Rugalmas, tavaszi lendület a TED értekezleten

Több mint 75 helyszínen zajlik a Krisztus Európáért kezdeményezés

Balról jobbra: Kwado Kwarteng-Ampofo, Royston Smith és Robert Osei-Bonsu lelkipásztorok, Desiree Bryant, Alex Bryant, Jesse Samuel, Robert Csizmadia és Daniel Duda lelkipásztorok.

Miközben ezt írom, egy éjszakai repülőjáraton vagyok Európa felett, amely mind a transzeurópai (TED), mind az Inter-Európai (EUD) divízió területe felett elhaladva utazik. Az utastérben teljes sötétség uralkodik, miközben az utastársak alszanak, én kifelé nézek az ablakon a sötét éjszakába. A sötétséget a földön ragyogó fények csoportjai törik meg, amelyek európai nagyvárosokról árulkodnak, ahol több millió ember él.

Korábban részt vettem a TED Végrehajtó Bizottságának tavaszi ülésén, amelyet az angliai St. Albansban tartottak. Ennek elsődleges célja az volt, hogy a pénztáros, Nendad Jepuranovic beszámoljon az előző évi pénzügyekről. „Tényleg egészen hihetetlen” – mondta Jepuranovic, és bejelentette, hogy a tizedek bevétele 7,3%-os rekordnövekedést ért el. „2022 elején még mindig a Covid 19 járványból való kilábalás állapotában voltunk! Hálát adunk tagjainknak a hűségükért” – jegyezte meg.

Jepuranovic ezután megosztotta, hogy ez a hűség „hogyan segítette a TED-et kettős szerepében, a globális egyház munkájának támogatásában (tizedet szolgáltatva vissza az Generál Konferencia számára), valamint az abba foglalt uniók és a hozzájuk rendelt területek missziójának támogatásában”. A „tized visszaforgatása” néven ismert folyamat révén „a TED a teljes tizedösszeg 30%-át visszajuttatta az Unióknak, hogy azt evangelizációs projektekre fordítsák” – zárta Jepuranovic.

Krisztus Európáért
A találkozó időzítése miatt „tavaszi fellendülés” volt a levegőben, mivel átfedésben volt a Krisztus Európáért evangelizációs kezdeményezéssel. A misszió vezetője, Anthony WagenerSmith arról számolt be, hogy a TED több mint 75 helyszínén nyílt lehetőség a bizonyságtételre és az evangelizációra, ahol az evangélium megosztására különféle hagyományos és innovatív módszereket alkalmaztak. Ezek között a helyszínek között olyan nagyvárosokban is voltak kezdeményezések, mint Athén, Krakkó, Budapest, Belgrád, Dublin, London, Manchester, Oslo, Stockholm, hogy csak néhányat említsünk. A városi evangelizálással ellentétben az egyik csoport még a távoli Shetland-szigeteken is részt vett az igehirdetésben. Amint arról a tedNEWS máshol is beszámolt, a Generál Konferencia vezetőségéből (és a világ más részeiről) származó vezető prédikátorok és előadók helyi gyülekezetekkel működtek együtt az evangélium megosztása érdekében.

Frissen, két közeli kezdeményezésből érkezett, és a tavaszi értekezletre meghívott Alexander lelkész és felesége, valamint Desiree Bryant, az Észak-Amerikai Divízió (NAD) elnöke, akik a londoni Croydonban a helyi lelkipásztorral, Royston Smith-szel közösen vezették a „Reflecting Hope For a Better Life” (Reményt tükrözve egy jobb életért) sorozatot. Szintén jelen volt Robert Osei-Bonsu lelkész, a Nyugat-Közép-Afrikai Divízió elnöke, aki a helyi gyülekezet lelkipásztorával, Kwadwo Kwarteng-Ampofuval közösen vezetett egy sorozatot a londoni Lewishamban.

