Együttérzés határok nélkül

Az ukrajnai háború első 12 napjában több mint 1,2 millió menekült lépte át a lengyel határt, hogy elkerülje az orosz agressziót. A lengyelek habozás nélkül nemcsak szívüket, hanem otthonaikat is megnyitották az országukba érkező menekültek előtt.

A lengyelországi Hetednapi Adventista Egyház is felajánlotta segítségét. A mintegy 6000 fős adventista közösség több mint 1200 menedékhelyet készített egyházi ingatlanokban és magánházakban. Március 4-ig csaknem 400 ember részesült segítségükben – számoltak be a vezetők.

A lengyelországi ADRA önkéntesei több határátkelőnél is jelen vannak, ahol csomagokat osztanak és szállást szerveznek, miközben felmérik a háború elől menekülő emberek legsürgetőbb szükségleteit. Az ADRA „Start csomagokat” – alapvető személyes higiéniai cikkeket állít össze és oszt ki a határt átlépők számára, az Ukrajnába irányuló humanitárius szállításban is részt vesz.

A „Blisko Serca” (Szívhez közel) Keresztény Szeretetszolgálat két központját jelölte ki Ukrajnából érkező menekültek fogadására. A wisłai Orion központ és a zatonie-i Polubie központ együttesen több mint 70 fő befogadására készült.

A Podkowa Leśna-i Lengyel Teológiai és Bölcsészettudományi Egyetem már több mint 30 embert fogadott. Folyamatban vannak a további épületek és helyiségek rendelkezésre bocsátásának tervei, ezzel növelve a menedéket kapók számát. Az elkövetkező napokban megnyílik az egyetemen a helyi gyülekezet önkéntesei által működtetett óvoda is menekült gyermekek számára.

Fiatalabb gyülekezeti tagok is részt vesznek a segélyakcióban. Az Adventista Cserkészszövetség (ZHA) és az Útkeresők jótékonysági gyűjtéseket szerveznek egész Lengyelországban. A gyűjtések nagyszerűen sikerültek. Már úton vannak a hálózsákok, hálószőnyegek, takarók, párnák, paplanok, higiéniai termékek, nem romlandó élelmiszerek, zseblámpák, elemek, pelenkák, gyógyszerek, gyógyászati ​​segédeszközök, fűtőkályhák. Az adományokat az ország keleti részéből érkezők vándorlásának megfelelően Ukrajna nyugati részére juttatták el.

„Lehetetlen leírni, milyen léptékű tevékenységeket végez nemcsak az Adventista egyház, intézményein keresztül, hanem mindenekelőtt a közösség tagjai és a helyi gyülekezetek” – mondták az egyházi vezetők. „Sok helyi gyülekezet szünetelteti a szombati istentiszteletek szervezését, miközben helyiségeik jelenleg szállásként szolgálnak. Sokan nem csak anyagi javaikat áldozzák fel, hanem mindenekelőtt saját otthonukat nyitják meg és fogadják a rászorulókat.”

A cikk forrása: https://www.adventistworld.org/compassion-without-limits