A Mozgó Lelki és Egészségközpont Isaszegen

Az isaszegi búcsú Márton-napi hagyomány. Nagy a hangoskodás, a vásári zajongás. Óriáskerék, égbe lebegő lufik, sok-sok színes és édes „finomság”. Keveredik a nézelődők beszéde, a vásárosok kínáló hangoskodásával és a lángos égett-sült illatával.  A mellettünk lévő játékárus kínálatára mi is rácsodálkoztunk, különösképpen egy üzleti tranzakcióra figyeltem fel.  Az eladó egy pisztolyt tart a fiúcska orra elé, aki olyan 7-8 éves lehetett. Na ez jó lesz? Kérdezi apuka. Jó, válaszolja a kissrác, de segítesz majd megmutatni, hogy működik. Apuka megvette a megszólalásig élethű „játékot”.

Ezután a pillanatkép után, visszamentem a mi kínálatunkhoz.

Csend a zajban. Segítség és békesség a káoszban. Egy Egészség-busz, benne támogató szakemberekkel. Megállnak előtte, méregetik a kiírást. Ingyenes? Mit adnak ma ingyen? Egy pár mondat után, valaki eliszkol, valaki beóvatoskodik. Mosollyal, kedves szavakkal bátorítva, kapnak egy vérnyomás-, vércukorszint-, szaturáció- stb. mérést. Percek alatt a kinti forgatagtól egy ajtó által elválasztott meghitt, orvossal való beszélgetés alakul ki… Távozáskor, kisimult tekintettel és egy életmódváltoztatásra segítő könyvvel távozik.

Valaki megjegyezte: Ez az, aminek értelme van.

A busz mellett két asztal, tele könyvekkel. Sok-sok színes és értékes üzenet. Testi, lelki jótanácsok. Némelyek megállnak, többen tovább mennek. A „némelyek” közül nézelődnek, választanak. Ajándék? Ingyen van? Nem, nem ingyen van. AJÁNDÉK. Ezekért valaki fizetett, de te ajándékba kapod, hogy felüdülj.

Ellen G. White, Jézus élete. Látványos, nagy, tekintetfogó. Ez is ajándék? Igen. Akiről szól, Ő fizetett azért, hogy neked ajándékba adja az örök életet.

Lelki gyógyulás, testi gyógyulás. Ennek voltunk részesei, mint akik tudják, hogy aki másokat felüdít, maga is felüdül.
(Péld 11,25)

Van még ebben a zajos világban csend, van még ebben a zajos világban, aminek értelme van…

Esztergomi Ilona