Vírushelyzet aktualitásai – 2021. 04. 16.

Ezen a héten 37 új fertőződött volt a testvérek között, 6 fő kórházban van, 2 haláleset következett be.

A múlt héten a lelkészkar oltási hajlandóságáról is beszámoltunk. Azóta mindenki kitöltötte a kérdőívet, így a végleges szám 98%.

Az egyik régió a tagság körében is elvégezte a felmérést. A mért gyülekezetekben az oltási hajlandóság eltérőnek mutatkozott (66, 91, 58 és 78%), de elmondható, hogy átlagosan a tagság 2/3 szívlelte meg a saját egyháza útmutatását. Ugyanez az adat a világban 58%, amihez hozzá lehet adni a bizonytalanokat: 15%. Ennek hátterén – legalábbis az adott körzetre vetítve – elmondható, hogy nincs számottevő különbség aközött, hogy valaki tagja-e egy olyan egyháznak, amely a prevenciós elvei között tanítja az oltást, vagy nem tagja egy ilyen egyháznak. A lakosság körében 19% határozottan elutasítja az oltást. Ha ehhez hozzáadjuk azt a 7%-ot, akik visszautasították a válaszadást, akkor 26%-hoz jutunk. (Forrás: KSH ápr 4-i adatok: https://www.ksh.hu/heti-monitor/ )

A fenti gyülekezeteknél az oltást elutasítók átlaga 27%. Az adatokból úgy tűnik, hogy inkább leképezzük a bennünket körülvevő világ viselkedését. A küldetésünk sajátosságai miatt az lenne a célunk, hogy mi legyünk hatással a környezetünkre. Azt szeretnénk, ha minden testvérünk életben maradna, ha biztonságosan tudnánk minél előbb közösségi életet élni, ugyanakkor példamutatásunk által, minél több ember életét megmenteni a környezetünkből. Csak élő embereknek tudjuk majd továbbadni a második advent reménységét.

Jó lenne elvégezni ezt a felmérést minden gyülekezetben (a fenti adatok nem tükrözik a DET gyülekezeteinek összességét), mert ennek ismerete nagymértékben befolyásolhatja a nyitás menetrendjét és az azt követő közösségi életnek a szervezését.

Testvérek közül többen kérdezték: Mi a helyzet a vérrögképződéssel?

A vektorvakcinák (AstraZeneca, Johnson&Johnson) kapcsán az amerikai gyógyszerügynökség (FDA) arra gyanakszik, hogy a nagyon ritkán (kb. 1 millió oltásból 1-2 alkalommal) előforduló vérrögképződési problémát az okozza, hogy a benne lévő hordozóvírusok (adenovírusok) az immunrendszerben egy választ váltanak ki a vérlemezkékkel szemben. Ez egyelőre csak feltételezés, a bizonyítása még nem történt meg. Egyébként a Szputnyik V orosz vakcina is ilyen típusú, de azzal kapcsolatosan az FDA nem vizsgálódik, mivel az USA-ban nem használjak. Forrás: https://www.reuters.com/article/reutersComService_2_MOLT/idUSKBN2C02UI

Hazai kutatók szerint ez a kérdés inkább a gyógyszercégek küzdelme, mint virológiai kérdés.

Az AstraZeneca oltóanyaggal 25 millió embert oltottak be Angliában. Közülük 18-an vesztették életüket trombózis miatt, amely kapcsán az EMA április 7-én kijelentette, hogy az egyik főtisztviselőjük sajtó interjúban kifejtett magánvéleményével ellentétben „a vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem tűnik magasabbnak, mint az általános populáció körében tapasztalt érték”. A Brit Hematológiai Társaság hasonló következtetésre jutott az esetek vizsgálata során. Robin Shattock professzor, az Imperial College London kutatója kiemelte, hogy az AstraZeneca vakcinájával beoltottaknál nem gyakoribb a vérrögképződés, mint a lakosságnál általánosságban véve. A vérrögképződés aránya nem nagyobb, mint a Pfizer vakcina esetében. Forrás: https://index.hu/belfold/2021/04/15/vakcinahaboru-nemkivanatos-mellekhatasok/

A vérrögképződés előfordulása 100.000-szer nagyobb valószínűséget mutat COVID betegeknél, mint a beoltottaknál,nyilatkozta Kemenesi Gábor virológus. A trombózis előfordulására nézve a dohányzás vagy a fogamzásgátlók használata sokkal nagyobb rizikófaktort jelent, mint a vakcinák beadatása.

Forrás: https://metropol.hu/aktualis/kemenesi-gabor-virologus-astrazeneca-verrog-285928/?utm_source=magyarnemzet.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_a_02

Következtetés: az oltás nem véd meg olyan betegségektől – agyi katasztrófa, szív és érrendszeri történések – amelyek amúgy is bekövetkeznének. Akik attól félnek, hogy ők lesznek az 1 millióból az a bizonyos 1 eset, aki trombózist kap, inkább a vírustól féljenek, mert megfertőződés esetén, 100.000-szeresére nő a vérrögképződés valószínűsége. A különbség mindössze annyi, hogy az előbbi információ sajtóhír, az utóbbi pedig sajnos már nem az, csak a napi elhalálozási statisztikában jelenik meg. 

Van, akiben nem alakul ki immunválasz

Az Egyesült Államokban eddig 77 millió ember kapta meg mindkét oltását és tekinthető teljesen beoltottnak, azonban közülük 5800 mégis megfertőződött, és voltak, akiknek súlyos tüneteik voltak, ill. 74-en bele is haltak a fertőzésbe. Ennek az okát vizsgálják: lehetséges, hogy olyan mutánsok bukkantak fel, amelyek kikerülik az oltást, vagy az elhunytak szervezetében mégsem termelődött elegendő ellenanyag. Az amerikai egészségügyi hatóságok azt javasolják a beoltottaknak, hogy továbbra is kerüljék a túlzsúfolt helyeket, mossanak gyakran kezet és viseljék az arcmaszkot. Ugyanakkor továbbra is mindenkit az oltás felvételére ösztönöznek, mert jelentősen csökkenti a kockázatot.

Forrás: https://www.ctvnews.ca/health/coronavirus/cdc-reports-5-800-covid-19-infections-in-fully-vaccinated-americans-1.5388245

Következtetés:

Ha ez így van, érdemes-e oltást kérni?

Hasonlítsuk össze a fenti adatokat a fertőzés számaival. Az eddigi 140 millió fertőzöttből eddig közel 3 millió ember halt meg a világon. Ha ezt az arányt az USA-beli adatokra vetítjük, akkor a 77 millió oltott ember, ha nem kapott volna oltást és úgy fertőződik meg, akkor nem 74 fő halt volna meg közülük, hanem 1,5 millió! Ez a különbség! A sajtónak a 74 fő címlapra való, a fertőzés miatt meghaltak száma ellenben már megszokott statisztikai szám, amit keresni kell.

Az eddigi tapasztalatok alapján minden okunk megvan arra, hogy kijelentsük: az OLTÁS ÉLETEK MILLIÓIT MENTI MEG, míg a vírus egyre nagyobb pusztítást okoz.

A Hetednapi Adventista Egyház a fertőzés megelőzésében, az élet mentésében érdekelt, ezért mindenkinek, a háziorvosával való konzultáció után, javasolja a védőoltást.

Vigyázzunk egymásra!

Dr. Ősz-Farkas Ernő
ESZO vezető

Dr. habil. Gáspár Róbert
egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem
Általános Orvostudományi Kar
Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet