A példátlan kihívásokkal szemben a GK titkára felhívást intéz, hogy ismét a misszióra összpontosítsunk

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK | MARCOS PASEGGI
2023. OKTÓBER 9.

A Hetednapi Adventista Egyházat Isten erre a példátlan, változásokkal, kihívásokkal és lehetőségekkel teli időszakra hívta el – mondta Erton Köhler, a Generál Konferencia titkára október 8-án, a 2023-as Éves Tanácsülésén leadott titkári jelentésében.

„A változások nem újdonságok a számunkra”, mondta Köhler a GK Végrehajtó Bizottságának (EXCOM) több száz tagjához intézett üzenetében, akik az Egyesült Államokban, a Maryland állambeli Silver Springben gyűltek össze. „De a mai változások mások: gyorsak, nagyszabásúak és mélyrehatóak.” Majd hozzátette: „Nem félhetünk a változásoktól, de ösztönözhetnek bennünket, hogy elhagyjuk komfortzónánkat, éberek legyünk, és minden erőforrásunkat, valamint legjobb kezdeményezéseinket felhasználjuk arra, hogy reményteli bibliai üzenetünket megosszuk a világgal.”

Ennek az új valóságnak a fényében Köhler kiemelte annak jelentőségét, hogy 22 milliós taglétszámú felekezetünkben ismét a misszióra került a hangsúly. Egyúttal felszólította az egyházat arra is, hogy továbbra is a Szentlélek erejével és bátor, misszióközpontú döntésekkel nézzen szembe a kihívásokkal.

A „Visszatérés a misszióhoz” szerepe
„A Visszatérés a misszióhoz az egyik fő prioritásunk ezekben a változó időkben,” hangsúlyozta Köhler, utalva a világegyház egy olyan kezdeményezésére, amely a tervezési erőfeszítéseket és pénzeszközöket igyekszik helyes irányba terelni azzal a céllal, hogy az egyház minél több embert érjen el Jézusért, különösen a világ nagy kihívást jelentő területein. A Visszatérés a misszióhoz nem csak misszionáriusok kiküldetéséről és beilleszkedéséről szól, magyarázta Köhler, hanem arról is, hogy „missziónkat a világot érő alapvető változások figyelembevételével finomhangoljuk, és így érjük el az embereket.”

Köhler beszámolt az eredményekről is. „Néhány hónapnyi ima, megbeszélés és kiértékelés után számos szervezetünk és intézményünk dolgozott ki terveket arra vonatkozóan, hogy misszionáriusokat fogadjon be és küldjön ki a világ néhány kihívást jelentő pontjára,” mondta. „Lenyűgöző látni, hogy a különböző szervezetek és intézmények hogyan vették figyelembe a földrajzi határaikon túli területeket és hoztak áldozatot azért, hogy részesei lehessenek ennek a világméretű kezdeményezésnek. Egyes csatolt területeink, amelyeknek egyébként extra támogatásra van szükségük küldetésük teljesítéséhez, most szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy másokon segítsenek.”

Sürgető kihívások
Köhler jelentős időt töltött azzal, hogy felsorolja azokat a sürgető kihívásokat, amelyekkel az adventista egyháznak szembe kell néznie küldetésének teljesítése közben. Megemlítette a COVID-19 világjárvány következményeit, amely hatással volt az egyház életére, valamint a folyamatban lévő háborúkat, amelyek még a fejlett országokban is megszakították az ellátási láncot, fokozták a globális politikai instabilitást és mindezek mellett a menekültek száma is az egekbe szökött.

Ráadásul épp egy példátlan ökológiai válságot élünk át, mondta Köhler, amely minden egyházi területet érint. Ehhez kapcsolódnak a világgazdaságot érintő kihívások is, emlékeztette az egyházi vezetőket.

