A 2023-as TED Vision dalverseny győztese pedig…?

Az újévi ifjúsági fesztivál a kreativitásról és a minőségről szólt

A Transzeurópai Divízió (TED) Ifjúsági Szolgálatok Osztálya január 7-én, szombaton este immár harmadik éve rendezte meg a „Vision Song Contest” elnevezésű dalversenyt. Az újévi ünnepségként is beharangozott virtuális esemény sok TED-tagország számára – Norvégiától Görögországig, és Izlandtól Ciprusig – mára szilárdan beépült az ifjúsági szolgálatok éves programjaiba. De ahogy a digitális világban gyakran előfordul – mivel nincsenek határok – a nézők a Közel-Keletről, az afrikai Ruandából, valamint a dél-amerikai Venezuelából, Peruból és Argentínából is csatlakoztak.

A több TED-csatornán sugárzott műsor lehetővé tette a nézők számára, hogy ne csak megnézzék az eseményt, hanem szavazzanak is kedvenc dalaikra. Idén tizenkét nevezés jutott be a döntőbe, amelyek egyes esetekben regionális uniós előválogatót is nyertek, mint például a horvát pályázat esetében.

A TED ifjúsági vezetője, Dejan Stojković és a Dél-angliai Egyházterület (SEC) cserkészeinek vezetője, Clifford Herman voltak az esemény házigazdái az angliai Watford SEC médiakomplexumban. Az eseményt jelen adatok szerint 3 500-an tekintették meg.

A nemzetközi Eurovíziós Dalfesztivál (ESC) szellemében és stílusában minden résztvevő ország egy eredeti, előadott dalt küldött be. Tekintettel a TED esemény online jellegére, a nevezők online nyújtották be műveiket, így az élő előadástól elvárt dinamikát a zenéhez szerkesztett videó illusztráció váltotta fel. Ezért elkerülhetetlen, hogy a szavazásnál nem csak az énekesek teljesítményét, hanem a videó készítés kreativitását és technikai minőségét is figyelembe kellet venni. Ami az ESC-t illeti, kettős szavazási folyamat működik: először a versenyző országok zsűritagjai szavaznak a többi ország produkciójára, majd a nézők szavazatait is figyelembe véve választják ki a győztest.

Minden egyes művet egy rövid videoklip előzött meg, ami röviden bemutatta a képviselt nemzetet, Stojković pedig vidáman szította az egészséges versenyszellemet, szórakoztató tényeket közölt az országokról, és megteremtette az ünneplés, összetartozás hangulatát.

Az egyes országok dalai mind tartalmilag, mind stílusukban eltérőek voltak. Finnország konkrétan a Filippi levél 6. fejezetén alapuló, hagyományos és bátorító bibliai témájú, „Put On the Whole Armour of God” (Öltsétek fel Isten teljes fegyverzetét) című dalt küldte be, mindezt viszont a legmodernebb grafikával és hangzásvilággal adtak elő. Más pályázatok, például a Bosznia-Hercegovinából, Görögországból, Ciprusról és Skóciából érkezettek, hagyományosabb műfajt követtek.

A tizenkét versenyszám bemutatása után szavazhattak a nézők. Tizenkét különböző országból 977-en szavaztak online, őket pedig a zsűri szavazatai követték. Stojković gyorsan és vidáman megjegyezte, hogy ebben a versenyben most először fordult elő olyan, hogy a zsűri ítélete nem egyezett a nézőkével!

Miután az összes szavazatot összeszámolták a klasszikus eurovíziós stílusban, kihirdették a győztes művet:

Első helyen végzett, 121 ponttal:

Norvégia

Will We Never Learn? (Soha nem fogunk tanulni?)

Andreas Kolstad & Sandra Lungu

A győzelem feletti örömükre reagálva Andreas és Sandra így nyilatkozott: „Őszintén szólva egy kicsit meglepődtünk, hiszen az összes többi versenyző nagyon jó volt. Nagy megtiszteltetéssel és izgalommal jár, hogy megnyertük a versenyt, és örülünk, hogy a kemény munka meghozta gyümölcsét”. A dal témájával kapcsolatban a fiatal norvég énekesek ezt mondták: „Úgy döntöttünk, hogy a versenyen az éghajlati változásra és a sáfárságra szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez a téma mindkettőnknek nagy szenvedélye, és ha dallamot adunk hozzá, az remek módja annak, hogy másokat is bátorítsunk.”

