A Dél-Erdélyi Egyházterület vezetősége Budapesten

„Mily jó és mily gyönyörűséges, amikor együtt lakoznak az atyafiak!” (133. Zsoltár 1. vers)

A korábbi évtizedekben kialakult hagyományt követve, 2024. június 8-án, szombaton a Dél-Erdélyi Egyházterület vezetőségét, – Ban Gabriel (elnök), Tamási Károly (titkár), Nădășan Elisei Iacob (kincstárnok), Cătinean Alin (Ifjúsági osztály vezető), Veress József (Szombatiskola/Személyes Szolgálatok osztály vezető) – és házastársaikat láttuk vendégül a Dunamelléki Egyházterületen.

Testvéreink szombat délelőtt a Bp. terézvárosi, a Bp. józsefvárosi, az érdi, a péceli és az óbudai gyülekezetekben szolgáltak, majd délután az egyházterület irodájában folytattunk megbeszélést, melyen megismerhettük egymás – különösen a missziómunkát érintő – örömeit és kihívásait.

Így hallhattunk arról, hogy Romániát is elérte a nyugati szekuláris szellemiség. Az embereket közvetlenül a Biblia üzenetével, a hagyományos evangelizációs módszerekkel, nagy sorozatokkal már alig lehet megszólítani, ezért más, kapcsolatépítő jellegű, főként egészségügyi programot szerveznek. Úgymint, például az „Egészséges gyülekezetek” projekt, mely jelenleg a mozgásra, a fizikai aktivitásra fekteti a hangsúlyt és főleg a nagyvárosokban, az ülő munkát végzők körében sikeres. Vagy az „Olvasd először a Bibliát!” projekt, melynek célja, hogy a rendszeres olvasás mellett, „kártyák összegyűjtésével” szerettesse meg a Bibliát a gyerekekkel.

Részletesen bemutatásra került az idén márciusban, a Marosvásárhelyi Sportcsarnokban megvalósított „Közösen az emberek egészségéért” rendezvény, ahol a 64 felállított „rögtönzött vizsgálóban” közel 200 orvos és 500 önkéntes bevonásával biztosítottak ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat és tanácsadást a mintegy 4000 regisztrált résztvevőnek.

A missziós beszámolók és a stratégiai tervek ismertetése mellett beszéltünk az együttműködés lehetőségeiről is (csereszolgálatok, évenkénti ifjúsági találkozók stb.), majd együttlétünket közös vacsorával és azzal az elhatározással zártuk, hogy a két egyházterület közötti jó kapcsolat erősítését szeptemberben Marosvásárhelyen folytatjuk.

Tóth Szilárd