Járványhelyzet – 2020. okt. 16.

Bezárások

Ezen a hétvégén zárva tartanak a következő gyülekezetek: Nagykanizsa, Gyöngyös, Fehérgyarmat, Szolnok, Debrecen Józsa, Gyula 1, Gyula 2, Szabadkígyós, Sarkad

Újra nyit

Budapest Óbuda

Szeretetotthonaink

Nagyon köszönjük, hogy múlt heti felhívásunkra több mint húszan jelentkeztek segíteni a Gyulai Szeretetotthonba. Közülük 6 főt felvettek. Még mindig szükség lenne jövő hétre segítségre. Idős, veszélyeztetett személyek, vagy akik nem vállalják a tesztelést, ne jelentkezzenek. Jelenleg 8 ellátott van kórházban, egy újabb beteg meghalt, 16 fertőzöttet az otthonban ápolnak elkülönítve, 13 dolgozó házi karanténban van. Az otthon működését sikerült stabilizálni. Köszönet az imákért és a segítségért.

A Nágocsi Szeretetotthonban 3 dolgozó és 3 ellátott tesztje lett pozitív, jelenleg tünetmentesek. A dolgozók házi karanténba kerültek, az ellátottakat elkülönített szobában gondozzák.

Tudományos hírek megbízható forrásból

1. Szuperterjesztők

A kutatók több mint félmillió indiai eseten vizsgálták a járvány terjedési útvonalát és a halálozási arányt. Az eddigi legnagyobb kontaktkutatási tanulmány adatai szerint 84 965 igazolt koronavírusos páciens 575 071 személlyel került kapcsolatba.

Ramanan Laxminarayan, a PEI vezető kutatója kiemelte: a nagyszabású tanulmányból kiderül, hogy a koronavírus-járvány terjedésében kulcsszerepet kap a “szuperterjesztés”, vagyis amikor kis létszámú fertőzött sok embernek adja tovább a vírust. A fertőzött páciensek 71 százaléka egyetlen kontaktszemélyt sem fertőzött meg, és csupán a fertőzöttek 8 százaléka okozta az új fertőzések 60 százalékát – állapította meg a tanulmány.

A kutató hangsúlyozta, hogy tanulmányuk a szuperterjesztés eddigi legnagyobb szabású empirikus igazolását adta. “A szuperterjesztés inkább szabály, mint kivétel, amikor a koronavírus terjedéséről beszélünk, mind Indiában, mind valószínűleg az összes érintett területen” – szögezte le a tudós.

Forrás: medicalxpress.com;

Idézi: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201001/koronavirus-bemutattak-a-szuperterjesztok-latvanyos-szerepet-45120

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány a Princeton Egyetem környezeti tanulmányokkal foglalkozó kara (PEI), a Johns Hopkins Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóinak, valamint a délkelet-indiai Tamilnádu és Ándhra Prades állam közegészségügyi szakembereinek közreműködésével készült – ismertette a medicalxpress.com tudományos portál.

Összegzés: egy szuperfertőző képes egy egész gyülekezetet beteggé tenni. Tünetmentesen is lehetünk fertőzők, ezért védjük a környezetünket. Ha a gyülekezetben mindenki maszkban van, a zárt térben tartózkodás nem több mint egy óra és a terem telítettsége nem több mint 50%, nem kell tartanunk a tünetmentes fertőzöttektől. Továbbra is fontos, hogy nátha, láz, gyakori köhögés estén ne menjünk közösségbe. Akik még nem betegek, tartsák karban a szervezet természetes védekező rendszereit elegendő alvás, vitamindús táplálkozás és napi testedzés segítségével.

2. Elkaphatjuk-e újra

Amerikai kutatók igazolták, hogy a közepes erősségű tünetekkel felgyógyultak három hónapig védettek lesznek az újra fertőződés ellen, 20.000 páciensnél végzett vizsgálat eredményeként. Ritkán fordul elő, hogy bármilyen fertőzés egy életre immunizál. A memória sejtek miatt, általában a második találkozáskor válik hatékonnyá az immunvédelem.

Akik újra fertőződnek, általában tünetmentesek. Még nem igazolt, hogy képesek-e másokat is megfertőzni vagy sem. Ezért a felgyógyult pácienseknek is maszkot kell viselniük.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-10-immune-coronavirus-ive.html

3. Szellőztetés a koronavírus ellen

Tudósok szerint a vírusokat hordozó aeroszol részecskét hosszú időn át képesek zárt térben keringeni (és fertőzni), míg a szellőztetés okozta légmozgás diszperziós hatása, szétoszlatja a részecskéket. Hasonló a jelenség, mint dohányfüstös szobában ablakot nyitni.

A tanácsot megerősítették: kerüljük el a zárt, zsúfolt tereket és külső levegő áramoltatásával szellőztessünk. Németország volt az első olyan ország, ahol a közegészségügyi intézkedésekben szerepelt a nyitott ablak.

Mennyi szellőztetés elégséges?

Flahault szerint, aki a Genfi Egyetem Világegészségügyi Intézetének igazgatója, óránként hatszor. A megfelelő szűrőkkel ellátott levegőztető rendszerek is alkalmasak erre. Angela Merkel a védekezés egyik legolcsóbb módjának nevezte a szellőztetést. Ennek ellenére nem állhat egy lábon a védekezés. „Limitáld a szobában tartózkodó személyek számát, tartsd be a távolságot, szünet nélkül hordj maszkot, többször moss kezet, és lehetőleg ne beszélj sokat, leginkább ne kiabálj” – nyilatkozta Flahault.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-10-window-covid.html

Dr. Ősz-Farkas Ernő
ESZO vezető