Kudarcból épített siker

Mindenkinek van egy álma. Nemcsak az örök sorsára, hanem a földi életére vonatkozóan is. Józsefnek is volt, nem is akármilyen. Ihletett jelzéseket kapott arról, hogy Istennek terve van az életével. Ennek ellenére minden lépésével távolabb került céljaitól. Egy ciszterna mélyén már nem sokat számított, hogy mi lehetett a kudarc oka. Talán nem jól kommunikálta a terveit, félreértették, túl vakmerőnek vagy sértőnek találták vagy a testvérei irigysége, kapzsisága és hatalmi harca okozta a válságot?

Az első hullám után jött a második: deportálás, idegen kultúra, rabszolgaság. Van-e lejjebb? Hol van az Isten? Ebben a helyzetben Józsefnek megcsillant a nagy lehetőség (39,1-23), egy kapcsolat. „Az Istened, a vallásod nem segít, sem a múlt századi erkölcsi elvek. Csak arra vigyázz, hogy ne tudja meg senki. Megadok mindent, amit csak kérsz.” Egy kaland, egy korty, egy szippantás, egy apró hazugság, egy kis csalás – és a dolgok jobbra fordulnak. Minden ilyen alternatív megoldás a szabadság illúzióját ígéri. A „mi van abban” kérdésre, mindig van magyarázat. Józsefnek is lett volna, de ő inkább elszaladt, amivel kockára tette az életét. A tettével magára vonta a válság harmadik hullámát, a börtönt, életfogytiglan. Itt sem adta fel, küldetése volt, tette a dolgát. Az engedelmesség néha bajba sodor. A kompromisszum jobb útnak látszik.

Nem tudom mi lett volna Józseffel, ha enged a csábító megoldásnak. Talán időnként titokban kimehettek volna a Nílus partra, vagy valamelyik piramis sötét barlangjába; extra zsebpénzt kapott volna a partnerétől; a legjobb lóerős lóval lovagolhatott volna ki a mezőre; ráosztották volna a hálószoba takarítását is. Így mentek volna a dolgok Potifárné élete végéig, illetve, amíg jött volna egy fiatalabb rabszolga. Addig is nagyon jó élete lett volna Józsefnek, de soha nem tudta volna meg, hogy Isten az egész országot rá akarta bízni; hogy milyen a szabadság; mit jelent egy fiatal lányt feleségül venni és szabad fiakat nemzeni; örökölni Jákóbtól az elsőszülöttségi jogot majdnem utolsó szülöttként; milyen érzés a kútba dobóit megmenteni; találkozni a testvéreivel; megbocsátani azoknak, akik tönkretették az életét.

Adj esélyt Istennek! Emberek, kutak, börtönök és válságok nem ronthatják el az ő tervét. Csak te léphetsz ki. Ő szeretné, ha itt a földön már jól éreznéd magad a bőrödben. Istennek van egy terve veled. Nem tudom mit fogsz látni ebből a következő időszakban, de ha rábíztad magad, akkor nem kell aggódnod. Egy nap ott látod majd kiterítve az egészet. Ott leszel díszes ruhában, nem a Fáraó, hanem a Király előtt. Találkozol a testvéreiddel, ott lesznek veled a szeretteid – soha nem kell elválni többet. Egy nap ebből a börtönből a Király elé visznek. Addig is tedd a dolgodat, ne siránkozz a válság miatt!

Ősz-Farkas Ernő
DET elnök