Örülni, csak azért is!

Mikor volt utoljára, amikor örömmel olvastad Isten üzenetét? Mikor volt utoljára, hogy elővetted a Bibliát, és olyan teljesen mindegy volt, hogy mi áll benne, mert bármit is olvass, az izgalommal és várakozással töltött el? Mikor volt utoljára, hogy szombaton a gyülekezetbe boldogan, vágyakozva léptél be, várva, hogy mit üzen aznap Isten?

Ha a válaszod az, hogy nem is olyan rég, akkor nagyon örülök neked! Ez jó hír, de azért olvass tovább! Hátha még te is találsz üzenetet a folytatásban!

„Ha eljutott hozzám igéd, én élvezettel forgattam a számban, igéd vidámságot szerzett nekem és szívbeli örömöt, hiszen rólad neveztek el engem, Uram, Seregek Istene.”
[Jeremiás próféta könyve 15,16] (https://abibliamindenkie.hu/uj/JER/15#16)

Jeremiás azt mondja, hogy számára (az egyetlen próféta, akinek panaszkönyve is van, lásd Jeremiás siralmai) Isten szava öröm. Valahogy vidámsággal töltik el az üzenetek, amit a Teremtő küld neki. Vajon melyik részt olvashatta? Biztos valami lelkesítő gondolatot Ézsaiástól, vagy izgalmasat Mózesnél. Biztos talált valami olyant, amitől a zsigerei is megteltek csodálattal.

Sajnos nem erről szól az egész szakasz. Jeremiás panaszkodik. Isten szavára vágyik. Szeretné, ha meghallgatná. Szeretné, ha megértené, de mind hiába. Felidézi azokat a pillanatokat, amikor hallotta Isten üzenetét, és boldogság járta át. (Érdemes megnézni a teljes fejezetet. Nagyon izgalmas.)

Isten nem minden szava kellemes, mégis Jeremiás azt mondja, hogy örömmel tölti el, ha meghallja. Lehet, hogy épp egy olyan területre mutat rá, ahol növekedned kell, de Isten szava akkor is szeretettel van tele. Azért szól, hogy te fejlődhess. Azért, hogy neked adjon valamit.

Mikor volt utoljára, hogy örömmel töltött el, amikor olvastad Isten igéjét?

Most készülj a szombatra! Készülj Isten igéjére, mint arra az üzenetre, ami legyen bármilyen kellemes, vagy kellemetlen, mégis megtölti szíved Isten üzenetével! Készülj rá, hogy átjárjon az öröm! Nem biztos, hogy kellemes lesz az üzenet, amit kapsz, de ha Isten szól, az a szeretet hangja és nem a bántalmazásé. Az a hang örömmel tölt el, és nem nyűg.

Örülj, mert Istennek üzenete van számodra!

Ömböli Dávid
Somogy megyei körzet lelkésze