Második helyen végzett, 119 ponttal:

Horvátország

Love is More Than Just a Feeling (A szerelem több, mint egy érzés)

The Friendchips

David Chip, az énekes boldog volt, hogy az általa írt dal szép fogadtatásban és elismerésben részesült, mind a zsűri, mind a közönség részéről. Gyorsan hozzátette azonban, hogy szerinte „senki sem a győzelmi vágytól vezérelve jelent meg a versenyen, hanem azért, hogy megosszuk és Isten dicsőségére használjuk a Tőle kapott tehetséget”.

A dal egyértelműen azzal a céllal íródott, amit David is megosztott velünk: „Olyan világban élünk, ahol mélyen félreértik, hogy mi a szerelem. A környezetünkben a romantikus regények, filmek, és a szexualizált szórakoztatóipar, sőt, még a népszerű tudomány is azt tanítja nekünk, hogy a szerelem csak egy érzés, egy érzelem, valami szép, kellemes, romantikus dolog.”

„Ennek a dalnak a megírásával”, folytatja, „arra szerettem volna emlékeztetni az embereket, hogy a »kötöttségek nélküli« kapcsolatok helyett olyan kötelékekre van szükségünk, amelyek befektetést igényelnek”. David megjegyzi továbbá, hogy a társadalom megváltozott, a közösség jólétét most az egyének jóléte váltotta fel. Személyes szinten pedig „az Istenhez való hűség (az Ő elvei szerint élek) helyébe az érzelmeimhez való hűség (az elveim szerint élek) lépett. És a boldogsághoz hasonló érzelmeket tanítják a világi (sőt, a modern vallási) mozgalmak is”.

David egy kis adventista gyülekezetbe jár Gospicban, a horvátországi Smiljan falu közelében, Nikola Tesla szülőhelyén. Még sok mondanivalója van a szeretetről és az emberi érzelmekről, amelyekről a tedNEWS egy következő számában olvashattok majd.

Harmadik helyen végzett, 114 ponttal:

Görögország

Sail Away (Elhajózom)

Youth of Greece (Victoria Giantzaklidou, Eghosa Igbinovia, Eunice Christel Manigbas és Irini Siwale)

A 2023-as Vision Dalverseny összegzéseként Stojković gratulált Norvégiának a verseny megnyeréséhez, és megjegyezte: „Ez az egész olyan érdekes. Szeretném, ha tudnátok, hogy nem fontos, ki a győztes és ki a vesztes – mert egy igazi fesztivált rendeztünk, csodálatos és többnyire eredeti dalokkal. Ami szintén nagyon izgalmas számomra, hogy az észak-macedóniaiak előadása mennyire megmelengette a nézők szívét”.

„Nagyon hálás vagyok – folytatta Stojković -, hogy minden egyes Unió megszervezi a saját zenei fesztiválját, ami összeköt minket – és ennek eredménye a divíziós dalverseny”. Meglepő befejezésként, az Unió ifjúsági vezetőivel együttműködve és a művészekkel egyetértésben Stojković bejelentette, hogy készült egy emlék is az eseményről – egy letölthető album az összes versenyszámmal. Így a Vision 2023 szellemisége egész évben folytatódhat. Az album itt érhető el:

„Érdemes megjegyezni” – kommentálta az egyik néző – „hogy a dalok meghallgatása hangfelvételen, a videókép nélkül más dinamikát teremt – ez persze nyilvánvaló, de a dalszövegek felerősödnek, és jobban felfigyelsz rájuk.”

„Hatalmas köszönet az összes ifjúsági vezetőnek szerte a divízióban, hogy elküldték nekünk a gyönyörű dalokat, és köszönet azoknak is, akik a szervezésben és a stúdióban tevékenykedtek, hogy ez az esemény megvalósulhasson,” mondta Stojković, aki már tervezi és álmodja a következő Vision eseményt. Erre 2024. január 6-án, szombaton este kerül sor.

A cikk forrása:
https://ted.adventist.org/news/and-the-winner-of-the-2023-ted-vision-song-contest-is