A Hetednapi Adventista Egyház Jordánia nagykövetével tárgyal a vallásszabadság és az egyház szolgálatának kérdéséről

Az adventista egyház rámutat jordániai szolgálatának és a vallásszabadságnak a jelentőségére, kifejezve háláját és a további együttműködés iránti vágyát.

Őexcellenciája, Dina Kawar, a Jordán Hasemita Királyság nagykövete, valamint Raad Elfawair másodtitkár udvariassági látogatást tett Ted Wilson generál konferenciai elnöknél, a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának székhelyén, a Maryland állambeli Silver Springben. Az egyház más képviselőivel együtt Wilson a Hasemita Királyságban biztosított vallásszabadságról beszélt, valamint arról, hogy a Hetednapi Adventista Egyház világszerte mennyi lehetőséget kap sokoldalú szolgálatának végzésére.

A találkozó során Wilson elismerését fejezte ki a Jordán Királyság felé, amiért az vallásszabadságot biztosít a hetednapi adventisták és más vallási közösségek számára. Dr. Ganoune Diop, a világszéles Hetednapi Adventista Egyház közügyekért és vallásszabadságért felelős igazgatója megjegyezte, hogy „A Jordán Hasimita Királyság a békés együttélés példája. A királyság tudatos politikája, hogy lehetővé teszi a vallás- és lelkiismereti szabadságot. Ez valóban olyan ország, amely számtalan menekült és menedékkérő számára mutat vendégszeretetet”.

A Jordán Hasimita Királyság egyik polgára, Anees Abdelnour az ANN-nel osztotta meg háláját hazája iránt. Abdelnour, aki az egyház jelzálog-portfólió kezelőjeként dolgozik, kijelentette: „Jordániában nőttem fel, ahol a keresztényekkel nagy tisztelettel bánnak. Édesanyám néhány évvel házassága után lett adventista Jordániában. Odaadó keresztény nő volt, aki mindig az emberek és az emberiség megsegítését tartotta szem előtt, ezért én is az ő útját követtem”.
Wilson megosztotta az egyház jordániai szolgálatának részleteit, amely egy iskolát és egy szemklinika formájában működő egészségügyi segélyszervezetet foglal magában. Bill Knott, a közügyi és vallásszabadsági osztály társigazgatója szerint „Jordánia lakosságának harminc százaléka a szomszédos országok konfliktusainak menekültje”.
A vallásszabadsággal kapcsolatos megbeszéléseken túl a csoport arról is beszámolt, hogy mit tesz az Adventista Egyház Jordániában a lakosság alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében. Knott így folytatta: „Kawar nagykövet rövid, de tartalmas látogatása az egyház központjában fontos emlékeztetője annak, hogy a nemzetek és más hitcsoportok leginkább azon gyakorlati segítségen keresztül értenek meg minket, amelyet az oktatás, az egészségfejlesztés és a nehéz helyzetben élő népcsoportok támogatása terén nyújthatunk. Óriási humanitárius szükségletek vannak, amelyek kielégítésében az adventisták is segíthetnek.”

A jelenlévő adventista egyházi vezetők időt szakítottak arra, hogy a jordániai képviselőknek azt is bemutassák, egyházunk milyen gyakorlati módszerekkel tud válaszolni ezekre a szükségletekre, és hangsúlyozták, hogy az egyház továbbra is segíteni kívánja az ország lakóit, fizikailag, mentálisan, szociálisan és lelkileg, ahogyan Jézus is tette. A találkozón a Hetednapi Adventista Egyház vezetői a globális közösségben való részvételünket is megosztották a jelenlévő jordániai nagykövetség képviselőivel.

Wilson továbbá nagyrabecsülését fejezte ki az egyház és a jordániai kormány közötti együttműködésért, és kifejezte vágyát, hogy továbbra is szeme előtt kívánja tartani Jordánia népének szükségleteit.

Adventista jelenlét Jordániában

A Jordán Hasimita Királyság a Hetednapi Adventista Egyház Közel-Keleti és Észak-Afrikai Misszióterületének Kelet-Mediterrán Régiójához tartozik. Ez a terület négy országot foglal magában hat gyülekezettel és 611 taggal.
A Jordán Hasimita Királyságban az ammáni Adventista Nemzeti Iskola több mint 75 éve működik, és minőségi oktatást biztosít a diákoknak az óvodától a 12. osztályig. Az iskola nemrégiben jelentős felújításon esett át, területe megduplázódott, lehetővé téve a beiratkozók számának növekedését és számos, az egészség javítását célzó iskolán kívüli program szervezését is.

Az iskola mellett a Hetednapi Adventista Egyház egy szemklinikát is működtet Jordániában, hogy szemészeti ellátást nyújtson a rászorulóknak.

Bár az ország különböző régióiban csak kevés gyülekezet található, segélyprogramjaik sokaknak nyújtanak támogatást a lakóközösségekben.

A Hetednapi Adventista Egyház elkötelezett amellett, hogy világszerte fizikai, mentális, szociális és lelki támogatást nyújtson bárkinek, akinek szüksége van rá. Több mint 200 országban és területen van jelen, és több mint 22 millió tagot számlál.

A cikk forrása: https://adventist.news/news/seventh-day-adventist-church-welcomes-jordanian-ambassador-to-discuss-ministry-and-religious-freedom