Bizonytalan idők az UACHE-hallgatók számára a Bucsa elleni orosz támadás után

A világ még mindig forrong azoktól a hírektől, amelyek a megszálló orosz erők által, az ukrajnai Bucsában elkövetett atrocitásokról szólnak.

Az adventista főiskola, az Ukrán Adventista Felsőoktatási Központ (UACHE) – lelkipásztori és teológiai oktatási szemináriumával, az Ukrán Adventista Teológiai Intézettel együtt – egy olyan régió kellős közepén található, ahol katonai akciók zajlottak – mondta Pavel Liberanskiy, az az Eurázsiai Divízió Kommunikációs Osztályának vezetője. Számos bomba landolt és robbant fel a főiskola kampuszán, de az összes épület sértetlen maradt, kivéve a betört ablakokat, ajtókat és a tetőt ért sérüléseket.

Szinte az összes bútor is megmaradt, úgy, mint asztalok, székek, táblák stb. – mondta Lisa Beardsley-Hardy, a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferencia Oktatási Osztályának vezetője. Fosztogatás és huliganizmus azonban elvétve előfordult – mondta Andrij Sevcsuk, az UACHE elnöke. A számítógépek képernyőit összetörték, az egyetemnél parkoló autók gumijait kilyukasztották, és betörték az ablakokat.

De nem minden kár fizikai. „A bucsaiak munkája még csak most kezdődik” – mondta Andreas Bochmann. Bochmann a németországi Friedensau Adventista Egyetem alelnöke, amely 60 menekültet fogadott be Ukrajnából. Bochmann rámutatott, a menekülteket továbbra is el kell helyezni, etetni, oktatásra és orvosi támogatásra van szükség – a menekültek között több várandós nő is volt, de ami még fontosabb, perspektívára is szükségük van jövőbeli életükre vonatkozóan. „Ez egy hosszú folyamat eleje.” – mondta Bochmann.

Bár az UACHE összes diákját biztonságban evakuálták Bucsából, nem mindegyikük hagyhatta el az országot. A hadiállapot miatt a 18-60 év közötti férfiaknak Ukrajnában kellett maradniuk.

Az UACHE férfi teológiai hallgatói közül körülbelül 30-an egy adventista ifjúsági központban tartózkodnak Ukrajna nyugati részén, mert nem tudtak elmenni. Ott 97 menekült árváról gondoskodnak, és amikor tehetik, tanulnak – mondta Beardsley-Hardy.

Az online oktatás részleges jelleggel 2022. április 4-én kezdődött számukra. Egy magánalapítvány vállalta, hogy áprilistól augusztusig 50 teológushallgató oktatását támogatja, hogy ott fejezzék be a tanévet, ahol éppen vannak.

Jelentős problémát jelent azonban az is, hogy az UACHE hallgatói jelenleg nem tudják fizetni a tandíjat. A szülők túlnyomó többsége elvesztette állását, néhányan pedig vagyonukat, lakásukat is elvesztették a robbantások következtében.

2022 februárjában az UACHE-nek körülbelül 1000 hallgatója volt; Közülük 350 fő nappali tagozatos alapképzési hallgató volt. Az oktatási átlagos költsége évente 350.000 Forint (1000 USD) tanulónkként. Mostanra a hallgatók az első félévet már fizették, a másodikat azonban már nem tudják kifizetni.

Beardsley-Hardy szerint 2022. március 20-án, becslések szerint, 120 felsőoktatási hallgató menekült Európa különböző részeire, ám számuk napról napra nő. Néhány adventista felsőoktatási intézmény ingyenes, vagy kedvezményes oktatást kínál az UACHE hallgatóinak. Azok az intézmények, melyeknek már vannak menekült hallgatói, vagy konkrét ajánlatokat tettek egyetemi hallgatóknak:

Adventus Egyetem Cernica, Románia
Bogenhofeni Szeminárium, Ausztria
Cseh-Szlovák Unió Adventista Teológiai Intézet, Csehország
Friedensau Adventista Egyetem, Németország (az elsők között, ahol menekült hallgatókat és tanárokat is fogadtak)
Lengyel Teológiai és Bölcsészettudományi Főiskola, Lengyelország
Kettering College, USA
Burman Egyetem, Kanada
Pacific Union College, USA

A Generál Konferenciának három szakaszból álló terve van az ukrán diákok megsegítésére:
I. fázis – lehetővé teszi a diákok számára, hogy befejezzék a megszakadt tanévet;
II. szakasz – intenzív nyelvoktatást tartalmaz, hogy a menekültek beilleszkedhessenek abba az országba, ahol tartózkodnak, és szeptemberben megkezdhessék az új tanévet; és
III. fázis – az iskolák rehabilitációja, az UACHE támogatása abban, hogy újraindítsa az oktatási tevékenységet, amikor az biztonságossá válik.

Az UACHE 2022 szeptemberéig újra megnyithatja kapuit, feltéve, hogy elegendő erőforrás áll rendelkezésre a szükséges javítások elvégzéséhez, és biztonságosan visszatérhetnek Bucsába, noha túl korai még arról spekulálni, hogy ez mikor valósulhat meg – mondta Beardsley-Hardy. A taposóaknákat fel kell számolni, és a vizet és az áramot is helyre kell állítani a közösségben.

Beardsley-Hardy azonban arra is rámutatott, hogy néhány ukrán diák nem fog vagy nem térhet haza, és menekültként kell folytatniuk tanulmányaikat. Több pénzre van szükség a tandíj, a szoba- és ellátás, valamint bizonyos esetekben az utazás támogatásához.

A cikk forrása:
https://atoday.org/an-education-part-i-precarious-times-for-uache-students-in-aftermath-of-russian-attack-on-bucha