Pörgős napokat élünk, készülünk az adventre. Na nem egészen úgy, mint sokan körülöttünk. Miközben fontolgatjuk kinek mivel tudnánk örömet szerezni, sokan jóval messzebb látunk egy kellemes, de kitalált ünnepnél.

Látjuk nem csak a kisded Jézust, hanem látjuk a szolgáló Jézust is, látjuk a megvetettet, a megöletettet, és látjuk a feltámadtat is. És még messzebb látunk a kétezer évvel ezelőtt történteknél. Látjuk, hogy abban az időben élünk, amelyekbe próféták vágytak betekinteni, élni, hogy láthassák Isten megváltó művének végső kibontakozását és a Szabadító újbóli eljövetelét.

Jóleső öröm átélni ilyenkor az emberi szeretet figyelmét ránk, a kedvességét irántunk és viszont, azáltal, ahogy egy-egy ajándékkal örömet szerzünk egymásnak. Jóleső tapasztalat sokunknak, hogy ebben az időszakban számos módon van alkalmunk jót tenni olyan emberekkel, akik nem a közvetlen hozzátartozóink. Adományozás, jótékonysági hangversenyek, „cipősdobozok”, idős-és lakóotthonok látogatása, egyéni jótékonykodás stb., amik mind-mind lehetőség arra, hogy kifejezzük Isten törődő szeretetét embertársaink felé.

Jézus azt mondta, hogy az Ő jóságát közvetítsük minden lehetséges módon a szükségleteknek megfelelően.

Miközben figyelünk másokra, ne feledkezzünk meg azokról, akikkel a mindennapjainkat éljük. Apró figyelmességek, kedves biztatás, elismerő szavak, bátorítás, köszönetünk kifejezése kísérje az ajándékcsomagok útját, hogy örömteli és szeretetteljes legyen az ünnepi együttlét szeretteinkkel. Legyenek olyan áldottak és megszenteltek ezek az alkalmak, amelyek csak tovább erősítik bennünk a hitet, a vágyat, a buzgalmat a 2. advent mihamarabbi beteljesedése iránt. Aziránt, hogy Jézus újbóli eljövetele elhozza nekünk a végső megváltást ebből a küzdelmes, múlandó világból.

Olyan jó abban a hitben élni, ahol Jézus prófétikus neve, Immánuel (velünk az Isten) arra tanít minket, hogy őrizzük meg szívünkben életünk legnagyobb lehetőségét reménységgel. Mégpedig azt, hogy hamarosan eljön az a nap, amikortól kezdve mi leszünk Istennel, valóságos, teljes és örökké tartó közösségben. Az a nap lesz a legszebb advent!

Frend László
a zalai körzet lelkésze