“Kavicsok és gyémántok” – könyvbemutató Balatonfüreden

“Ahogy mondani szokták, ‘az európaiaknak órájuk van, az afrikaiaknak pedig idejük.’” Ezzel a mondattal kezdődött a balatonfüredi könyvbemutató, 2024.március 9-én. A gondolat Mutombo France KAVICSOK ÉS GYÉMÁNTOK című, néhány hónapja megjelent önéletrajzi regényének egyik idézete. A szerző az Afrikáért alapítvány elnöke, és a Kongói demokratikus köztársaság tiszteletbeli magyarországi konzulja.

Ezen a szombat délutánon közel 80 ember választotta az IDŐT. Két óra beszélgetés úgy elrepült, hogy észre sem vettük. Csecsemők, gyermekek, fiatalok, idősek; minden korosztály képviseltette magát.

Részletek hangzottak el a könyvből, bantu népmesét hallgathattunk, éneket tanultunk, és France válaszolt olyan kérdésekre, mint például: Miért írt önéletrajzi regényt ilyen fiatalon? Miért magyar nyelven írta meg könyvét, ami nem az anyanyelve? Milyen egy szülés, születés napjainkban Afrikában? Mi alapján választanak nevet a szülők gyermeküknek Kongóban? Hogyan kapta France a saját nevét? Olvasnak-e esti mesét az afrikai gyerekeknek? Kik segítenek az anyukáknak a nagy családokban? Melyik fejezet született meg a legnehezebben? Miként került vissza a családba France édesanyja, akit boszorkánynak bélyegeztek? Hogyan került ki France és családja a sötétség hatalmából, és találkoztak Istennel? Hogyan jött képbe Magyarország? Ezekre a kérdésekre válaszolva az író a távoli Afrikát hozta nagyon közel hozzánk.

Mért is szerveztem könyvbemutatót Balatonfüreden?

Több mint húsz éve ismerem France-t. Ha Ő ír önéletrajzi regényt, az csak jó lehet! Mikor először olvastam a könyvét, habzsoltam, mint egy finom habos süteményt. Kezemhez ragadt, olvastam, olvastam, és olvastam. Hamar a végére értem, de újrakezdtem, már sokkal lassabb tempóban.

Ízlelgettem a fejezeteket, aláhúztam kedvenc mondatokat, kijelöltem részeket, amik mélyen érintettek, kerestem a gyémántokat. Csodás könyv! Optimizmussal, humorral hozza nagyon közel ezt a távoli országot. France kedves, baráti hangvétele teszi egyedivé a művet.

“Ez a csodálatos Afrikában – a kiszámíthatatlanságok és bizonytalanságok tömkelegéből kiverekedve magunkat, előbb-utóbb célba érünk.” “A lubáknál a legtöbb név optimizmust, pozitív dolgot fejez ki, és növelik a gyermek önbizalmát, önértékelését. Az anya ezeket dúdolgatja az altatódalokban, mesékben, ezekkel dicséri gyermekét.”

„Már csak önmagamban kellett „landolnom”, hogy bátran fölszállhassak”. Csak, hogy néhány mondatot idézzek. Hát ezért éreztem a belső késztetést, és szerveztem a balatonfüredi könyvbemutatót, hogy minél több ember találjon gyémántot a kavicsok között, optimizmust a pesszimizmus helyett, Istent, reményt, hitet a sötétség helyett.

Hálás vagyok a sok segítségért, amit a program szervezése közben kaptam, lépten-nyomon segítőket rendelt mellém Isten. A teljesség igénye nélkül köszönet az Afrikáért Alapítvány kedves munkatársainak, barátaimnak, a városom lakóinak, gyülekezetemnek, mindenkinek, aki jelenlétével vagy bármilyen formában támogatta a programot. A Füred TV remek kis összeállítást készített a programról. A fotósunk, és hangtechnikusunk profi volt. Könyvjelzőket is kaptunk ajándékba, amiket a megvásárolt könyvek mellé ajándékozhattunk. Több mint 50 könyv találta meg olvasóját. A helyi gyülekezet tagjai mellett több segítő is érkezett, hogy fogadják a vendégeket, a program végén pedig finomsággal kínálták őket.

„Az életünk könyve kimeríthetetlen olvasmány, melynek csak töredéke kerülhet bele egy könyvbe. Az első fejezetet nem mi írjuk. és az utolsó pontot sem mi tesszük ki. Ebben a könyvben az utolsó pont csak ezeket a lapokat zárja be. Az életem könyve folytatódik, és ha Isten is úgy akarja, megírom azt is, mi történt az után, hogy 1997-ben Magyarország földjére léptem.”

Köszönet Mutombo France-nak, hogy megírta ezt a csodás könyvet, várjuk a folytatást! Aki könyvet szeretne vásárolni, keresse az Afrikáért alapítvány honlapját!

(https://adomany.afrikaert.hu/adomanyok/konyv/)

Balatonfüred lakói hálásak voltak azért, hogy ilyen értékekkel teli kulturális programon vehettek részt településünkön. Keressük a következő lehetőségeit is annak, hogy gyülekezetünk még több hasonló értéket és Isten szeretetét nyújtó programmal ajándékozhassa meg környezetét.

Élményekben gazdag jó olvasást kívánok mindenkinek sok szeretettel,

Ilyés Mária Daniella