„Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te pedig, ha böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megjutalmaz téged. (Máté 6:16-18)

Tudjátok, hogy mit ábrázol a TikTok logója? Egy háromdimenziós hangjegyet. A kínai videómegosztó szolgáltatás – ami főként a fiatalok körében népszerű – tíz évvel ezelőtt indult el rövid táncos videókkal, vagy olyan zenés „szinkronokkal”, amelyek által bárki óriási népszerűségre tehetett szert. Szinte bárki bármit csinálhat a kamerák előtt, a lényeg itt is, mint sok más hasonló felületen, a nézettség. A motiváció nem más, mint hogy „lássák az emberek” a videók készítőjét. A számok varázsa nemcsak a nárcisztikus, világi értékrendű, sokszor önértékelési zavarokkal küzdő ifjakat ragadja magával. Egy-egy videó, vagy bejegyzés megtekintési mutatója egyfajta valuta lett, amit készpénzre, népszerűségre, befolyásoló erőre lehet váltani.

A „nézettséget” a farizeusok is szerették, ezért mondja nekik Jézus a fent idézett szavakat. A lájkokat akkor még máshogy mérték. Elismerő fejbiccentések egy látványos adakozáskor, előkelő helyek a templomban, mérvadó vélemények, a hitélet látványos-látható oldalának példaértékű demonstrálása. A komor arccal gyakorolt böjt mellett Jézus a vallásos élet olyan elemeit is megemlíti, mint az adakozás, imádság, vagy mások megítélése (szálka-gerenda). Összességében arra figyelmeztet, hogy „kegyességeteket (vallásos életeteket) ne az emberek előtt gyakoroljátok, csak azért, hogy lássák azt, mert így nem kaptok mennyei jutalmat Atyátoktól (Máté 6:1)

A TikTok elmosódott logója arra emlékeztet, amit mi képmutatásnak hívunk. Próbáltunk már 3D-s filmet nézni a hozzá való szemüveg nélkül? A kép ugyan kivehető, de zavaró, élvezhetetlen, nem adja vissza az egyébként jól kivehető formákat. Ilyen a hiteltelen keresztény is. (Ezt ábrázolja az elmosódott kereszt.) Nem lehet komolyan venni, mert hol ilyen, hol olyan. „Nyomokban” krisztusi vonásokat tartalmazhat, de alapvetően emberi.

A Hegyibeszéd a hiteles kereszténységet mutatja be. A jellemünkről, értékrendünkről és életszemléről szól. A hiteles keresztény szükségszerűen lelki érettséggel rendelkezik. A gyerekek, formálódó személyiségű fiatalok, hitben éretlen emberek is megtesznek vallásos dolgokat (elmennek gyülekezetben, szépen énekelnek, hangosan imádkoznak, adakoznak…), de ezeket még nem biztos, hogy belső értékrendjüktől vezérelve teszik. Csak azért, „hogy lássák az emberek…”. Az érett, hiteles keresztény tiszta képet mutat (lásd: 3. kép a keresztről), mert elsősorban Jézusra fókuszál. Nem önmaga nagyszerűségére, vagy mások jóváhagyására, dicséretére vágyik, hanem önazonosan megéli hitét. Az eredeti – krisztusi – kép és a hívő ember képe között nincs elmosódás, nem jövünk zavarba, hogy most mit, vagy kit is látunk valójában. Munkáljon bennünket is ilyen emberekké Isten Lelke!

Kis István
lelkész