Hogyan támogatja az ukrajnai ADRA a kiszolgáltatott családokat?

Ahogy a hőmérséklet Európa-szerte csökken, sokan elég szerencsések ahhoz, hogy meleg pulóvert húzhassanak, vagy bekapcsolják otthon a fűtést. Az ukrajnai gyerekek és felnőttek számára azonban sokkal nagyobb a kihívás. A kemény hideggel való szembenézés sokak számára félelmetes feladattá válik. Ezért az ADRA Ukrajnában már most azon dolgozik, hogy a gyermekek és felnőttek számára melegebb téli környezetet biztosítson.

Hanna Bakanovska, az ADRA ukrajnai programigazgatója így világít rá erőfeszítéseikre: „Ahogy belépünk a késő őszi szezonba, az elkerülhetetlenül alacsony hőmérsékletekkel és a rakétatámadások okozta esetleges áramkimaradásokkal, ebben az időszakban elsődleges feladatunk, hogy jótékonysági szervezetként minden tőlünk telhető támogatást megadjunk a háború sújtotta ukrajnai emberek megsegítésére”.

„Az ti nagylelkűségetek áldás ezeknek a gyermekeknek és felnőtteknek!” – mondta Bakanovska, az ukrajnai ADRA vezetője.

Az ADRA Ukrajnában jelenleg több téliesítési projektet is folytat, hogy a legkiszolgáltatottabb lakosságot alapvető, nem élelmiszer jellegű cikkekkel lássa el, többek között fűtőtestekkel, kályhákkal, termoszokkal, meleg takarókkal, powerbankokkal és egyebekkel.” Ezzel párhuzamosan tüzelőanyag-brikettet osztunk olyan területeken, ahol a szilárd tüzelőanyag nem könnyen kapható, különösen a taposóaknákkal erősen szennyezett területeken” – tette hozzá Bakanovska.

A lakhatásukat elvesztett emberek megsegítésére az ukrajnai ADRA menedéket nyújt a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek, biztosítva, hogy a családok kényelmes környezetben vészelhessék át ezt a kihívásokkal teli telet.

A készpénzes segítségnyújtás egy másik létfontosságú elem: idén ősszel már több mint 780 kedvezményezett részesült készpénzes segélyben, 2023 eleje óta pedig 40 054 ember részesült többcélú készpénzes segélyben. Az élelmiszersegély továbbra is rendkívül fontos a működő piacokkal nem rendelkező területeken, például a távoli régiókban és a frontvonalhoz közeli területeken.

„Téliesítési tevékenységeink részeként a lakóépületek és menedékhelyek hőszigetelésére is összpontosítunk. Az ukrajnai ADRA csapata jelenleg a magánházakban keletkezett károkat javítja, beleértve az ablakcserét, a tető javítását és a hőszigetelést” – osztotta meg Bakanovska.

Az ADRA Hálózat projektje, a szeptember közepén indított téliesítési kezdeményezés jövő év április végéig tart. A projekt keretében tüzelőbrikettet osztanak a donyecki régió Szvjatohirszk községében, ahol már 750 háztartás regisztrált. A tervek között szerepel továbbá építőanyagok kiosztása olyan háztartások számára, amelyek képesek önállóan vagy a helyi hatóságok támogatásával elvégezni a javítási munkálatokat. Ezt a tevékenységet Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv régiókban hajtják végre.

Azok számára, akik nem képesek saját maguk elvégezni az építési munkálatokat, egy alternatív lehetőséget biztosítanak, amelyre a háztartások jelentkezhetnek. Az ukrajnai ADRA csapata felméri a károkat, kiválasztja a leginkább érintett otthonokat, és együttműködik a vállalkozókkal a javítások elvégzésében. „Ez az erőfeszítés várhatóan 130 háztartást érint Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv régiókban, a nemrég felszabadított területeken és az aktív háborús zónán kívül eső területeken. Összességében a projekt célja 2240 kedvezményezett támogatása” – mondta Bakanovska.

„Szívből köszönetet mondunk mindenkinek, aki a helyi ADRA-képviseleteken keresztül hozzájárult a téli segélyezéshez. Az ti nagylelkűségetek áldás ezeknek a gyermekeknek és felnőtteknek!” zárta Bakanovska.

Cikk írója: Corina Wagner

Cikk forrása: https://ted.adventist.org/news/getting-ready-to-face-winter