TED év végi ülés: kincstári jelentés

Folyamatos fejlődés a kihívásokkal teli időkben

Amikor az evangélisták és prédikátorok az apokaliptikus írások bibliai értelmezését közvetítik, akkor azt írják le, amit a próféta látomásban lát a jövőről. Noha Nenad Jepuranović, a Transzeurópai Divízió (TED) kincstárnoka nem állítja, hogy rendelkezik a prófétálás ajándékával, az év végi értekezleten bemutatott jelentéseiben szokás szerint rövid előrejelzést ad a következő évre vonatkozó globális és európai gazdasági tendenciákról, ami a költségvetés értelmes kialakításához szükséges.

Jepuranovićot 2013 novemberében választották meg, így ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő tisztviselő a TED-nél, akit 2015-ben újraválasztottak, majd 2022-ben ismét kincstárnokká választottak. A kihívásokkal teli helyzetekben tanúsított nyugodt viselkedéséről ismert Jepuranović idei jelentésében olyan intézkedés szerepelt, amelyet a legtöbben a múlt idők problémájának véltek – az infláció! Ötéves távlatban a kincstárnok kiemelte, hogy két kulcsfontosságú globális termék vezeti az inflációs ciklust: a földgáz 178%-kal, a szójaolaj pedig 179%-kal emelkedett. Ebben a légkörben az előrejelzés szinte lehetetlen feladat, de az IMF adatai alapján arról számolt be, hogy az euróövezetben 0,5%-os gazdasági növekedés várható.

A jelenlegi pénzügyi helyzetre térve (szeptember 30-i állapot szerint) Jepuranović beszámolt arról, hogy az elmúlt évben 1,1%-kal csökkent a Divízió egészére jutó tized, és elmagyarázta, hogyan oszlanak meg a pénzeszközök: a szolgálattevők és utazási költségek (36%), az unióknak és más egyházi egységeknek juttatott források (30%), az evangelizációra fordított tizedmegosztás (15%), a Newbold College-nek juttatott források (11%), egyéb tevékenységek, beleértve az üléseket és a helyszíni költségeket (8%), valamint az „egyéb” kategória, az ebbe a részbe tartozó transzferekkel és tizedcserékkel (0%).

Jepuranović azt is kifejtette, hogy a TED befektetései csökkentek a globális gazdasági környezet miatt. „Az amerikai dollárban és font sterlingben eszközölt befektetéseket a Generál Konferencia befektetési szakembereiből álló, a legjobb etikus portfóliókra vonatkozó tanácsadással foglalkozó csapattal konzultálva választjuk ki” – mondta Jepuranović.

Az összes elkülönített pénzeszköz figyelembevétele után a TED likviditása 21,4 hónap – ami azt jelenti, hogy ha a TED bevételei drámai módon nullára esnének, akkor a jelenlegi kötelezettségeket ellátva alig 3 évig tudna pénzügyileg fennmaradni.

A TED nemcsak tizedet kap, hanem tizedet is fizet vissza a Generál Konferenciának, amely jelenleg 2,3%-ra emelkedett, és 2030-ra várhatóan 3,0%-ra fog emelkedni. Ezzel egyidejűleg a TED forrásokat juttat az uniókhoz is, valamint a hozzájuk tartozó területeknek, amely 2023-ra várhatóan akár 13%-kal is emelkedhet a helyi pénznemekben.

A Newbold College extra tizedmegosztási rendszerét az operatív bizottság 2010-ben vezette be, hogy a nehéz időkben pénzügyi támogatást nyújtson a Newbold College működési költségeihez, és amelyhez minden unió és terület hozzájárul.

Az extra tizedmegosztás 2023-ra 0,8%-ról 0,7%-ra csökken (a Dél-Angliai Konferencia, az NCHE székhelyén pedig 1,6%-ról 1,4%-ra), majd a következő években további 0,1%-os csökkentés következik (SEC 0,2% évente), amely 2030-ra fokozatosan megszűnik.

„Mindegy milyen kihívással teli gazdasági körülmények között vagyunk is” – folytatta Jepuranović -, „Ellen White tanácsa biztosíték: »Nincs mitől félnünk a jövőre nézve, kivéve, ha elfelejtjük az utat, amelyen az Úr vezetett minket, és az Ő tanítását a múltbeli történelmünkben«.”

Cikk forrása: https://ted.adventist.org/news/ted-year-end-meeting-treasury-report

Írta: David Neal and Vanesa Pizzuto