Az ADRA európai kezdeményezése a menstruációs szegénységet célozza meg

A Világbank becslései szerint világszerte mintegy 500 millió nő és fiatal lány nem jut hozzá a menstruációs higiénia kezeléséhez szükséges megfelelő létesítményekhez.

Minden nőnek és lánynak joga van a méltósághoz, de sajnos nem mindenki élvezheti ezt az alapvető jogot. Sokan -havonta mintegy 500 millióan – küzdenek ennek hiányában, csak azért, mert véreznek.

A világ 2023. március 8-án a nemzetközi nőnapot ünnepelte. Ezen a napon az ADRA Európa, több női szolgálatok osztályával vállvetve, útjára indította az „Állítsuk meg a menstruációs szegénységet!” kampányt.

MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG KAMPÁNY

Sok lány és nő kemény küzdelmeket él át minden hónapban a menstruáció ideje alatt. Bárhol is éljenek, kihívásokkal kell szembesülniük menstruációjuk kezelése során. Ezek közé tartozhat a termékek, vécék vagy hulladékkezelő lehetőségek hiánya, az elviselhetetlen fájdalom, valamint az, hogy bizonyos helyeken és tevékenységekben zaklatással, korlátozásokkal kell szembenézniük. A magas jövedelmű országokban ezeket a kihívásokat gyakran „menstruációs szegénységként”, az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban pedig „rossz menstruációs higiéniai kezelésként” emlegetik. Az eredmény mindenesetre ugyanaz: a világ népességének nagy része hátrányos helyzetbe kerül a menstruáció miatt.

A menstruációs szegénység az egészségügyi termékekhez, a menstruációs higiéniai oktatáshoz, a vécékhez, a kézmosási lehetőséghez vagy a hulladékkezeléshez való hozzáférés hiánya. Világszerte előfordulhat, hogy a menstruáló nőket kiközösítik alapvető tevékenységekből, például bizonyos ételek fogyasztásából vagy a társasági életből. A menstruációhoz kapcsolódó kulturális szégyenérzet és az erőforrások hiánya megakadályozhatja a nőket abban, hogy mindennap iskolába járjanak vagy dolgozzanak. A Világbank becslései szerint világszerte 500 millió nő és fiatal lány nem jut hozzá a menstruációs higiénia kezeléséhez szükséges megfelelő létesítményekhez.

AZ ADRA ÉS AZ ADVENTISTA EGYHÁZ PROJEKTJE EURÓPÁBAN

2023 márciusában az ADRA Európa, valamint az Intereurópai és a Transzeurópai Divízió Női Szolgálatok Osztályai elindították az „Állítsuk meg a menstruációs szegénységet!” kezdeményezést. A kampány arra ösztönzi az embereket, hogy a mosdóhelyiségeket „nőbaráttá” tegyék.

Az adventista hitközösségeket arra kérik, hogy 1) tegyék elérhetővé a menstruációs egészségügyi termékeket létesítményeik (ADRA-központok, gyülekezeti épületek, iskolák, egyetemek, egyéb egyházi létesítmények) mosdóiban; 2) hozzanak létre „nőbarát pontokat”: olyan helyeket, ahol a menstruációs egészségügyi termékek ingyenesen elérhetőek azok számára, akiknek nehézséget okoz a beszerzésük; 3) tartsanak képzéseket és beszéljenek a menstruációról; 4) álljanak ki a menstruációs termékek megfizethetővé tételéért; 5) működjenek együtt a helyi közösségekkel adománygyűjtés és pénzügyi támogatás céljából.

További információk és források itt találhatóak: https://adra.eu/get-involved/put-a-full-stop-to-period-poverty/#_ftn1

A cikk forrása: https://adventist.news/news/adra-europe-initiative-addresses-menstrual-poverty