ÉrtékTeremtŐ Konferencia

Mikor találkoztál utoljára Budapest utcáin edomitával, moábitával vagy filiszteussal?

Ezzel a kérdéssel indított péntek este (2015.április 24) Dr. Daniel Duda, az Adventista Egyház Transz-Európai Divíziójának osztályvezetője, teológiai tanár az első Értékteremtő konferencián, a Dunamelléki Egyházterület szervezésében.

Nem látjuk őket, nem vásároljuk a termékeiket, nem olvasunk róluk az újságban, mert nem léteznek. Ők trend-teremtők és trendkövetők voltak, a kortárs filozófiát művelték. Ezzel szemben az izraeliták a Könyv értékeit vallották, szemben a kultúrával. Hittek aTeremtő Istenben, az ő erkölcsi normáiban…Leigázott, rabszolga, jelentéktelen nemzetként kellett élniük a nagyok, gazdagok és hatalmasok között. Mégis – ők megmaradtak, a többiek eltüntek. Megmaradunk vagy eltűnünk?

  • Az adventista egyház identitása a Könyvben van. Ha többet jelent számára, mint a mai világ értékrendje, megmarad.
  • Identitásunk alapja: kicsoda számunkra Jézus. Csak benne, az Ő megértése szempontjából van értelme minden igazságnak.
  • Az Adevntizmus az újragondolás mintájára épült. Kialakulásától kezdve többször képes volt újraértelmezni önmagát és a küldetését. A mai egyház identitásválságban van. Az újragonodláshoz a 20+ korosztálynak óriási szerepe van. Mindenki különböző szűrőkkel dolgozik. A látás és a paradigmák változnak. Ha egy falevelet mikroszkóp alá teszünk, ugyanazt fogja látni az utca embere és egy dendrológus tudós, aki az egész életét a fák tanulmányozásával töltötte. Ugyanazt és mégis teljesen mást. Nem elég az őszinteség a hit gyakorlásához, hanem becsületességre is szükség van: megkérdezni “miért”, mit tanulhatok, hogyan lehetne többet megérteni Isten akaratából. Nem elég a XIX. sz. mintáit követni, a hagyományokra, külső formákra, kinézetre, kulturálisan meghatározott stílusirányzatokra építeni identitásunkat.
  • Miért pont az adventista identitást? Nem mindegy hova tartozunk? Van egy prófétikus küldetése – nem mennyiségében hanem minőségében; az adventista gondolkozás olyan mint egy operációs rendszer, ami könnyűvé teszi Isten, az üdvösség és az élet megértését. Az adventista identitás nem jelenti mások kirekesztését, hanem inkább küldetést ad. Úgy tekint másokra, mint Isten gyermekeire, akikért szolgálnia kell.
  • Van egy személyes, lelki identitásunk – nem amit rólam mondanak, hanem amit Isten mond rólam.
  • Dr. Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Egyetem Mentálhigénés Szakának vezetője a személyiségünk történelmi, nemzeti összetevőiről beszélt, amelyek öntudatlanul is bennünk vannak. Arra hívott, hogy értsük meg magunkat, nézzünk szembe azzal a 10 szóval amit behelyeznénk az “én …vagyok” közé.

Az előadók gondolkodásra hívtak. A legtöbb keresztény inkább egy tábornokot szeretne az ágyához rendelni, aki minden nap elmondja mit kell tenni. Ehelyett Isten elmond egy történetet az Igében és gondolkodásra hív, lefordítani a régi storyt mai történéssé és tapasztalattá.

Az 50-250 közötti jelenlét megmutatta, hogy ez Értékteremtőt folytatni kell. Ez a korosztály sokat jeelnt az egyház számára, hallani kell a hangjukat és több teret engedni számukra a szolgálatban.

 

– det –

[av_gallery ids=’1043,1044,1045,1046,1047,1048,1049,1050,1051,1052,1053,1054,1055,1056,1057,1058′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio_small’ columns=’8′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]