A helyi pelenkaelosztó program elérte az 1 millió pelenka mérföldkövet

A kezdeményezést a Loma Linda University Health koordinálja San Bernardinóban

Ansel Oliver, Loma Linda University News

Önkéntesek csoportja, akik részt vesznek a pelenkaosztási kezdeményezésben. [Fotó: Loma Linda University News]

Az Egyesült Államokban, a kaliforniai San Bernardinóban havonta kétszer pelenkát osztó kezdeményezés nemrégiben ünnepelte az 1 millió kiosztott pelenka mérföldkövet a program 15 hónappal ezelőtti elindítása óta. A vezetők becslése szerint a program 250.000 dollárt takarított meg a lakosoknak egy olyan időszakban, amely sokak számára nehéz anyagi helyzetet teremtett a megugró infláció miatt.

A kezdeményezést a Loma Linda University Health koordinálja több közösségi csoporttal (a Community Action Partnership of San Bernardino County, a San Bernardino City Unified School District és az El Sol Neighborhood Educational Center) a Community Health & Education Worker (CHEW) programon keresztül.

A Community Action Partnership of San Bernardino County azonosította a pelenkák iránti igényt, amely egyes alulfizetett lakosok esetében a jövedelem akár 20 százalékát is igényelheti. A megyei partnerségi csoport ezután felkérte a Loma Linda University Health-et, hogy segítsen az elosztásban, ugyanis a COVID-19 világjárvány idején az élelmiszerosztás koordinálásában is jó tapasztalatokat szerzett a szervezettel.

A program egy általános iskola parkolójában működik, és a vezetők szerint havonta mintegy 80.000 pelenkát osztanak szét. A pelenkákat az állam biztosítja a megyei közösségi partnerségi programon keresztül. Minden egyes osztáskor a Loma Linda University Health raktárának munkatársai tárolják és szállítják ki a pelenkákat.

„A legjobbat szeretnénk minden családnak, aki bejön hozzánk, ezért minden alkalommal kint vagyunk, akár esik, akár fúj” – mondta Cristie Granillo, a Loma Linda University Health Intézménye a Közösségi Kapcsolatokért munkatársa és a CHEW program vezetője.

Az elosztási kezdeményezés 15 hónap után ünnepli az 1 millió pelenkás mérföldkő elérését. [Fotó: Loma Linda University News]

A program révén erős közösségi kapcsolatok alakultak ki, amelyek lehetővé teszik a csapat számára, hogy az egészségügyi egyenlőségi hiányosságok megszüntetésén dolgozzanak azáltal, hogy olyan alapvető erőforrásokat osztanak meg egymással, mint az orvosi és iskolai beiratkozás, a bilire való nevelés és más programok ismerete.

A sofőrök sorban állnak autójukban és várják a segítséget. A pelenkán kívül gyakran egyéb tárgyi támogatást is kapnak, sőt, továbbirányítják őket bizonyos szolgáltató helyekre, például a gyermekeik számára óvodába járáshoz vagy családi táplálkozási tanácsadáshoz. Az önkéntesek havonta 600 élelmiszerdobozt is kiosztanak.

Az esemény olyan embereknek is segített, mint például Monique Walter, akinek kilenc gyermeke van, és lakása havi bérleti díja nemrégiben körülbelül 30 százalékkal nőtt. „Nagyon jó, hogy megkapom ezeket, mert a pelenkák most olyan drágák” – mondta Walter a sorban, miközben egy önkéntes kiszolgálta őt.

A Loma Linda Egyetem hallgatói is részt vesznek a kezdeményezésben, akár önkéntesként, akár a tanulmányi programjukhoz szükséges gyakorlat keretében. Sokan az orvosi karról, a közegészségügyi karról, a fogorvosi karról és a magatartásegészségügyi karról érkeznek.

A cikk forrása: https://adventistreview.org/profile/local-diaper-distribution-program-marks-1-millionth-diaper-milestone