A szenátor külön elismerésben részesíti a kolumbiai Hetednapi Adventista Egyházat

Az adventista egyház 127 éve van jelen Kolumbiában

Lorena Ríos Cuéllar kolumbiai szenátor a nemzet szenátusi bizottsága révén különleges elismerésben részesítette a Hetednapi Adventista Egyházat a bogotai jelenlét 100 éve alatt nyújtott lelki, társadalmi és humanitárius hozzájárulásáért. Ríos szenátor a kitüntetést Alvaro Niño lelkésznek, a Dél-Kolumbiai Unió elnökének adta át egy különleges ünnepségen, amelyen több ezer egyháztag gyűlt össze a főváros szívében lévő Bolivar Plazán 2023. február 11-én.

A különleges bogotai összejövetelt novemberben kellett volna megtartani, amikor az egyház befejezte a 2022-ben egész évben tartott centenáriumi kezdeményezéseit és hatásos tevékenységeit, de ezen időpont helyett a politikai visszalépések miatt a csúcspontot jelentő eseményre csak a múlt hónap elején került sor a város főterén – közölték az egyházi vezetők.

Több mint 12 000 egyháztag vonult végig a főváros főutcáin, kezükben az egészséget, a családi értékeket és a vallásszabadságot hirdető transzparensekkel, és irodalmat osztogattak a kilátogatóknak és az üzletekben dolgozóknak, akik a Bolivar Plazán gyűltek össze, ahol a korábbi százéves ünnepségek során több tucatnyi hatásos tevékenységet tartottak.

Fiatalok vonulnak végig a kolumbiai Bogotában a főutcákon olyan transzparensekkel, amelyek kiemelik az egyháznak a városban az elmúlt 100 évben kifejtett hatását, és a remény és az egészség üzenetét terjesztik.

„Hetednapi Adventista Egyházként két nagyon konkrét, nagyon különleges céllal vagyunk itt: először is, hogy felismerjük és hirdessük Istent, mint életünk Teremtőjét, Fenntartóját és Megváltóját, másodszor, hogy ezen az eseményen keresztül kinyilvánítsuk a világnak, hogy hiszünk a Bibliában, Isten Igéjében, mint a hívők hitének és gyakorlatának egyetlen szabályában… hogy az Ő Igéje vezérel minket személyes tapasztalatainkban, mint vallási közösséget, és hogy elkötelezetten hirdetjük az Úr Szent Igéjének elveit” – mondta Niño lelkész.

Niño kijelentette, hogy mennyire történelmi jelentőségű az adventista egyház szenátusi elismerése, hiszen a nemzet 200 éve az apostoli és római katolikus vallást tartja államvallásként az alkotmányában.

„Ez történelmi és fontos az adventista egyház számára, mert láthatóvá teszi egy nem katolikus vallási szervezet létezését, és elismeri a társadalmi struktúrához és a polgárok jólétéhez való hozzájárulását a lelki életben, a humanitárius segítségnyújtásban, valamint az oktatási és egészségügyi intézményeken keresztül gyakorolt társadalmi hatásában” – mondta Niño. Emellett elmondta, hogy a múltban az adventista egyházat szektának tekintették, de ma már egy magasan szervezett és strukturált egyházként ismerik el – egy történelmi egyházként, amely értékes szellemi és szociális munkát nyújt a nemzetnek.

Az adventista egyház 127 éve van jelen Kolumbiában, de 100 éve Bogotában, mondták az egyházi vezetők.

AZ ELSŐ ADVENTISTA RÁDIÓÁLLOMÁS ELINDÍTÁSA A FŐVÁROSBAN

Az eseményen különleges ünnepségen avatták fel az Esperanza Colombia Radio 96.3 FM rádióállomást is, amelyet 2022-ben szereztek be az Adventista Világrádió (AWR) támogatásának köszönhetően. Az állomás 14 millió embert ér el Bogotában és a fővárosi régióban.

Duane McKey lelkész (balra), az Adventista Világrádió elnöke beszél, mielőtt átvágja a szalagot, hogy felavassa a város első adventista rádióállomását, miközben Eduardo Canales (középen), az AWR észak-amerikai, inter-amerikai és dél-amerikai igazgatója fordít, Alvaro Niño lelkész (jobbra), a Dél-Kolumbiai Unió elnöke pedig hallgatja. (lásd a legfelső képen)

Duane McKey, az AWR elnöke a szalag átvágása előtt beszélt a nagyszámú gyülekezethez.

„A szalag átvágásával ezt az állomást Bogotá városában avatjuk fel, bízva abban, hogy sok ember a városban áldást nyer, és reményt kap Krisztus Jézusban” – mondta McKey. „Az Adventista Világrádiónak több mint 1800 állomása van világszerte, és ez az új állomás nagyon különleges, mert nem az volt a célja, hogy egész Bogotát elérje, de a jel nagyon erős, és nagyon izgatottak vagyunk miatta”.

KITARTÓ TAGOK ELISMERÉSE

Az Unió vezetői méltatták az egyháztagok munkáját a városban konferenciákba szervezett több száz gyülekezetben, amelyekben a gyülekezet nagymértékű növekedést tapasztaltak. Emellett az egyházi vezetők olyan elkötelezett laikusok munkáját is méltatták, akik jelentős szerepet játszottak a bogotai egyház növekedésében, köztük a 82 éves Fernando Tabordát, a 82 éves Maria Alcira Martínezt, a 98 éves Misael Blanco és a 101 éves Leonilde Díazt.

A bogotai „Egészségesen akarok élni” kerékpáros klub tagjai készen állnak arra, hogy 2023. február 11-én több ezer taggal a hátuk mögött végigbiciklizzék a várost.

Diaz, aki nem tudott részt venni az ünnepségen, videón keresztül nyilatkozott arról, hogy missziós munkája több mint 100 embert érintett meg Jézusért. „Továbbra is szilárdan kitartok az Úrban, és Isten segítségével viszem tovább az evangéliumot egészen addig a napig, amíg Isten nyugalomra nem hív” – mondta.

CENTENÁRIUMI TEVÉKENYSÉGEK

Az év során a gyülekezet tagjai számos társadalmi hatású tevékenységben vettek részt, többek között egészségügyi kiállításokon, véradásokon, sporttevékenységeken, az „Egészségesen akarok élni” kezdeményezést népszerűsítő kerékpáros megmozdulásokon, faültetésen, valamint gyermek- és ifjúsági tevékenységeken, irodalomosztáson, az emberekért való imádkozáson és jótékonysági akciókon.

A Dél-Kolumbiai Uniónak közel 146 000 tagja van, akik 1118 templomban és gyülekezetben imádkoznak. Az egyház hat területet, négy missziós területet és több tucat általános és középiskolát üzemeltet.

A cikk forrása:
https://adventist.news/news/senator-awards-special-recognition-to-the-seventh-day-adventist-church-in-colombia