Adventista diákok vettek részt az ENSZ-modell konferencián Hollandiában

Az Egyesült Államok adventista iskoláinak tizenhét diákja vett részt a hágai Nemzetközi ENSZ-modell konferencián, ahol globális kérdéseket vitattak meg, és nemzetközi megoldásokat kerestek a világ legnagyobb kihívásaira.

A Highland View Akadémia, a Pine Forge Akadémia, a Spencerville Adventista Akadémia (SAA) és a Takoma Akadémia tizenhét diákja vett részt a Hágai Nemzetközi Egyesült Nemzetek Szervezetének Modell (THIMUN) konferenciáján idén januárban, Hollandiában.

Az esemény, amelyet a Washington Adventista Egyetem alá tartozó Honors College szervezett és támogatott, az első olyan THIMUN-konferencia, amelyen egy hetednapi adventista iskola küldöttsége személyesen vett részt.

„Nagyon büszke voltam minden egyes diákra, mivel szinte azonnal elkezdtek hozzájárulni a konferencián zajló vitához. Már az első naptól kezdve kapcsolatba léptek a többi küldöttel, információt gyűjtöttek, beszédet mondtak képviselt országuk nevében, és általában véve jelentőségteljes megoldásokat szorgalmaztak az aktuális kérdésekre. A Columbia Unió akadémiái nagyon jól képviseltették magukat egy olyan konferencián, amelyen a világ több mint 200 iskolájának diákjai vettek részt” – mondta Jonathan Scriven, a marylandi Takoma Parkban található WAU Honors College igazgatója.
Az adventista diákküldöttség, amely Egyenlítői-Guinea országát képviselte a konferencián, részt vett az ENSZ bizottságaiban, többek között az Emberi Jogi Tanácsban, a Gazdasági és Szociális Tanácsban, a Leszerelési és Nemzetközi Biztonsági Különtanácsban, a Fenntartható Fejlődés Bizottságában és a Közgyűlés számos egyéb ülésén. A küldöttek négy teljes napot töltöttek globális kérdések megvitatásával és azzal, hogy nemzetközi megoldásokat keresnek a világ legnagyobb kihívásaira.

A konferenciára való felkészülés jegyében a küldöttek január 20-án, Egyenlítői-Guinea washingtoni nagykövetségén részt vettek egy eligazításon. Egyenlítői-Guinea diplomáciai személyzetének tagjai megosztották a küldöttekkel az ország nemzetközi céljait, célkitűzéseit, és betekintést nyújtottak abba, hogyan lehet a legjobban képviselni országukat a THIMUN-konferencián.

A THIMUN-élményen kívül a csoport egy helyi adventista gyülekezet istentiszteletein vett részt, és tartott prédikációkat. Később a gyülekezet ifjúsági csoportjával is töltöttek időt.

„A konferencia nagyszerű élmény volt. A részvétel során nem csak a küldöttek által képviselt országok kultúráját ismerhettük meg, hanem annak az országnak a kultúráját is, ahonnan ők maguk érkeztek. Ennek az élménynek köszönhetően jobban megértettem a világot” – mondta Leighvanni Kennedy, a marylandi SAA harmadéves tanulója.
„Megtiszteltetés volt részt venni a THIMUN-konferencián az adventista iskolák első csoportjaként. Áldás volt, hogy fényünket terjeszthettük mindenkinek, akivel találkoztunk. Ez volt életem utazása, és imádkozom, hogy jövőre újra részt vehessek” – válaszolt Lawrence Well, a pennsylvaniai Pine Forge Akadémia harmadéves diákja.

„Már most tervezzük, hogy jövőre is elviszünk egy akadémiai diákcsoportot a THIMUN-ra. Nemcsak csodálatos élményben volt részünk a konferencián, hanem új barátokat is szereztünk a hágai adventista gyülekezetben, és már alig várjuk, hogy jövőre is találkozhassunk velük” – osztotta meg velünk Scriven.

A WAU MUN programon keresztül a WAU Honors College aktívan részt vesz az ENSZ-modell programban, amely az egyetemi hallgatók számára lehetővé teszi, hogy minden évben eljussanak nemzeti és globális konferenciákra. A Honors College emellett saját konferenciát is rendez minden tavasszal középiskolások számára CAPITALMUN néven. Az idei CAPITALMUN konferenciát 2023. március 21-én tartják a WAU kampuszán.

A cikk forrása: https://adventist.news/news/adventist-students-participate-at-model-united-nations-conference-in-netherlands