Ami nehezebb a vallásban

Nem minden vallás keresztény. Nem minden vallás segítőkész. Nem minden vallás irgalmas. Néhány ember jobb lenne vallás nélkül, mint amilyen vallásossággal rendelkezik.

Ez részben igaz azokra, akiket a vallás sokkal szigorúbbá tesz. Az egészségügyi reformer, aki frusztrálttá vált családtagjaival, barátaival kapcsolatban, mert nem olyan szigorúak, mint ő. Vagy gondolj azokra az emberekre, akik felrobbannak, amikor az ő igaz órájukban, elmélkedésükben megzavarják őket.

A hitelvi puritanizmust is vehetjük, akik kevésbé lesznek szerető szívűek, amikor valaki különbözik tőlük egy kérdésben, vagy bibliai magyarázatban.

Megkérgesednek ezek az emberek az úgynevezett vallásuktól. Rossz irányba fordulnak, Jézustól távolodnak el.

Ne értsetek félre, az egészségügyi reform, az elkötelezett lelki élet, a helyes hitelvek fontosak. Miért is?

Mert a beteg ember nehezen találja a módját annak, hogy irgalmas legyen. Az egészségügyi reform azért van, hogy felkészítsen arra, hogy jobban tudjuk megélni az irgalom életét.

Ugyanez a helyzet az áhítattal, az elkötelezett tanulmányozással. Akik Jézussal járnak, lehetnek azok, akik leginkább úgy cselekszenek, mint Ő. A hitelvi helyesség segít abban, hogy Isten szeretetét még jobban megértsük, hogy ezt még teljesebben adjuk tovább, de amikor bármilyen, úgynevezett vallásos tapasztalat, életstílus arra késztet, hogy mind kevésbé legyél irgalmas, és mind szigorúbb légy, akkor eltévesztetted a keresztény irányt, nem részben, hanem teljesen.

Jézus vallása mind inkább irgalmassá tesz, nem mind szigorúbbá.

Ha hiányzik ez a hatás, beleeshetünk egy rossz tapasztalatba – amivel rendelkezünk az nem Jézus vallása.

Mert szeretetet kívánok, jó kapcsolatokat, … Isten ismeretét, és nem látszat vallásos cselekedeteket.

Sok nehéz élethelyzet van, tragédiák vannak. Mi megoldásokat szeretnénk adni, … pedig irgalmasságra van szükség!

Henter Barna
Pestlőrinc-B, farmosi és vecsési
gyülekezet lelkésze