Nem rejthető el a hegyen épült város

„Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város.” (Mt 5,14b)

Sok évvel ezelőtt meghívtak a barátaim Kaliforniába. Két hónap alatt sok mindent láttam, sok helyre elvittek. Hétvégenként utaztunk. Nagyon kíváncsi voltan arra is, hogyan élnek az adventista testvérek, gyülekezetek arrafelé.

Találkoztam testvérekkel, akik családjukkal kiköltöztek a városból és lakókocsiban éltek. Láttam pezsgő nagy gyülekezeteket. Találkoztam E. G. White késői leszármazottjával. Idős volt és nem volt tagja az egyháznak. A nem adventista felesége beszélte rá, hogy ha már ilyen híres felmenői vannak keressen fel egy gyülekezetet. Igy kezdett el a közösségbe járni.

Egyik szombaton egy kisebb városba mentünk gyülekezetbe. A helyi lakók nagyon nehezen tudtak eligazítást adni a gyülekezettel kapcsolatban és nem voltak barátságosak. A hegyek közé épült városban végül kacskaringós utakon bolyongva megtaláltuk a gyülekezetet a hegytetőn. Egy kis épület volt, nem egy hatalmas gyülekezet. A lelkészt kérdeztük, hogy miért van ilyen messze a városon kívül a gyülekezet? Azért, mondta, mert a város lakói és vezetői nem akarták, hogy a városban legyen az adventista imaház. Az épületen ott volt a felirat: SDA Church. Békés szombatot töltöttünk el a közösséggel.

Lefelé a hegyről – tovább haladva az autópályán – találgattuk, hogy mi lehet az ok? Az országútról a város nem látszott a dombok, lankák között. De a hegy teteje látszott rajta a templommal és a felirattal: SDA Church. Egy érdekes tapasztalat volt. Az üzenet ott volt a hegytetőn felettünk. Nem rejthető el a hegyen épült város!

„Nem rejthető el a hegyen épült város.” (Mt 5,14b). Ez azt üzeni, hogy hívő emberként ne felejtsük el, hogy mindig a szem előtt vagyunk. Látnak minket, néznek minket, figyelnek ránk. Bizonyságtételünknek az a lényege, hogy a hívő ember mindenki szeme előtt van mindazzal, amit tesz, ahogyan él. Mint a hegyen épített város, messze ellátszik. Élete látványossága a világnak.

Simon Zsolt
Bp. pesterzsébeti körzet lelkésze