rámutatott, hogy a keresztényüldözés Afrika Szaharától délre fekvő részein egyre növekszik: a vallási indíttatású gyilkosságok száma Nigériában a tavalyi 4650-ről 5014-re emelkedett, ami a nemzetközi összlétszám 89%-át teszi ki. Az iszlamista erőszak alatt omladozó országban a keresztények különösen kiszolgáltatottak.
A nigériai helyzet azonban nem kivételes, mivel a dzsihadista erőszak egyre gyakoribbá válik Afrika ezen területén, és a régió 26 országában igen jelentős az üldöztetés mértéke. A dzsihadista csoportok ölnek, csonkítanak, erőszakolnak, váltságdíjért embereket rabolnak és nőket szexrabszolgaságra kényszerítenek – emiatt sokan menekülni kényszerülnek.
Agnes, a lány, akit tavaly a Boko Haram – egy militáns csoport – rabolt el, megosztotta szívszorító élményét: „Egy farmon dolgoztunk a mezőn, amikor fegyveresek leptek meg minket, és hármunkat elraboltak. Két társamat megölték, én vagyok az egyetlen, aki túlélte.” A térségben tapasztalható erőszak és bizonytalanság miatt további százezrek váltak hontalanná vagy menekültté.

Az emberi jogok barométere
„A keresztények elleni támadások az emberi jogok barométere” – mondta Ine Eriksen Søreide, Norvégia korábbi külügyminisztere a jelentés eredményeire reagálva. „Az a kép, amelyet a jelentés elénk tár, előjele annak, ami más jogokkal kapcsolatban is megtörténhet” – mondta, és aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan a modern technológiát megfigyelésre használják.

Néhány jó hír
„Nem minden halad a rossz irányba” – mondta Ole Petter Erlandsen, három pozitív változást említve: először is, az afganisztáni erőszak visszaesése miatt az ország lejjebb került a rangsorban. Másodszor, Egyiptomban is csökkenést mutat a keresztények elleni erőszak. Harmadszor pedig, néhány Arab-öböl menti állam a korábbitól eltérő álláspontot képvisel a keresztény vendégmunkásokkal szemben.

„Még nem tudni, hogy a 2022-es katari körülmények javulása csak véletlen volt-e, vagy tartós tendencia” – zárta Erlandsen.

A cikk forrása: https://ted.adventist.org/news/312-million-christians-live-under-threat-of-persecution