A Netflix dokumentumfilmje bemutatja, milyen egészséges az adventista életstílus

A doku-sorozat második epizódja az adventisták egészséges életmódját fedezi fel az egyesült államokbeli Loma Lindán. (Fotó: Pillanatkép a YouTube-ról)

Juliana Muniz/Felipe Lemos, 2023. szeptember 08.

A Netflix augusztusban megjelent új dokumentumfilm-sorozata a kaliforniai Loma Lindán, egészségük miatt hosszú évekig élő hetednapi adventisták életmódját mutatja be.

A dokumentumfilm négy epizódja a világ leghosszabb életűnek tartott közösségeinek életmódját vizsgálja. A sorozat címe How to Live to 100: The Secrets of the Blue Zones (Hogyan éljünk 100 évig: A kék zónák titkai). A műsor Dan Buettner The Blue Zone: 9 Lessons of Living Longer from the People Who’ve Been Lived the Longest (A kék zóna: a hosszú élet titkának 9 leckéje azoktól, akik a leghosszabb ideig élnek) című könyvének feldolgozása.

Az amerikai szerző több mint két évtizedet szentelt kutatásának, amely során arra kereste a választ, hogy a világ bizonyos (legalább öt) régióiban élő népek miért érik el a magasabb élettartamot. Tanulmányában Okinawára (Japán), Szardíniára (Olaszország), Ikáriára (Görögország), Nicoyára (Costa Rica) és Loma Lindára (USA) összpontosított.

A dokumentumfilm „Egy váratlan felfedezés” című epizódja (2. epizód) a Loma Lindán élő hetednapi adventisták által elfogadott egészséges életmódot mutatja be. Ebben a részben olyan idős emberekkel készült interjúkat láthatunk, akik vegetáriánus étrendet gyakorolnak, rendszeresen mozognak, erős családi értékeket vallanak és megtartják a heti szombati pihenést. A történeteik az élet minden területére kiterjedő egészséges életmódot hangsúlyozzák, amelyet az adventista egyház gyakran NEWSTART alapelvekként említ – táplálkozás, testmozgás, víz, napfény, mértékletesség, levegő, pihenés és Istenbe vetett bizalom.

A dél-amerikai adventista hírportálnak 2017-ben adott interjújában Buettner megjegyezte, hogy „az adventisták élete lenyűgöző, és az egészséget a hitük központi elemének tekintik. Akár egy évtizeddel tovább élnek, mint a legtöbb ember, és hosszú élettartamuk nagyrészt vegetáriánus étrendjüknek és a rendszeres testmozgásnak tulajdonítható.”

Hozzátette, hogy az ilyen hosszú élet egyik kulcsa, „a heti nyugalomnap szentsége; rendszeres megnyugvás a mindennapi élet követelményeiből. A 24 órás szombat lehetőséget biztosít arra, hogy egyszer egy héten a család, Isten, a barátság és a természet kerüljön a középpontba.”

Dr. Kátia Reinert, a Hetednapi Adventista Egyház Egészségügyi Osztályának világszintű társigazgatója megjegyzi: „az adventista egyház már a megalakulása során felismerte, hogy Isten helyreállítási terve az emberiség számára nem kizárólag szellemi, hanem magában foglalja a fizikai, társadalmi, érzelmi és mentális területeket is, mivel ezek mind összefüggenek egymással.”

Dr. Geraldine Przybylko, az Adventista Dél-Csendes-Óceáni Divízió Egészségügyi Osztályának igazgatója is egyetért ezzel. Elmondta, mi az oka a hetednapi adventisták körében tapasztalható pozitív egészségügyi eredményeknek. „A bibliai modellt követjük, és az egész ember egészségét tartjuk szem előtt. A jóllét hét dimenzióját vizsgáljuk: a fizikai, a lelki, a társadalmi, az érzelmi, a környezeti, az intellektuális és az elhívásbeli dimenziót.”

„A jóllét 7 dimenziójának keretrendszerét beépítettük az általunk kidolgozott programokba, és így arra oktatjuk az embereket, hogy képesek legyenek olyan bizonyítékokon alapuló stratégiákat alkalmazni, amelyek segítségével teljes életet élhetnek” – tette hozzá.

Az üzenet terjesztése

A csendes-óceáni régióban az adventista egyház különböző kezdeményezéseket indított, amelyek az egészség átfogó megközelítését hangsúlyozzák. Ilyen intézkedések az ELIA Wellness kezdeményezés, amely magában foglalja az ELIA Életmód-gyógyászati Központot; a Sanitarium Teljeskörű Egészségfejlesztési Programja (CHIP) Ausztráliában és Új-Zélandon; valamint a 10.000 Lábujj Kampány a csendes-óceáni szigeteken.

Dr. Przybylko szerint az adventista egyház Egészségügyi Osztályának célja az, hogy 2025-re 100 ELIA Wellness Központot nyisson Ausztráliában és Új-Zélandon, a Csendes-óceáni térségben pedig háromszáz 10.000 Lábujj Befolyásközpontot hozzon létre. A befolyásközpontok gyakran egészségügyi intézményekben, templomokban és iskolákban nyílnak, így könnyebben elérik a helyi közösséget, és egészséges életmóddal kapcsolatos programokat, főzőtanfolyamokat, gyaloglóórákat és egyebeket kínálnak.

„Szeretnénk segíteni az embereknek abban, hogy a lehető legjobb életüket élhessék azáltal, hogy megmutatjuk nekik a teljes egészség felé vezető utat” – mondta Dr. Przybylko.

Ha csatlakozni szeretnél a mozgalomhoz, és egészséget, gyógyulást, reményt szeretnél vinni közösségedbe, látogass el a www.eliapartner.com weboldalra, esetleg írj egy emailt a partner@eliawellness.com vagy az info@10000toes.com címre. Az előzetest itt tudod megtekinteni: https://youtu.be/it-8MIm29bI?feature=shared

Forrás: https://record.adventistchurch.com/2023/09/08/netflix-documentary-highlights-adventist-healthy-lifestyle