A horvátországi Vallásszabadság Egyesület 30. évfordulója

Dragutin Matak nyugalmazott adventista teológus és lelkész kitüntetést kap.

2024. január 28.| Zágráb, Horvátország [Josip Takač és a tedNEWS]

Harminc éves rendíthetetlen elkötelezettségéről megemlékezve, a horvátországi Vallásszabadságért Egyesület 2024. január 28-án, a zágrábi Vatroslav Lisinski koncertteremben ünnepelte a vallásszabadság világnapját. Az „1994-2024: harminc év folyamatos tevékenység” témájú eseményen a vallási közösségek képviselői és a horvát kormány tagjai vettek részt.

Az Agape adventista együttes férfi tagjainak fellépése a vallásszabadság világnapjának megünneplésén.

Az ünnepség a horvát nemzeti himnusszal kezdődött, amelyet a neves adventista együttes, az Agape férfihangjai adtak elő szívhez szóló előadásban. A kórus ezen kívül még két egyházi éneket énekelt, Slobodan Lalić, az egyesület főképviselőjének felszólalása előtt, aki az 1994. február 14-i megalakulásra emlékezett vissza. Bár a Valentin-nap akkoriban nem volt elismert ünnep, az egyesület jellegét tekintve ez a dátum volt a legmegfelelőbb kiindulási pont.

Az ünnepség legfontosabb eseményei közé tartozott az a pillanat, amikor Željko Mraz, az egyesület elnöke átadta a „Dr. Branko Lovrec” díjakat, amelyekkel több személy vallásszabadsághoz való jelentős hozzájárulását ismerték el. A díjazottak között volt Inoslav Bešker vallási újságíró, akit posztumusz tüntettek ki a vallási pluralizmus és tolerancia iránti elkötelezettségéért, valamint Goran Granić, PhD, akit a polgári jogok és szabadságjogok védelmezőjeként ünnepeltek.

Dragutin Matak, PhD, az Adriai Unió első elnöke elismerésben részesült a vallásszabadság előmozdítása érdekében kifejtett fáradhatatlan elkötelezettségéért.

Dragutin Matak, nyugalmazott adventista teológus és lelkész, PhD is elismerésben részesült. Matak, aki 1998 és 2003 között az Adriai Unió első elnöke volt, a szövetségen belül végzett fáradhatatlan munkájáért kapott elismerést, ahol a titkári tisztséget töltötte be. A vallásszabadság, az emberi jogok és a hatékony párbeszéd előmozdítása iránti elkötelezettségéről ismert Matak korábban, 2016-ban már megkapta a Horvát Helsinki Bizottság Emberi Jogi Díját.  Ezt a korábbi díjat az emberi és vallásszabadság előmozdítása érdekében tett nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseiért kapta.

A közgyűlésen elgondolkodtató előadások is elhangzottak, nevezetesen Dr. Matak részéről, aki a vallás nevében történő kényszerítések összetettségével foglalkozott. Kilenc vallási közösség képviselői tolmácsolták üdvözletüket, hangsúlyozva a kölcsönös tiszteletet, és a sokféleségben rejlő egységet. A nevezetes felszólalók között volt még a zágrábi érsek képviselője, Monseigneur Dražen Kutleša, Mladen Dominić lelkész, a Krisztus Egyházai Tanácsának képviseletében, valamint Aziz ef. Hasanović, a horvátországi Meshihat Iszlám Közösség elnöke.

Ivan Malencia igazságügyi és közigazgatási miniszter a horvát kormány üdvözletét hozta.

Támogató üzenetek érkeztek a jelen nem lévő vendégektől, köztük Šime Jerčićtől és Monseigneur Antun Škvorčevićtől, Požega püspökétől, akik megerősítették a vallásszabadság jelentőségét Horvátországban.

Az eseményt a hivatalos vendégek inspiráló beszédei zárták, amelyek a vallásszabadságot támogató alkotmányos garanciákról és nemzetközi keretekről, a vallásszabadságnak a horvát társadalomban betöltött központi szerepéről szóltak, valamint arról, hogy a Közgyűlés milyen elkötelezett eme alapvető emberi jog fenntartása mellett.

 Josip Takač a Horvátországi Vallásszabadságért Egyesület titkára. A Horvátországi Vallásszabadságért Egyesület a Nemzetközi Vallásszabadság Szövetség (IRLA) tagja. Az IRLA az ENSZ-ben, az UNESCO-ban és az Európa Tanácsban tanácsadói státusszal rendelkező nem kormányzati szervezet, amely 2024-ben ünnepli fennállásának 131. évfordulóját.

 [Fotók: Neven Klačmer és Miroslav Vukmanić, CC BY 4.0]