Az ADRA Szerbia ingyenes orvosi ellenőrzéseket kínál a rászorulóknak

Az ADRA szerbiai orvosi csapatának tagjai az elhagyatott épületekben, építkezéseken és pincékben állandó otthon nélkül élő embereket keresnek fel, hogy ingyenes orvosi ellenőrzéseket és egészségügyi tanácsadást biztosítsanak. Fotó: Pavle Radovanov.

A Nyugat-Balkánon közel 15 000 ember egészségügyi ellenőrzését, higiéniai szolgáltatásokat és COVID-19 információkat ajánl a „Senkit sem hagyunk hátra” projekt, amelyet az Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány (ADRA) koordinál Szerbiában.

A programot a Covid-19 terjedése elleni küzdelemre hozták létre, a társadalom legsebezhetőbb csoportjai számára. A program erőfeszítései az állandó lakhely nélküli, az elszegényedett roma kisebbség tagjai és a távoli területeken élő emberek számára előnyösek. A „Senkit sem hagyunk hátra” projekt Szerbiában, Albániában és Bulgáriában kerül megszervezésre.

„A Covid-19 világjárvány egészségügyi kockázatot jelent az egész népesség számára, leterhelte a már eddig is nehezen működő egészségügyi rendszert, és a társadalmilag kiszolgáltatott csoportokat még nagyobb szegénységbe taszította” – mondta Igor Mitrović, az ADRA Szerbia igazgatója.

Az ADRA tervei szerint 4000 ingyenes egészségügyi szűrést fognak végrehajtani Szerbia, Albánia, és Bulgária területén az elkövetkező kilenc hónapban. Akik további kezelésre szorulnak, azokat orvosi csapat fogja hozzásegíteni a magánellátáshoz, elkísérik őket a vizsgálatokra és minden költségüket fedezik.

A cikk forrása:
https://adventist.news/news/adra-in-serbia-offers-free-medical-checkups-for-homeless-and-roma-communities