Gondoskodás és jótékonyság az Egyesült Arab Emírségekben

A Dubai Creekside Community Services (Dubai Creekside Közösségi Szolgálat) faültetéssel mutatta meg Isten szeretetét.

Dafni de Leon fiatal hangja erős és határozott volt, amikor a Dubai Creekside gyermekkórust mutatta be az Egyesült Arab Emírségekben, 2022. november 22-én megrendezett 22. Főiskolák-Közötti Környezetvédelmi Nyilvános Szónokverseny közönségének.

„Mi vagyunk a Dubai Creekside Hetednapi Adventisták gyermekei. Azért vagyunk itt, hogy támogassuk az Emirates Environmental Group [EEG] szervezetet. Szeretnénk segíteni abban, hogy a Föld biztonságos, tiszta és egészséges hely legyen”.

A 2 és 15 év közötti gyermekből álló húsz fős kórus, a 12 éves Dafni mögött gyűlt össze a színpadon, a Dubai Creekside Közösségi Szolgálat küldetését feliratozó pólókat viselve, amelyen az állt: „WE CARE, WE ShARE” („Minket érdekel. Mi gondoskodunk.”). Pillanatokkal később az egész közönség ritmusosan tapsolt, miközben a gyerekek elénekelték a „Isten teremtésének része vagyok” című dalukat.

A csoport külön meghívásra lépett fel az EEG támogatására, amely egy olyan magas színvonalú szervezet, amely arra összpontosít, hogy tájékoztassa a lakosságot a környezetvédelem ügyében, és minél többeket bevonjon a környezetvédelmi felelősségvállalásba. A gyermekkórus meghívása azonban több volt, mint egy programpont. A környezetvédelmi csoport és a Dubai Creekside-i gyerekek közös múltra tekintenek vissza.

Többen azon gyerekek közül, akik ezen az alkalmon énekeltek, még kisgyermek volt – sőt néhányan még meg sem születtek – 2017-ben, amikor a Dubai Creekside Közösségi Szolgálat felvette a kapcsolatot a kormányzati szervekkel, és felajánlotta, hogy részt vennének önkéntes projektekben a helyi közösség szolgálatára. Az EEG volt az első, aki válaszolt, és jelezte, hogy örülne, ha támogatnák a „For Our Emirates We Plant” („A mi emirátusunkért fát ültetünk”) elnevezésű faültetési kezdeményezést.

A részvételhez a csapatoknak először 2000 kilogramm újrahasznosítható papírt és 100 kilogramm műanyag palackot kellett összegyűjteniük. Több mint tíz hónapon keresztül a Dubai Creekside tagjai és barátaik újságokat, magazinokat és műanyag palackokat adtak le egy tag otthonában, ahol azokat becsomagolták és elszállították az EEG irodájába. Az újrahasznosítható anyagokkal teli, szorosan csomagolt ládák egy gyümölcsöző, együttműködő kapcsolat alapjává váltak.

A 2017-ben elültetésre kerülő első facsemeték a Dubai Creekside Közösségi Szolgálat csoportjának a 2000 kilogramm újrahasznosítható papírért és a 100 kilogramm műanyag palack összegyűjtéséért kapott jutalom volt.

2017. december 17-én az egyházi csoportot hat Ghaf fával, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti fájával jutalmazták. Mindegyik facsemete egy táblát viselt, amely a Dubai Creekside Hetednapi Adventista Egyház ajándékaként azonosította. Több mint 30 Dubai Creekside-i tag ásta a gödröket és helyezte el a facsemetéket. Még a legfiatalabb résztvevők is a Közösségi Szolgálat pólóját viselték, amelyen az állt: „Minket érdekel. Mi gondoskodunk”.

Amióta elindult ez a kezdeményezés, a Dubai Creekside tagjai már több tucat fát ültettek el a településen a program keretében. Részt vettek más, az EEG által szponzorált kezdeményezésekben is, például egy orvosi és fogorvosi közösségi klinikán, egy ajándékozási projektben a fizikai munkások számára, továbbá általános közösségépítő erőfeszítésekben is.

Mindezek során a Dubai Creekside-i gyerekek voltak az egyik leghatékonyabb összekötők, akik minden egyes projektben energiával és örömmel vettek részt, gyakran énekelve, miközben a perzselő sivatagi nap alatt gödröket ástak és földdel töltötték be – számoltak be erről a helyi vezetők. „Az ásók gyakran túl nagyok voltak, a talaj pedig túl kemény, de az energiájuk és a részvételük örömet közvetített, amit az EEG szervezői észrevettek és értékeltek.” Természetes volt, hogy a gyerekeket ezúttal is meghívták, hogy örömöt vigyenek az EEG által szponzorált nyilvános szónokverseny záróünnepségére.

Az első dal, amely felkeltette a közönség figyelmét, az „Isten teremtésének része vagyok” arról szólt, hogy különleges feladatuk van azoknak, akik Isten képmására teremtettek, és hogy az Ő terve az, hogy megváltást kínál azon teremtményeinek, akik nem engedelmeskedtek eddig az Ő akaratának. A második dalt, amelyet énekeltek Kim de Leon presbiter, Dafni édesapja írta. A címe az, hogy „A Föld nagy mosolya”, és azt a szomorúságot írja le, amely a természet elpusztításából és az állati élet veszélyeztetettségéből fakad. A dal azzal az elkötelezettséggel zárul, hogy vigyázzunk a természetre, és „tegyünk a Földre egy nagy mosolyt”. A közönség nagyon élvezte, hogy miközben a gyerekek a záró versszakot énekelték, mindegyikük egy-egy apró cserepes facsemetét tartott a magasba. Mindez – zárul a dal – válasz a Teremtőnek, akinek oly sokat köszönhetünk.

A Dubai Creekside Közösségi Szolgálat projektje „Minket érdekel. Mi gondoskodunk” mottóval 2017-ben indult útjára, és arra ösztönözte az egész egyházi közösséget, hogy részt vegyen a folyamatban lévő társadalmi akciókban.

Mind a Dubai Creekside csoport, mind az EEG vezetői számára ez a rendkívüli alkalom több volt, mint egy színpadi előadás. A két csoport közös környezetvédelmi törekvéseit erősítette a gyerekek hozzáadott üzenete, miszerint, mivel Isten gondoskodik minden teremtményéről, továbbá felelősséggel jár az Ő gondoskodásába való bekapcsolódás is. „Ezt a Dubai Creekside Közösségi Szolgálatok csoportja már évek óta demonstrálja a témájukban: „Minket érdekel. Mi gondoskodunk”. Ez az a mottó, ami szerint életüket élik a továbbiakban is, miközben újabb módokat keresnek arra, hogy megmutassák a közösségüknek, hogy milyen törődőek” – mondták a csoport vezetői.

A cikk írója: KATHIE LICHTENWALTER

Az eredeti cikk forrása: https://adventist.news/news/caring-and-sharing-in-united-arab-emirates