A társadalmi kihívások közé tartozik az „Én generáció,” más néven „szelfi generáció” felemelkedése. Ezt a korosztályt digitális bennszülöttek alkotják, akik „érzelmileg gyengék, de ugyanakkor buzgón kiállnak az igazságosság mellett, és arra törekednek, hogy jelentőségteljes életet éljenek,” mondta Köhler. „Ami az erkölcsöt illeti, az ezredfordulósok 60 százaléka él úgy, hogy magának határozza meg, mi a helyes – saját viselkedési szabályokat állítva fel.”

Egy másik kihívás az emberi szexualitás társadalmi értelmezésével kapcsolatos, mondta Köhler, és ide sorolható a társadalmi polarizáció, valamint a tekintélyekkel szemben fennálló cinizmus is, beleértve az egyházi vezetőket. Megemlítette a technológia okozta kihívásokat is, a közösségi média és újabban a mesterséges intelligencia hatásával együtt.

Végül a missziós változások is hatással vannak a világra. Azoknak az országoknak, amelyek legalább száz éve küldenek misszionáriusokat, csökkent a globális missziós hatása, másrészt viszont új országok – Brazília, Dél-Korea, Fülöp-szigetek és mások – kerültek előtérbe azzal, hogy misszionáriusokat küldenek.

A misszió lehetőségei
Köhler hangsúlyozta, hogy a globális változásokat és kihívásokat a misszió lehetőségének tekinteni nagy kihívás. Minden változás vagy új kezdeményezés alapjaként az adventista vezetőknek és tagoknak szükségük van a Szentlélek vezetésére. „Minél bonyolultabb a globális helyzet, annál nagyobb szükség van a Szentlélekre,” mondta. „Sokkal inkább szükségünk van az Úr bölcsességére, mint valaha.”

Ami az egyház misszióba való pénzügyi befektetését illeti, „ha Isten többet küld, fektessünk be többet, különösen a jól megtervezett missziós kezdeményezésekbe,” mondta Köhler. „A legrosszabb dolog, ami Isten egyházában megtörténhet, az az, hogy amikor az Úr eljön, azt látja, hogy az összes plusz pénz, amit a misszió megvalósítására küldött nekünk, a bankokban kamatozik, és nem a terepen használják fel.”

Köhler identitásunk megőrzésének jelentőségét is hangsúlyozta. „Azok az egyházak, amelyek elveszítik identitásukat és hitelességüket, elveszítik relevanciájukat is,” emlékeztette az egyházi vezetőket. „Az identitás nem kompromisszumképes.”

Ebben az összefüggésben a mai generációhoz úgy lehet a legjobban közeledni, ha kiemeljük a reménység bibliai üzenetét, mondta Köhler. „Egy reménytelen világ reményt adó egyházat keres … amely Jézusban és az ő igéje szerint egy jobb, új életet kínál az embereknek.”

Ugyanakkor a misszió egy másik lehetősége magában foglalja a tanítvánnyá nevelésre való összpontosítást, mivel ez nemcsak a nagy meghatalmazás lényege, hanem a legjobb módja annak, hogy elérjük a mai világban élő emberek szívét, mondta Köhler.

A technológia azért is változtatja meg a missziót, mert mindenkit, bárhol és bármikor elérhet. „Minden szükséges összetevő megvan ahhoz, hogy sürgősen megtegyük a következő lépést,” mondta Köhler.

A jelenlegi realitásokkal szemben „mindenki tehet valamit azért, hogy a misszióra összpontosítsunk, és szembenézhessünk a hatalmas, világméretű kihívásokkal. Ezért a Visszatérés a misszióhoz nem csak egyszerűen fontos, hanem egyre sürgetőbb prioritás. Legyünk részesei az Isten által vezetett változásoknak! Legyünk részesei a Biblián alapuló változásoknak! Ez az, amit a változások idején úgy nevezünk, hogy Visszatérés a misszióhoz.”

Fotó:
Erton Köhler, a Generál Konferencia titkárának jelentése a 2023-as Éves Tanácsülésen az egyesült államokbeli Silver Springben, Maryland államban október 8-án. [Fotó: Lucas Cardino / AME (CC BY 4.0)].

Forrás: https://adventist.news/news/in-face-of-unprecedented-challenges-gc-secretary-calls-for-refocus-on-mission