Örömmel és Szentlélekkel!

Sokszor nem megy könnyen, sokszor úgy tűnik kifejezetten nehezen megy a tanítványság, pedig nem kellene nehéznek lennie.

Az az igazság, hogy múlt szerdán is rossz napom volt. Lehet, hogy neked hétfőn volt rossz napod.

Apostolok cselekedetei 13,52 azt írja, hogy „a tanítványok megteltek örömmel és Szentlélekkel.” A 10-11. fejezetek beszámolnak arról, hogy nem csak Kornéliusz tért meg, hanem Péter is. Apostolok cselekedetei 10,34 szerint, Péter úgy nyilatkozik, „most kezdem igazán megérteni” …, milyen az Isten. Ezt követően Péter beszámolója, segíti a vitatkozó zsidó keresztényeket Jeruzsálemben, hogy „megnyugodjanak, és dicsőítsék Istent” a pogányok megtérése miatt (ApCsel 11,1;18).

Külsőségekbe, szertartásokba, törvényekbe, szokásokba, nyugtalanságba, függőségekbe menekülünk a küldetés öröme elől. Nehezen megy, … Péternek is látásra volt szüksége, hogy kapcsolódni tudjon. A jeruzsálemi zsidó keresztényeknek hiteles beszámolóra volt szükségük, hogy dicsőítésre jussanak. Egy második pünkösd ez!! A Lélek kiárad!! A Lélek kiárad a pogányokra is!! A Lélek szól hozzád? Hétfőn? Szerdán?

Hogy lehetne, hogy az életünk megteljen örömmel? „A Lélek pedig azt mondta nekem, … menj velük” (11,12).

Péter hirdeti a Krisztus eseményt, a jó hírt (10,34-43). A Lélek vezetése segíti, hogy … ne akadályozza Isten munkáját (11,17). Barnabás… felkeres valakit, magával viszi (11,25). Együtt dolgoztak a gyülekezetben egy évig, tanítanak (11,26).

Lélek által próféták jövendölnek, megerősítik a munkát (11,28); (13,1-3). Tanítványok anyagi segítés mellett döntöttek, és meg is tették (11,29-30).

Nem nagy csodákról volt szó, de mégis, csak a Lélek által valósulhattak meg ezek a jó dolgok. Nem nagy csodákra van szükségünk nekünk sem, de hallgatva a Lélek késztetésére, igazi örömteli tapasztalatokban lehet részünk, ha felkeressük, ha magunkkal visszük, ha tudunk valakivel együtt „dolgozni”, legalább egy évig, ha hallgatunk a „menj velük” felhívásra.

Rossz napoktól függetlenül, ha Jézusra nézünk, identitásunkat, életünket, feladatainkat Krisztusban helyezhetjük el. A Lélek, Krisztust erősíti meg bennünk, az énközpontúság helyet, a másik központúságot.

Isten eldöntötte, hogy megment, helyet készít az ő országában, nyugodt lehetsz Krisztusban, nem kell aggódnod a tekintélyed, státuszod miatt, azért, mert Ő másokat is bevon országának építésébe.

A hajóval utazó Wesley nagyon aggódott a vihar miatt, arra gondolt, hogy el fognak süllyedni. Miközben aggodalmaskodott, figyelmes lett egy lutheránus csoportra, akik nem féltek a viharban recsegő, roppanó hajón.

Kérdésére, hogy: „Önök, hogyan tudnak nyugodtak lenni?”, a válasz csak az volt: “Ez a hit gyümölcse!”

A mi hitünk nem moralizálásra, önfelemelésre, külsőségekre, vitákra, kiszorításra szóló meghívás, hanem válasz Krisztus szeretetére, válasz a Krisztus eseményre.

A jó hír gyümölcse, a félelem nélküli élet, az, hogy a mai tanítványok élete is megtelhet örömmel és Szentlélekkel, még hétfőn is!

Henter Barna
Farmos, Vecsés, Bp. Pestlőrinc „B”
gyülekezetek lelkésze