Menteni másként is lehet

2015 őszén történt: izgatottan baktattam a Vajda Péter utca árnyas fái alatt. Amint balra fordultam a régi Ganz-kolóniánál – ahova könyvtárba jártam fiatalkoromban – már a „torkomban dobogott” a szívem… Másfél hónappal voltunk a csatlakozás után és én első alkalommal mentem – mint már újdonsült UNIÓS tag – a DET hitmélyítő konferenciájára. Máig élénken él bennem, ahogy a testvéreimmel együtt hálát adtunk az Úr vezetéséért.

Aki csak egyszer is részt vett már a Golgota utcai rendezvényen, talán egyetért velem abban, hogy ezek mindig különleges alkalmak: találkozunk rég nem látott testvérekkel – a kezdő imánál bizony eléggé nehezen lehet minket csendre inteni… 😊, hallgatjuk a gyülekezeti kórusok csodálatos szolgálatát, és ízelítőt kapunk az egyházterület következő évének terveiből. Viszont a koronavírus a mostani Hitmélyítőt sem „kímélte”, így inkább – „Golgota Másként” címmel – online közvetítettük az eseményt a Terézvárosi imateremből.  Nagyon köszönjük az „A” gyülekezet testvéreinek szolgálatait, és az általuk biztosított profi technikai hátteret.

Ócsai Tamás unióelnök igei bevezetőjében – többek között – arra hívta fel a figyelmünket, hogy Istennek mindenre – így a Koronavírus általi nehézségekre is – van válasza, Ő mindent jóra tud fordítani. A mi feladatunk, hogy felismerjük ezt a megoldást.

Az elmúlt időszakban számos kérdés merült fel a testvérek részéről a koronavírus egyéni- és egyházi kihívásairól, a minket érintő konkrét fejleményekről, valamint az előttünk álló időszak várható hatásairól. Az első blokk pódiumbeszélgetésén az UNIÓ és a DET néhány vezetője ezekre próbált válaszolni, különös tekintettel a közösség, a lelkiség és a misszió témakörében.

Egy alapos szellőztetés után, dr. Ősz-Farkas Ernő a DET elnöke a Zsidókhoz írt levél alapján párhuzamot vont az apostoli idők válságai és a mostani helyzet kihívásai között. Mi is úgy érezhetjük, hogy lerombolták a templomunkat, mivel az online prédikációkkal és a megszorításokkal elvesztettük a gyülekezetünket. De mi nem a „templomra” építjük a hitünket, hanem Jézusra, mert „épületek nélkül is van Szenthely, érintés nélkül is van közösség, 9:30-on túl is van Szombatiskola, és a maszk ellenére is láthatjuk egymás szemében Krisztust.” Ne a múlton nosztalgiázzunk – sőt, ne is a jövőt kémleljük folyamatosan -, hanem a jelenben éljünk. A „ma” fontos, hogy amikor halljuk az Ő szavát meg ne keményítsük a szívünket. A templomi liturgia, a hagyomány és az elméletek helyett inkább az Új-Szövetségbe, a bűnrendezésbe, Isten ígéretébe kapaszkodjunk: „A bűneikre többé nem emlékezem!” Erre épüljön az üdvbizonyosságunk, ne a saját cselekedeteinkre! És hogy miért a „Mentés Másként” lesz 2021. „jelszava”? „A Mentés Másként egy helyreállító programja az Istennek. A válság az Isten kezében egy lehetőség, hogy helyreállítsa az Ő népét.”

Számos résztvevő szerint egy tartalmas, szép, az Úr által megáldott alkalmon vettünk részt. Bár, ezt én is így érzem, de nagyon örülnék, ha jövő ilyenkor mégiscsak a Vajda Péter utca árnyas fái alatt baktatnék és befordulva a Ganz-kolóniánál újra megközelíthetném – sok száz testvéremmel együtt – a Golgota utcát…

Balázs László
UB tag, a Bp. józsefvárosi gyülekezet presbitere