ADRA Európa 2024 művészeti verseny

Téma: „Amikor az éghajlat elpusztítja otthonunkat”

Az Adventista Fejlesztési és Segélyszervezet (ADRA) Európai 2024-es művészeti pályázatának témája: „Amikor az éghajlat elpusztítja otthonunkat”. A ShelterBox katasztrófavédelmi jótékonysági szervezet kutatási adatai szerint „a következő 20 évben évente átlagosan közel 42 millió embernek kell szembenéznie azzal, hogy az éghajlatváltozással összefüggő szélsőséges időjárási események miatt elveszíti otthonát (a méréshez a humanitárius szabványok átlagosan 5 embert feltételeznek otthononként). Ez a szám 2040-re akár 54,9 millió emberre is rúghat csak egy évben”.

Az információ túlterhelés világában egy statisztika „csak egy szám” lehet a sok közül. Azonban az otthonaik elvesztése által érintett emberek és családok számára az, amit mi statisztikaként ismerünk, életet megváltoztató élmény. Ezért rendezi meg az ADRA Europe az éves művészeti pályázatát – hogy segítse az érthető és hatékony tájékoztatást.

Felhívás, hogy legyünk kreatívak és támogassuk a köztünk élő kitelepítetteket!

Mivel egy kép többet ér ezer szónál, a művészeti pályázat „Hallgass meg! Láss engem. Sétálj velem.” arra ösztönzi a fiatalokat Európa-szerte, hogy kreativitásukat felhasználva tanuljanak, értsék meg és támogassák az otthonukból menekülni kényszerülő embereket.  Több mint 108,4 millió ember menekült el otthonából az éghajlati katasztrófák, konfliktusok és üldöztetés elől. A gyerekek, fiatalok és családok felhasználhatják tehetségüket, hogy megosszák az üzenetet, miszerint mindenki megérdemli, hogy gyakorlati kedvességgel, igazságossággal, együttérzéssel és szeretettel bánjanak vele – hogy úgy élhessen, ahogyan Isten akarta.

Ki jelentkezhet?
A pályázaton részt vehet minden gyermek, fiatal (5 és 25 év között) és családok.

Minden alkotásnak a résztvevők kizárólagos és eredeti művének kell lennie. A szülők/gondviselők minimális segítséget nyújthatnak a fiatalabb gyermekek számára.

A pályaműveket korosztályok szerint osztják fel, és minden korosztályból kiválasztják a legkiemelkedőbb alkotásokat. Az alkotásokat a Művészeti Bizottság értékeli. A tagok a kreativitás, valamint a jó szándék, a remény és a szolidaritás üzenetének hatékony közvetítése alapján értékelik a műveket. Minden résztvevő megoszthatja a műalkotását a közösségi médiában.

Kategóriák

  • 5 – 9 év
  • 10 – 14 évesek
  • 15-18 évesek
  • 19 – 25 év
  • Családok

Téma
Amikor az éghajlat elpusztítja otthonunkat

A beküldhető művészeti kifejezések típusa:

Kollázs (némi szöveg használata megengedett).

Arra kérlek, hogy adj címet a művednek, készíts egy jó minőségű fotót a művedről (háttér nélkül), és küldd be a weboldalunkon keresztül: https://form.jotform.com/240672836384363

Hogyan lehet jelentkezni?
Az érdeklődő pályázók online küldhetik be munkájukat jpeg formátumban. A pályaművek beküldési határideje 2024. május 12.

Ki fog nyerni?
A pályázatra beérkezett pályaműveket korosztályok szerint osztjuk fel, és minden korcsoportból kiválasztjuk a legkiemelkedőbb alkotást. Egyes műalkotásokat felhasználhatnak az valamennyi gyermek oktatásának további előmozdítására, megoszthatják a közösségi médiában, és oktatási anyagként felhasználhatják a migrációs kérdés minél szélesebb körben történő tudatosítására.

A nyertesek a különböző korcsoportoknak megfelelő díjakat és élményeket kapnak, például művészeti műhelyt, iskolai felszereléseket, ajándékutalványokat egy Camporee-n, ifjúsági táboron vagy kongresszuson való részvételhez, vagy az ADRA európai projektjeiben való önkéntes tapasztalatszerzést. A nyertesek a nyereményük értékét fel is ajánlhatják adományként, az ADRA pedig iskolai felszereléseket biztosít belőle a menekült gyermekek számára.

A művészeti bizottság elbírálja a műveket, és kiválasztja a három legjobb pályaművet minden kategóriából.

A zsűritagok a kreativitás alapján határozzák meg, hogy a mű mennyire hatékonyan közvetíti az éghajlatváltozás és az emberi hontalanság üzenetét. Röviddel a bizottság tagjainak kiválasztása után, május 15-én az ADRA felhívást tesz közzé a közösségi médiában, hogy a közönség május 17. és június 2. között szavazhasson az egyes kategóriák kedvenc alkotására.

A nyerteseket a szavazás lezárultával E-mailben értesítjük. Az online díjátadó ünnepségre 2024. június 15-én kerül sor.

További információért forduljatok Ausenda Martinshoz az advocacy@adra.eu címen.

Cikk forrása: https://ted.adventist.org/news/adra-europe-2024-art-contest