„… és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek” – Máté 11,29

Ha van hiánycikk a mai világban, akkor az éppen a lélek nyugalma – még ha nem is mindig tudatosul ez mindenkiben. A világ ma mindent kínál – pénzt, sikert, autót, nőt/férfit, nemváltást stb. – de ezt pont nem. Sőt, ettől leginkább csak megrabol.

Milyen kiváltságunk, hogy ebben az igében mi is megszólítottak lehetünk, mert Valaki bennünket is a nyugalmába, a békességébe invitál! Merthogy nekünk is szükségünk van erre, hiszen, ha nem vigyázunk, akkor bizony még bennünket, hívőket is magával sodor a hétköznapok áramlata, a feszültség, a nyugtalanság, az aggodalom, a telhetetlenség.

Milyen jó tudni, hogy van, védelem, van megoldás, van Megoldó, Aki ráadásul azt is elárulta, hogy mi a titka: „tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.” Vagyis: Tegyük le azt, ami megrabol bennünket, fogadjuk el, hogy a szelídség és alázat jelenti azt a lelki „nyújtást” és „lazítást”, aminek a jegyében Ő is élete az életét ezen a földön – és békessége volt, még a kereszt 33 évre előre vetülő árnyékában is.

Még érdekesebb, hogy nem csak a meddő terheink letételére buzdít, hanem azt állítja, azzal lesz teljes a „terápia”, ha nem csak leteszünk valamit, hanem valami egészen más, egészen más jellegű terhet/igát veszünk magunkra: „29. Vegyétek föl magatokra az én igámat!” Hihetetlen, de nem egyszerűen a gondok letétele, a felelősség oldódása a nyugalmunk záloga, hanem valamilyen lelket emelő nemes ügy, a legnemesebb szolgálata – Istené és emberek üdvösségéé – hozza azt el nekünk. Emberileg hihetetlen, de Ő állítja: ettől nem leszel fáradt, „30. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.”

Sokan közülünk bizonyára régóta ismerjük ezt az igét, a felhívást a terhek letételére és a szolgálat felvételére – de nem kell-e ebben újra és újra megújulnunk, ebben a tapasztalatban, hogy ez így van, hogy ez igazság, mi magunk is megtapasztaltuk?

Újuljunk meg ebben ezen a héten is!

Stramszki István
DET kincstárnok