Beléptél-e már az Isten országába?

„Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.”

Az Isten országa fogalom az Újszövetség egyik, ha nem a legfontosabb kifejezése. Jézus sokféleképpen utal rá.
Mi ez az ország, mit értett Jézus ez alatt?
Ráadásul nem is olyan egyszerű bejutni ebbe az országba. Jézus azt mondja, hogy az megy be, aki cselekszi az Atya akaratát. Más helyen azt mondja, az Isten országa tibennetek van, elközelített az Istennek országa.

Jézus legizgalmasabb mondása Márk evangéliumában található – amikor megkérdezik a legnagyobb parancsolatról. (Mk. 12,28-34). Jézus válaszol a kérdésre, mire a kérdező mintegy megdicséri Jézust, Jól van Mester helyesen mondtad…
Mit várt a kérdező? Nem tudni, de meglepő választ kapott. Nem vagy messze az Isten országától.

Jézus válaszából az tűnik ki, hogy nem vagy messze, de nem vagy benne sem. Mi hiányzik? Jézus elismer, az ő szavainak lényege: „Jó úton jársz! Csak tovább kell menned”, amiben az is benne van: „Még nem vagy benne Isten országában!”, s ezzel alighanem arra utal, hogy ahhoz nem elég tudni, mi a helyes, hanem aszerint kell élni is.
Közel lenni, vagy távol Isten országától azt jelenti, kívül vagyunk! Nagyon határozott üzenet ez számunkra!
A tudás az ismeret jó, és szükség is van rá. De Isten országa nélkül nincs mennyek országa, vagy ahogyan a zsidóság fogalmaz: eljövendő világ. Lehetek Nikodémus, vagy a jobb lator, az utat be kell járni!
Isten országába való belépés nélkül nincs bemenetel a mennyek országába.

Isten országa ott valósul meg, ahol az Ő uralma érvényesül, ahol az Ő akaratát megvalósítják.
Jézus vissza akar hívni bennünket / az embert az Isten országába, hogy a mennyek országába vihessen.

Azt akarja, hogy életünk ne tanok követése legyen, ne vallás, hanem róla szóló bizonyságtétel, az Ő bemutatása a világnak.

Simon Zsolt
lelkész
(Bp. Pesterzsébet, Csepel, Pestújhely)