A gyülekezet, 2024. április 13-án jubileumi ünnepséget tartott. Bár az évszámok sehogy sem jöttek ki.

A kecskeméti adventista gyülekezet – az Evangéliumi munkás (az egyház korabeli lapja) tanúsága szerint – 1921-ben alakult 20 fővel, de a 100 éves évfordulót 2021-ben elmosta a világjárvány. Ugyanakkor a Kecskeméti lapok már 1917-ben beszámolnak arról, hogy egy bizonyos Ősz B. Mihály adventista összejöveteleket tart a Csáky utca 6-ban (a vasútállomáshoz közel).

A cikk írója így összegzi az adventisták kecskeméti jelenlétét:
„Az adventisták legfőbb hitelve a jámborság és az erkölcsösség, szeszes italt nem isznak, nem dohányoznak, tisztátalan állatok húsát nem eszik meg s ünnepnapul a szombatot tartják, végül pedig és mindenekelőtt hisznek Krisztusnak másodszori eljövetelében, amikor is az egész emberiség megtér és beköszönt mindenhová a szeret és a béke. Azt hiszem, ebből az utóbbi szempontból mi mindannyian adventisták vagyunk s várjuk az új Krisztust, aki megvált bennünket attól a három évi szenvedéstől, amely máris fölért egy évezrednek minden magpróbáltatásával.”

A cikkből nekem úgy tűnik, hogy Ősz B. Mihály (?-1929) a nehéz idők szükségletét fölismerve, valóban az evangéliumot vitte Kecskemétre. A dolog érdekessége, hogy az erdélyi származású misszionárius oldalági leszármazottjai (az Ősz család) jelenleg is a kecskeméti gyülekezet tagjai.

Az jubileumi ünnepségen jelen volt Pászti András önkormányzati képviselő, aki a közösség és a városrész termékeny együttműködéséről beszélt. Kalocsai Tamás, a Dunamelléki Egyházterület elnöke a hit, a remény és a szeretet fontosságáról (1Thessz 1,3), Ócsai Tamás, a Magyar Unió elnöke pedig az emlékezetünk és a reménységünk közötti feszültségről szólt (Ézs 43,18-21). Az ünnepségen jelen voltak a gyülekezet egykori lelkészei (Milei Sándor, Sztán János, Ócsai Tamás, Tóth Szilárd, Krisán Olivér és Simon István), akik délután képekkel illusztrált történelmi sátrakban mesélhettek a régi dolgokról.

Visszatekintve az elmúlt több, mint 100 évre, megállapíthatjuk, a történelem meleget és hideget is tartogatott a gyülekezetnek. Rendőri megfigyelés, a lelkész kiutasítása a városból, betiltás, újra alakulás, belső viszályok, megbékélések.

Mindezekkel a hátunk mögött nagyon mást most sem tudunk mondani, mint annak idején Ősz B. Mihály: a kecskeméti közösség ma is várja Krisztusnak másodszori eljövetelét.

Árvai Tamás