Mozgó Lelki- és Egészségközpont képzés és találkozó Nágocson

Hat évvel ezelőtt nagyot álmodott a Dunamelléki Egyházterület akkori vezetése, amikor elindították a Mozgó Lelki- és Egészségközpontot. Azóta – a covid járvány alatti kényszerszünetet kivéve – számos helyen járt már az egyedileg legyártott szerelvény. A DET-nek és az Egészségügyi Osztálynak továbbra is terve van ezzel a szolgálattal, ezért is hívták létre a találkozót és képzést a Nágocsi Adventista Gyülekezetben 2024. március 24-én.

A mintegy 45 résztvevőt Gyurkó János és Kiss Szilveszter köszöntötte, akik az utánfutó építésében és üzemeltetésében jelentős szerepet vállaltak és vállalnak a mai napig. Gyurkó János külön megbízással kíséri a buszt a különböző helyszínekre, gyakorlati és lelki segítséget nyújtva a szervező gyülekezeteknek. Az a szerelvény gyakorlatilag egy kihelyezett Egészség Expo, amivel olyan helyi fesztiválokra, rendezvényekre lehet bejutni, ahol maga a program vonz rengeteg látogatót. Érdeklődőket tehát nem kell toborozni, hiszen akik meglátják a buszt és a sátrakat – különösen, ha kedves invitálást is kapnak – szívesen betérnek egy kis ételkóstolóra, beszélgetésre, egészségügyi állapotfelmérésre és tanácsadásra.

Az egész napos találkozó alapvetően lelki, és szakmai támogatást kívánt adni azoknak a gyülekezeteknek, akik szeretnék használni ezt a kapcsolatépítő missziós eszközt. Stramszki István DET kincstárnok a lelki háttéről beszélt, Kis István DET sajtó osztály vezető a kitelepüléssel kapcsolatos sajtó kérdésekhez adott gyakorlati tanácsokat. A szakmai képzésben dr. Hites Benjámin, dr. Áchim Ilona és dr. Szallós-Farkas Konrád vettek részt – utóbbi kettő Zoom-on keresztül. Dr. Ősz-Farkas Ernő Egészégügyi Osztály vezető a Kék Zónák titkaihoz kapcsolódó missziós módszereket, lehetőségeket mutatta be.

A nap végén Kissné Zsuzsa és segítői olyan ételkóstolót készítettek, melyek mintául szolgálnak a későbbi kitelepülések során.

Előre mutató dolog, hogy a Tiszavidéki Egyházterület is képviseltette magát néhány személlyel. Már készül egy újabb szerelvény, a jelenlegi eszközök pedig átadásra kerülnek a TET részére. Várhatóan 2025-től országosan folytatják szolgálatukat a helyi gyülekezetek.

Az elmúlt hat év mérlege mintegy 100 nap „terepen” töltött idő, több mint 13 ezer kilométer, és hozzávetőlegesen 13 ezer látogató, azt mutatja, hogy folyamatos újragondolás, és alapos felkészülés után van jövője ennek a fajta társadalmi jelenlétnek, ami egy egyre erősebb „kéz”, mely át tudja adni az evangéliumot.

Kis István