A bibliatanulmányok a keresztséghez és a tanítványsághoz vezetik az embereket

Az Adventista Egyház 2025-ig tartó időszakának egyik törekvése arra bátorítja a hívőket, hogy valakivel együtt tanulmányozzák a Bibliát.

Marise Farias Mateus élete utolsó éveit annak szentelte, hogy teljes munkaidőben beszéljen másokkal Krisztusról. Szeretete akkora volt, hogy még egy gyülekezetet is alapított, miután Biblia-tanulmányozás közben felfedezte a hetedik napi szombat jelentőségét. Ezt kezdte el ő is tanítani.

Egy nap meglátogatta őt valaki, aki le volt nyűgözve, hogy ez a gyülekezet, amely egy másik, vasárnapot tartó keresztény felekezeten alapult, megtartja a szombatot. Ezért Mateus meghívást kapott, hogy találkozzon egy adventista lelkésszel. Amikor a találkozóra sor került, könyveket kapott, és elhatározta, hogy mélyebben elmélyül az adventisták bibliai hitében.

„Még többet kezdtem el tanulni, csak úgy egyedül” – emlékezik vissza Mateus, amikor arról beszél, hogy mentes akart maradni mások befolyásától. Napról napra újabb és újabb tanításokat fedezett fel a Bibliában, amelyeket megosztott a gyülekezetével. Amikor megérkezett a világjárvány, és egyéb, aggasztó helyzetek is körülvették Mateust, felhívta a lelkipásztort. Üzenete egyenes volt: „Elfogadja az Adventista Egyház ezt a teljes csoportot?” Nagy örömére pozitív választ kapott.

Elküldték hozzájuk Cleber Acels-t, egy másik adventista gyülekezet presbiterét, hogy támogassa őket. Acels korábban azért imádkozott, hogy valakivel együtt tanulmányozhassa a Bibliát. Ezzel Mateus és 32 másik ember megkeresztelkedett, a gyülekezet pedig megváltoztatta a nevét.

Megmentő hálózat

Néhány évvel korábban Andréia Faria is tagja volt a Mateus által alapított felekezetnek, de az túl messze volt. Hallva testvérnője beszámolóit az Adventista Egyházról, amelynek most már ő is a tagja volt, elhatározta, hogy meglátogatja, és utánajár, mit fedeztek fel azok a tagok. Az új tanulmányok eredményeként, amelyeket magával Mateusszal folytatott, Faria november 5-én, pénteken, a Hetednapi Adventisták éves tanácsülésén – amelyet nyolc dél-amerikai ország számára tartottak Brazíliában – megkeresztelkedett.

A találkozón vezetők, körzeti lelkészek és önkéntes tagok vettek részt, hogy megvitassák az evangelizáció, és egyéb hasonló területek megerősítését célzó kezdeményezéseket az elkövetkező évekre. A találkozó több fronton is bemutatta a felekezet növekedését és kihívásait, valamint stratégiákat mutatott be annak érdekében, hogy minél több ember ismerje meg Krisztust. Idén a 2021-2025 közötti ötéves időszakra meghatározott négy hangsúlyt kell megerősíteni: Szombatiskola és kiscsoportok, bibliaórák (ez az ülés első napján különösen nagy szerepet kapott), új generációk, valamint a sáfárság.

„Szeretnénk, ha 1 millió tagunk adna bibliaórákat. A bibliaórák tartása mennyei eredetű projekt, és Istennek csak egy dologra van szüksége ehhez: egy rendelkezésre álló emberre” – mutatott rá Herbert Boger lelkész, az Adventista Egyház nyolc dél-amerikai országban jelen lévő Személyes Szolgálatok Osztály vezetője.

A megújult spanyol, és egy új, portugál nyelvű bibliatanulmányozási útmutatóval a tanítványság mostantól a Biblia megismerésének teljes útja során megjelenik. A cél az, hogy a tanuló megtanulja másoknak is bemutatni Krisztust. Ezért, amikor valaki megkeresztelkedik, missziós párost alakít azzal, aki a megtéréshez vezette őt, hogy minél többen megismerjék Jézust.

Sorsfordító

Eduardo Dueñas pontosan ezt tette. Hitében elcsüggedt, és még azt is fontolgatta, hogy elhagyja az Adventista Egyházat. Egy szemináriumra szóló meghívás volt az, ami megértette vele, hogy a Biblia tanulmányozása mellett meg kell osztania ezt a tudást másokkal is. Ezért a lelkipásztora arra bátorította, hogy tartson bibliaórákat és vegyen részt a 100-as projektben.

Ez a Dél-Perui Adventista Egyház által vezetett kezdeményezés minden lelkipásztori körzetet arra ösztönöz, hogy legalább 100 bibliaoktatót tartson. „Elkezdtem a Bibliát tanulmányozni néhány szomszédommal. Rájöttem, hogy a lelki életem jelentősen javult” – mondja Dueñas.

Sabina Torres egyike azoknak, akikkel Dueñas együtt tanult. Az ápolónő akkor kezdett el érdeklődni, amikor látta, hogy szomszédjának, Marco Estradának az élete teljesen megváltozott, miután találkozott Jézussal. Korábban az utcán élt, bűnözői tevékenységbe keveredett, alkohol- és drogfüggő volt. Dueñas volt az, aki odafigyelt rá, és megmutatta neki, hogy az élete másképp is alakulhat.

Dueñas és Estrada ma egy missziós párost alkotnak, és Torres az ő hatásukra döntött úgy, hogy megkeresztelkedik. Az éves ülésen elmondta, hogy most már ő is bibliaórákat szeretne adni másoknak, például munkatársainak és családtagjainak, sőt, már missziós párja is van, akivel ezt megvalósítja.

„Be kell kapcsolódnunk és bibliaórákat kell tartanunk. Imádkoznunk kell az Úrhoz, hogy mutassa meg azokat az embereket, akiknek bibliaórákat adhatunk. Ezt meg kell élnünk, és másokat is meg kell hívnunk erre” – mondta Stanley Arco lelkész, a Dél-Amerikai Adventista Egyház elnöke, még mindig a medencében, közvetlenül azután, hogy megkeresztelte Torrest.

A cikk forrása: https://adventist.news/news/bible-studies-direct-people-to-baptism-and-discipleship