Bert B. Beach, az adventista vallásszabadság úttörője 94 éves korában elhunyt

Bert B. Beach december 14-én hunyt el a Maryland állambeli Silver Springben, az Egyesült Államokban, 94 éves volt.

Beach évtizedeken át a Hetednapi Adventista Egyház arca volt más vallások és civil szervezetek számára.

Úgy emlékeznek rá, mint aki a Hetednapi Adventista Egyház érdekeit hordozó képviselő volt. Sok éven át az Generál Konferencia Közügyi és Vallásszabadsági Osztályának vezetőjeként szolgált.

1962-ben Beach az Észak-Európai (később Transzeurópai) Divízió oktatási és szombatiskolai vezetője volt, kezdetben Londonban, később pedig az Egyesült Királyságban, St. Albansban. Abban az évben F. D. Nichol, az Adventist Review akkori szerkesztője felkérte, hogy menjen Rómába, hogy megfigyelje a II. Vatikáni Zsinat munkáját. A zsinat 1962 és 1965 között minden ősszel két-három hónapig ülésezett.

Bert Beach éppen csak betöltötte a 34. életévét, amikor elvállalta a megbízatást, és saját szavai szerint „szinte semmit sem tudott a katolikusokról”. 1962 novemberében az Adventist Review kiadta az első cikket, amelyet Beach a vatikáni zsinatról írt.

Beach a Transzeurópai Divízió titkára lett, majd 1980-ban Jan Paulsen, a Generál Konferencia korábbi elnöke követte őt. Paulsen elismerését fejezte ki Beach életéért és szolgálatáért. „Bert Beach — sokkal inkább, mint bármely más vezető egyházunkból — igazi úttörő szerepet játszott számunkra abban, hogy megmutassa, mennyire fontos kommunikálni olyan emberekkel, akiknek vallási meggyőződése és értékrendje eltér a miénktől — fontos, hogy megértsük őket, és fontos, hogy minket is megértsenek.”

Reinder Bruinsma, egy nyugalmazott adventista vezető, aki többek között a Transzeurópai Divízió titkára is volt, szintén nyilatkozott Beach haláláról. „[Beach] nagyszerű vezető volt, és az egyházon belül és kívül is ismerték vezetői kvalitásaiért, műveltségéért, és azért, ahogyan az adventista egyházat világszerte képviselte mindenféle fórumon” – mondta Bruinsma. „Az évek során megtanultam egyre mélyebben tisztelni őt, és kapcsolatunk mély barátsággá nőtte ki magát. Az egyházért végzett közös megbízatásaink, … különösen a Balkánon, Magyarországon és a balti államokban, lenyűgöző és gyümölcsöző események voltak…. Beach mély űrt hagy maga után.”

A család egyelőre egy január végi gyászistentiszteletet tervez, amelyről később további részleteket is közölnek, amint azok rendelkezésre állnak. Hamarosan egy részletesebb gyászjelentéssel jelentkezünk.

A cikk forrása: https://adventistreview.org/uncategorized/bert-b-beach-adventist-religious-liberty-pioneer-dies-at-94

Írta: Tor Tjeransen
Fordította: Henter Zsombor