Ki szeretne olyan helyen élni, ahol egészségesen öregszenek meg az emberek és átlag feletti a százévesek száma?

Erre a kérdésre keresett választ négy orvos és egy gyógyszerész a péceli gyülekezetből, akik február közepétől minden szerdán több mint 50 városlakóval találkoztak.

A hallgatók nagy érdeklődéssel követték Dan Buettner, a National Geographic folyóirat egyik publicistája által beazonosított öt kék zóna bemutatását, amelyek közül az egyiket a Loma Linda városában élő adventisták alkotják. Dr. Hella Zoltán, dr. Márkus Eszter, dr. Kőszegi Máté, dr. Kőszegi Péter és dr. Ősz-Farkas Ernő az öt helyszínen végzett kutatásokat mutatták be, kiemelve azokat az életmód elemeket, amelyek magyar körülmények között alkalmazhatók.

Minden találkozást egy zenei produkció tett varázslatossá Pápai-Nagy Mónika szakmai vezetésével, illetve a megismert kultúrából származó egy-egy gasztronómiai érdekesség bemutatása és kóstolása, Madaras-Ősz Emese szervezésében. Ezalatt a gyerekekkel külön teremben foglalkoztak az önkéntesek, játékokat és énekeket tanultak az egészséges életmódról Törőcsik Mészöly Viktória vezetésével.

Az utolsó alkalommal a hazai kultúrával kompatibilis tanulságokat összegezték az előadók, összehasonlítva az európai szakmai szervezetek ajánlásaival. Egészségügyi mérésekkel és állófogadással fejeződött be a sorozat.

A hat hetes program végső következtetése szerint, Pécelen minden lehetőség megvan egyéni kék zóna kialakítására. A génekben „megírt” életkort akár tíz évvel hosszabbíthatja meg, aki a saját életmódját a kutatásokkal és a kék zónákban vizsgált idősek tapasztalataival bizonyított alapelvekhez igazítja. Nincs olyan recept, ami itt a földön örök életet biztosítana vagy megállíthatná az öregedést, de Isten Mózesnek adott ígérete teljesülhet: „életeden át tartson erőd”.

A péceli gyülekezet kommunikációs csapata minden héten egy előadás felvételét teszi közzé a péceli adventisták YouTube csatornáján, Törőcsik Ábel irányításával.

Dr. Ősz-Farkas Ernő
a péceli gyülekezet lelkésze
ESZO vezető