Hondurasban az adventisták az Eta hurrikán kihatásaival kűzdenek

Az Eta hurrikán 2020. november 4-ei kitörése következtében a hondurasi hetednapi adventista egyház vezetői még mindig a helyi lakosok szükségleteit összegzik az ország északnyugati régiójában, ahol árvizek egész városokat öntöttek el, több ezer személy otthonát lakhatatlanná téve. Nyolc ember halálát jelentették.

„Megpróbáltuk felmérni azokat a károkat és az aktuális problémákat, amelyeket az Eta okozott” – mondta Adan Ramos, a hondurasi egyház elnöke a tegucigalpai irodájából. Az Eta trópusi vihar elárasztotta San Pedro Sula városát az ország északnyugati régiójában. A repülőtér, a város nagy része, és a szomszédos községek elmerültek az állandó esőzések miatt – mondta.

„Azt még nem tudjuk biztosan, hogy hányan haltak meg, a telefonvonalak és az internet nem működik, és sokan arra várnak, hogy csónakkal vagy helikopterrel megmentsék őket.”

Az egyháznak nem sikerült kishajókat beszereznie, amelyek segítenének az Eta utóhatásainak enyhítésében. „A vizek visszahúzódásáig nem ismerjük, hogy mi a pontos kár, de közben igyekszünk segítséget szervezni” – mondta. San Pedro Sula több sértetlen gyülekezete és két adventista iskolája menedékhelyként működik.

Számos gyülekezeti tag családja maradt hajléktalanul, pénzeket folyósítanak az egyelőre ezeken a menhelyeken tartózkodók megsegítésére – tette hozzá Ramos. Az egyház vezetői ételt, pénzt és egyéb ellátást kértek a lakosságtól a lakóhelyüket elhagyni kényszerült családok számára.

A cikk forrása: https://www.adventistworld.org/in-honduras-adventists-cope-with-fallout-from-hurricane-eta