Otamo-Csizmadia Helit választották meg a Sáfársági Szolgálatok Osztálya vezetőjének

A finn származású Otamo-Csizmadia Heli lelkipásztort a TED Sáfársági Osztályának vezetőjévé választották. Otamo-Csizmadia, aki Maureen Rocktól veszi át a stafétát a nyugdíjba vonulása után, a Newbold Felsőoktatási Főiskolán tanult, és 1998 óta Finnországban és Magyarországon is szolgált lelkészként. Otamo-Csizmadia az ifjúsági munka és a gyülekezetalapítás területén is rendelkezik tapasztalattal.

„Számomra a sáfárság az Istennel való kapcsolatomról és elkötelezettségemről szól. Ez az én kifejezésem és reakcióm az Ő gondoskodására és barátságára” – osztotta meg Otamo-Csizmadia új szerepéről szóló gondolatait. „Azt a feladatot adta nekünk, hogy gondoskodjunk a teremtés minden aspektusáról és minden erőforrásáról. Így alázatosan és örömmel segítek majd másoknak felfedezni a Teremtővel való kapcsolatunk iránti elköteleződés örömét”.

 

Otamo-Csizmadia kinevezését Daniel Duda, a TED elnöke üdvözölte: „Otamo-Csizmadia Helit hozzáértő lelkészként ismerhettük meg, aki jól átlátja az egyház különböző részlegeit. Új szerepébe olyan lelkipásztori szívet és nyelvtudást hoz, amely áldás lesz a területeink számára. Üdvözöljük Heli-t csapatunkban, és várjuk a gyümölcsöző együttműködést.”

Többet belőled, Szentlélek

Ismét kinézve a kabin ablakán, még több város, még több fénye – és egy tanulságos pillanat. Nem repülhetünk el felettük, elkerülve őket, hiszen ők képviselik a TED küldetésének „miértjét” – Isten szeretetének kiterjesztését, életre szóló tanítványok növekedését és a közösségek megsokszorozását. Ez a célunk, ez vagyunk mi.

Ezek a ragyogó fényfüzérek Ian Sweeney (a TED területi titkára) áhítatos gondolataira is emlékeztettek, amelyeket a nap elején a Végrehajtó Bizottság tagjainak mondott, és amelyekben megosztotta a Jóel próféciájáról szóló, szerinte „kissé befejezetlen gondolatokat”. „És azután megtörténik, hogy kiárasztom az én Lelkemet minden testre…” (Jóel 28).

Miközben Jóel próféciájáról elmélkedett, Sweeney feltett egy lényegre törő kérdést: „Miért akarjuk annyira, hogy a Szentlélek a mi időnkben nyilatkozzék ki?”.

Ian Sweeney, 2023-as tavaszi találkozók
„Néhányan közülünk önző okokból akarják a késői esőt – hogy Isten megmentsen minket -, de senki mással nem törődnek” – vallotta Sweeney. „Néha nem akarunk kapcsolatokat és intimitást építeni az emberekkel, csak egy szórólapot akarunk átadni, és „végezni” a „munkával.” Biztosítva a Végrehajtó Bizottság tagjait, hogy „a Lélek korában élünk”, Sweeney mindenkit arra hívott, hogy vizsgálják meg motivációikat. „Bármit is teszünk, tegyük azt a helyes okokból. Legyen a mi motivációnk ugyanaz, mint Istené, az emberek iránti szeretetből”. Sweeney megható imával zárta áhítatát, arra kérve Istent, hogy „adjon nekünk olyan szívet, amilyennel Ő rendelkezik, a szeretet szívét”.

Ahogy az üzenetén gondolkodom, nem tudok nem elgondolkodni azon, hogy milyen hatással lenne az emberekre azokban a városokban, amelyek fölött átrepülök. Csodálatos kihívás áll előttünk. Mivel a Lélek korában élünk, úgy hiszem, a legszebb lehetőségünk van arra, hogy Isten szeretetével és könyörületével áthatoljunk a sötétségen.

A Föld bolygó látványa az űrből

[Fotók: David Neal, Shutterstock és a Magyar Unió jóvoltából].

Cikk forrása: https://ted.adventist.org/news/spring-bounce-for-ted-meetings

Cikk eredeti írója: David Neal