„A Sziget az a hely, ahol kimerülve töltődöm fel” – A Szegedi Ifjúsági Napokon és a Sziget Fesztiválon végzett munkáról az önkéntesek beszámolói alapján

Egy missziós megmozdulás sikere számtalan dolog függvénye. Talán a legfontosabb kérdés mindig az, hogy mi mit tudunk sikernek tekinteni. A Lelki Betérő csapata elkötelezetten viszi a fesztiválokra Isten szeretetének üzenetét, olyan emberek közé, akik azt korábban nem tapasztalták meg. Hiszünk abban, hogy keresztényként be kell mutatnunk (és nem csak elmondanunk!), hogy Isten szemében minden ember értékes és csodálatos, érdemes az ő figyelmére és szeretetére. Nos, ezt igyekszünk mi közvetíteni a fesztiválok minden érzékszervet leterhelő forgatagában esténként, egy meleg teára és pihentető beszélgetésre invitálva a felénk járókat.

Az emberek ebben a közegben alapvetően nyitottak és érdeklődők. Soha nem mi kell kezdeményezzük a bemutatkozást, csak válaszolunk a feltett kérdésekre. És mindeközben adódnak tényleg felemelő és nagyon komoly beszélgetések is, amik minket is töltenek. Vannak visszatérő vendégeink, és olyanok is, akikkel év közben is tudjuk tartani a kapcsolatot. A Szigeten voltak a megszokottnál gyengébb napok, és az esti beszélgetések száma igy elmaradt a várttól. Jó volt látni, hogy ennek ellenére sem adta fel senki, hanem belevetettük magunkat a délutáni megállító játékokba, amelyekkel viszont rekordszámú emberhez tudtunk kapcsolódni.

Bizonyos szempontból nagyon-nagyon megterhelő, másrészt pedig nagyon-nagyon frissítő az itt töltött idő. Jó érzés átélni, hogy eszközök vagyunk Isten kezében, vagy vigasz mások életében. De közben mind fizikailag, mind érzelmileg rendkívül extrém körülményeknek vagyunk kitéve. Az éjszaka és a nappal megszokott ritmusa felborul, és kiszámíthatatlan, hogy egy beszélgetés milyen mélységekig tud eljutni. Fontos a csapat összetartása is és erősítése mindannyiunk számára. Jó volt, hogy volt mindig kinek ventilálni, vagy épp meghallgatni a másik történetét, érzéseit. Szuper volt az az érzékenység, hogy mikor valaki mélypontra jutott, nem maradt egyedül. Hatalmas tapasztalat, hogy miközben emberekkel beszélünk, és azt mutatjuk be, hogy Isten hogyan szereti őket, mennyire elfogadja őket, mi is szeretve és elfogadva érezzük magunkat.

Idén sok új ember is csatlakozott a csapathoz, akik első pillanattól aktívan kivették magukat a feladatokból, és az „öreg motorosokat” megszégyenítő természetességgel kezeltetek nehéz beszélgetéseket. Hálásak vagyunk az utánpótlásért, és hálásak vagyunk azért is, mert sokan vannak, akik évről-évre fontosnak érzik, hogy rászánják az idejüket, energiájukat és pénzüket arra, hogy bemutassák Istent az embereknek.

De a Fesztivál Misszió csapata álmodott egy nagyot, és idén a Sziget Fesztivál mellett a Szegedi Ifjúsági Napokra is benyújtotta a pályázatát, így egy délutánt ott is eltölthetett néhány önkéntes. Bár kevesebb programot lehetett ott megvalósítani, kiemelkedő volt az érdeklődés, közel 120 emberrel tudtak beszélgetni az önkéntesek.

  • „Nekem egy lehetőséget jelentett arra, hogy újra rájöjjek, mire hívott el Isten. A gyülekezeti életben sokszor azt tapasztaltam, hogy saját magunk igényeinek a kielégítésére koncentrálunk. Isten és a valódi egyház azonban nem önmagáért van, amit itt, a Szigeten felejthetetlenül és átformáló módon megtapasztalhattam.”
  • „Nekem az újrakezdést jelentette. Újból átélni, hogy lehetek eszköz Isten kezében (…) és hogy van még közösség, ahol a hitről ugyanígy gondolkoznak, mint én.”
  • „Számomra az egyik legnagyobb élmény a fesztivál misszióban, hogy ott lehetek az emberek között, és megérthetem, mi is az, ami valójában foglalkoztatja őket.”
  • „Nagyon jó volt veletek együtt dolgozni, rengeteg élménnyel lettem gazdagabb, és jó volt itt egy olyan Istent és egyházat képviselni, Akiben és amiben hinni tudok.”
  • „Köszönöm, hogy egy hétig azt csinálhattam, amit tényleg szeretek! Beszélgethettem a barátaimmal, az élet nagy kérdéseit oldhattam meg veletek együtt, nagyokat nevettünk, és tettük mindezt úgy, hogy a hét végére (várakozásainkat felülmúlva!) a Szigeten 500-nál is – néhány fővel – több; a SZIN-en pedig alig kevesebb, mint 120 betérővel találkoztunk.”

A Fesztiválmisszió csapata