Szívből jövő köszönet a teológiai tanároknak

„Mindannyian együtt vagyunk ebben a munkában, hogy beteljesítsük az egyház küldetését”

A szombat délelőtti istentiszteleten, amelyen az Európai Teológiai Tanárok Találkozójának (ETTC) résztvevői és Budapest központi gyülekezetének tagjai együtt imádkoztak, dr. Daniel Duda, a Transzeurópai Divízió (TED) elnöke úgy igazította gondolatait, hogy mindkét csoporthoz szóljon. Prédikációját azonban két különböző és világos üzenet előzte meg, amely a megbecsülésről szólt:

„17 országból vannak itt tanárok… és köszönet a csapatnak, akik gondoskodtak rólunk. Erre az évre 88 tanárt számláltunk. Általában 50-nél nem jön össze több, így Budapest egy különleges helynek számít!”

Hadd mondjam el Magyarosi Barna (EUD titkára) nevében, hogy mint divíziók tisztségviselői, nagyon nagyra értékeljük azt a munkát, amit ti, teológiai tanárok végeztek.

Az adventizmus kezdeti időszakában a tisztségviselők voltak a teológusok – és a teológusok voltak a tisztségviselők. De aztán elváltak útjaik, a szakosodás irányába indultunk, ahol ritkán fordul elő, hogy a teológusok adminisztrátori, és az adminisztrátorok teológusi munkát vigyenek.

Abban a polarizált világban, amelyben élünk, könnyű szem elől téveszteni, hogy mindannyian ugyanazért a célért dolgozunk. Ezért az Intereurópai és Transzeurópai Divízió nevében hadd mondjam el nektek, hogy mi szövetségeseknek tekintünk titeket. Mindannyian együtt vagyunk ebben a munkában, hogy beteljesítsük az egyház küldetését.

Amit ti tesztek a jövő lelkipásztorainak formálásában, az nélkülözhetetlen Krisztus közösségének céljai eléréséhez. Ezért különös köszönetemet szeretném kifejezni azért a munkáért, amit végeztek. Együtt vagyunk ebben a munkában.

Hadd emeljek ki és mondjak még valamit a köztetek lévő tanárokkal kapcsolatban. Öt nő van közöttünk. És amit ti tesztek, az ugyanolyan fontos, mint férfi kollégáitok teljesítménye.

Kendra Haloviak Valentine (az Újszövetség professzora, La Sierra Egyetem, USA).
Daniela Gelbrich (az Ószövetség professzora, Collonges-sous-Salève, Franciaország).
Ana Džuver (ószövetségi szakértő és uniós oktatási igazgató, Adriai Unió Főiskola).
Ivana Mendes (bibliai nyelvek előadója, Newbold College of Higher Education).
Pilira Zapita (vendégelőadó, Rendszeres teológia, Newbold Felsőoktatási Főiskola).

Női teológiai tanárok támogatásával Maureen Rock (balra) és Tokics Mária (jobbra). A másodiktól balra Daniela Gelbrich, Pilira Zapita, Kendra Haloviak Valentine, Ivana Mendes és Ana Džuver. Középen a virágcsokrot tartó Kárpáti Petronella.
De mivel jelenlétünk teológiatanárként is érvényes, úgy gondoltam, hogy kollégaként a leghelyesebb lenne kifejezni a megbecsülésüket Kárpáti Petronellának, aki 43 éven át hűségesen szolgált a magyar szemináriumban bibliatanárként, bibliai nyelvtanárként és pénztárosként.

Dr. Gallusz László köszönti és megköszöni Kárpáti Petronella 43 éves szolgálatát.

Hadd idézzem saját szavaimmal Pál apostolt az 1Kor 15,58-ból.

„Nektek, szeretett nővéreim, és minden teológiát tanító tanárnak és professzornak:
legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.”

Ez a megemlékezés az alábbi linken tekinthető meg a videó 38. percétől kezdődően. Daniel Duda „A vihar, a hajó és a kikötő” című prédikációja, Pálnak a viharos Adrián és a Földközi-tengeren át Máltára vezető útját és az azt követő hajótörést követi nyomon. Az Apostolok Cselekedetei 27. fejezete alapján a prédikáció teljes terjedelmében itt hallgatható meg, vagy a videó 47. percétől online megtekinthető.

*Még egyszer köszönet a Budapest központi gyülekezet technikus csapatának és Tokics Máriának a Magyar Unió irodájából, hogy az ETTC alatt szolgálatot teljesítettek, és megosztották a tedNEWS-zal az esemény médiafájljait.

Forrás: https://ted.adventist.org/news/a-warm-thank-you-to-theology-teachers