Elnöki üzenet – 2021. 04. 23.

Kedves Testvérek!

14 hónap alatt negyedszerre írjuk le, hogy NYITUNK!

Május 8-tól, a gyülekezeti bizottságok hatáskörébe kerül a jelenléti istentiszteletek szervezése, a korábbi védelmi szabályok betartása mellett.

Negyedszer, de ez mégis más, mint a többi. Most van először lehetőségünk nemcsak elfutni a vírus elől, hanem szembeszállni vele, hogy ne kelljen többet bezárnunk. 10 millió emberre sajnos nem tudunk túl nagy hatással lenni, de a saját lelki közösségünkért most tényleg tehetünk. Kéznyújtásnyira van annak az esélye, hogy a DET 3000 tagja megtegye azokat az egyszerű lépéseket, ami meghatározhatja a közösségi életünk biztonságos körülményeit. Eddig felhívás, tanács és kérlelés volt, mostantól úgy tűnik, mindenki számára lehetőség a fertőzés láncának megszakítása, az immunizálás.

Köszönetet szeretnék mondani a türelemért, a kitartásért, a közösség támogatásáért. Minden körzetben szervezett online alkalmak voltak 6 hónapon át, a szombatiskolák nem maradtak el. Kiscsoportok indultak, lelki közösségek alakultak. Külön kiemelném a gyermektanítók áldozatos munkáját, akik a legtöbb körzetben online foglalkozásokat szerveztek gyermekeinknek szombatról-szombatra. A technikusok, presbiterek, igehirdetők lelkészi vezetéssel gondoskodtak rólunk, nem maradtunk lelki táplálék nélkül. A gyülekezeti krízislapokból családok százai kaptak támogatást.

Szeretném külön kiemelni az orvosaink, egészségügyi dolgozóink szolgálatát. A legtöbben a frontvonalon dolgoznak, nehéz terheket hordoznak. Vannak halottjaink, gyászoló családok és gyülekezetek. A szavak olyan keveset érnek, de nem tudjuk ezek nélkül kifejezni, hogy mennyire várjuk Jézus Krisztus visszatérését, a nagy találkozást. Nagyon sokan betegedtek meg egyházunk tagjai közül, és sokan meggyógyultak, vagy szövődmények miatt lábadoznak.

Nem lesz egyszerű a közösségi életet újra éleszteni a veszteségek hátterén, de van mire visszatekinteni. Egyszer már megtörtént. A tömeg, miután elfogyott a hal és a kenyér, elhagyta Jézust. Egy vesztes, vérző vezetőt már nem volt trendi követni. A kiválasztott tizenkettőt is megrázták a történések. Az egyik köztük lévő értelmiségi, átlátott a szitán és megfejtette a rejtett összefüggéseket, de meghalt, mert nem jöttek be a számításai. Az örök szakértőt és szóvivőt elsodorta a közösségi média, nem állt ki az addig tanult elvek mellett. Egy harmadik, megfogható bizonyítékokért kiáltott, mert szkeptikus lett mindenre. A maradék pedig bezárkózott, mert úgy érezte elvesztette e hitelét a messiási ország azonnali indításával és a miniszteri helyek kiosztásával kapcsolatban. Nincs elég ember, nincs elég hit, nincs hitelesség, nincs jövőkép. Itt tartana most is a kereszténység: reményvesztett emberek csapata egy külvilágtól elzárt szobában.

DE történt valami: „eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk:

Békesség nektek! … Ezt mondva rájuk lehelt, és így folytatta: Vegyetek Szentlelket!” (Jn 20,19-23.)

A közösség újjászületésének ennyi titka van csupán: Vegyetek Szentlelket. Az ima, megbocsátani egymásnak, a hibák keresése helyett egymást felemelése és a szolgálat készíti elő az utat a Szentlélek befogadására. Az első századi tapasztalatból pedig az következik, hogy a többi az Isten dolga.

Erre az új tapasztalatra, egy új pünkösdre hívom a közösséget.

Ősz-Farkas Ernő
egyházterületi elnök