Egy átformáló kezdeményezés: Adventista Egészségügyi Szolgálatok Osztálya (AESZ) bemutatja az „Emlékeztető” programot a mentális egészség világnapján

A misszió megbízatásának felvállalása: Az AESZ kezdeményezése egy kegyelemmel teli üzenet egy megtört világ számára.

A Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának Adventista Egészségügyi Szolgálata (AESZ) a globális mentális egészségügyi válság kezelése érdekében úttörő lépést tett: elindította a „Reminded” (Emlékeztető) nevű forradalmi mentális egészségügyi kezdeményezést, amely a Hetednapi Adventista Egyház által támogatott holisztikus egészségügyi megközelítést foglalja magában. A Mentális Egészség Világnapján, 2023. október 10-én, az AESZ bemutatta az Emlékeztetőt, hogy „átfogó mentális egészségügyi programot kínáljon, amely hatékonyan szolgálja minden korosztály mentális szükségleteit az egyházon belül és kívül” – olvasható a honlapjukon.

AZ EMLÉKEZTETŐ KEZDEMÉNYEZÉS: KRISZTUS MÓDSZERE AZ EMBEREK ELÉRÉSÉRE

Dr. Peter Landless, az AESZ igazgatója az Éves Tanácson tartott beszámoló során osztotta meg a Végrehajtó Bizottság tagjaival az elengedés fontosságát ezen a napon. „2023. október 10-e van, és már hallották, hogy miről van szó, ez a lelki egészség világnapja” – jelentette be, hangsúlyozva küldetésük időszerűségét. „Nem is lehetne alkalmasabb időpontot találni [arra] a kiváltságra, hogy megoszthassuk veletek… ennek a csodálatos adventista egészségügyi üzenetnek a fontosságát, amellyel minket bíztak meg, amely egy holisztikus egészségügyi üzenet: test, elme, lélek, szellem, szociális és érzelmi lét”.

Dr. Torben Bergland, az AESZ társvezetője a továbbiakban kifejtette: „Az Emlékeztetőt misszióra tervezték… hogy vigaszt, reményt és gyógyulást hozzon a világnak”. Majd így folytatta: „Ily módon valóban a krisztusi módszer modelljére alapozunk, arra a stratégiára és folyamatra, amely az embereket Krisztushoz vezeti”. Az Emlékeztető célja Bergland szerint az, hogy őszinte együttérzést nyújtson, segítse a szenvedők szükségleteit, és végül elvezesse őket Jézushoz, a remény és vigasztalás végső forrásához.

A GLOBÁLIS MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁG KEZELÉSE

Az Emlékeztető elindulása összhangban van a mentális egészséggel való foglalkozás globális szükségszerűségével. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2012-ben felismerte a probléma súlyosságát, és egyértelműen kijelentette: „Nincs egészség mentális egészség nélkül”. Különösen a depresszió vált globális fenyegetéssé, és megdöbbentő statisztikák mutatják a mentális zavarok széles körű hatását.

A WHO ajánlásai, amelyek között szerepel a vallási alapú szervezetekkel való együttműködés, tükrözik az Emlékeztető küldetését. Az egyház hatalmas hálózatának és erőforrásainak kihasználásával az Emlékeztető célja, hogy áthidalja a mentális egészségügyi szolgáltatások terén meglévő szakadékot, és elősegítse a megértést és a tudatosságot.

GLOBÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG

A Reminded egyik fókuszpontja a globális elérés hangsúlyozása lesz. „Amit ma bemutatunk nektek, az csak a kezdete ennek az erőforrásnak” – magyarázta Bergland – „Célunk, hogy az Emlékeztető a következő egy éven belül több nyelven is elérhető legyen”. Jelenleg az Emlékeztető rövidfilmjei spanyol és portugál nyelven érhetőek el a Feliz7Play oldalon.

Bergland kiemelte azt a célt is, hogy az Emlékeztető videók felkerüljenek a YouTube-ra, és közösségi médiaoldalakat, podcastot, dokumentumfilm-sorozatot, on-demand segítőképzést, valamint további cikkeket és videókat hozzanak létre. Mindezek alapvető betekintést nyújtanak majd az olyan mentális egészségügyi problémákba, mint a depresszió, a szorongás és a trauma.

Az előadás során Bergland megosztotta az egyik néző vallomását: „Micsoda videó. Micsoda tanulságok. Sok éven át szenvedtem ezzel a problémával. Isten áldjon meg benneteket. […] Istentől kértem segítséget, és Ő küldte nekem ezt a videót. Nagyon jól érzem magam. Köszönöm.” Ez a válasz hangsúlyozza, hogy az Emlékeztető sokak számára az egyházzal való első kapcsolatfelvételi pontként szolgálhat. Bergland kifejti: „…az a célunk, hogy ez egy jó kapcsolati pont legyen, amely kiváltja a vágyat a továbbiakra”.

Ellen White bölcsessége: „Az elmékkel való foglalkozás a legnagyobb munka, amit valaha az emberekre bíztak”, visszhangozza az Egyház és az AESZ elkötelezettségét a teljes körű egészség iránt. Ez a kezdeményezés hangsúlyozza a holisztikus megközelítés felvállalásának fontosságát, nemcsak önmagunk számára, hanem a helyi közösségek szolgálatában is.

LÁTOGASS EL AZ EMLÉKEZTETŐ WEBOLDALRA: RENGETEG ANYAG

Az Emlékeztető által kínált anyagok felfedezéséhez látogasson el a reminded.org weboldalra. A weboldalon informatív videók, cikkek és oktatási anyagok találhatók, amelyek képessé teszik az egyéneket arra, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos kihívásokban tudással és rugalmassággal tudjanak eligazodni. Az AESZ mindenkit szeretettel vár, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz, és terjessze az igét, hogy a mentális egészség és jólét korszakát indítsuk el – együtt.

Ahogy Dr. Torben Bergland hangsúlyozta, az Emlékeztető nem pusztán egy projekt; ez egy mozgalom, amely arra törekszik, hogy életeket változtasson meg, és reményt, vigaszt és gyógyulást hozzon a rászoruló világnak, mindezt az egyház holisztikus egészségügyi üzenetének keretén belül. Mindenkit arra bátorítunk, hogy ragadja meg ezt a lehetőséget, hogy a holisztikus egészséget felkarolja, és pozitív hatást gyakoroljon a közösségére, egyenként.

Cikk eredeti írója: Ann Andrea Lavy

https://adventist.news/news/a-transformative-initiative-adventist-health-ministries-unveils-reminded-on-world-mental-health-day