A „barátság kenyér” életeket változtat meg Bulgáriában
A segélyközpont egyszerű, de hatékony módszert talált arra, hogy kapcsolatot teremtsen az emberekkel és Jézushoz vezesse őket
Earley Simon, Adventist Mission
Kora reggel, amikor még sötét van, a liszt és a víz találkozik. Az élesztő felfuttatja a keveréket, majd az egész egy kemencébe kerül, ahol a hő hatására átalakul. Finom illat tölti be a levegőt, amellyel a frissen sült finomságok magukhoz csábítják az éhes szájakat.
Egymás után jönnek az emberek, hogy rendeljenek, ismerkedjenek és együtt nevessenek. Minden nap különböző korú és etnikumú emberek állnak sorba ennél a pékségnél, hogy megkóstolhassák a finom kenyeret.
A kenyérkészítéshez idő és türelem kell. A hozzávalók összekeveréséhez és összegyúrásához szeretetteljes kezekre van szükség, amíg a tészta készen nem áll a kelésre. Így van ez az emberekkel is; idő és türelem kell ahhoz, hogy bizalmat és barátságot ápoljunk, hogy felmelegítsük az életüket és Jézus követésére hívjuk el őket.
A bulgáriai Trapezata Globális Misszió városi befolyási központjában a munkatársak puszta étkezésnél többet kínálnak a látogatóknak. Itt az emberek beszélgethetnek egymással, valamint különböző tanfolyamokon és tevékenységekben vehetnek részt. A látogatók új barátokra tehetnek szert, sőt, idővel maguk is önkéntesekké válhatnak, hogy ők is segíthessenek másokon.
Az egyik rendszeres önkéntes, Dimitur, a Trapezatában találta meg célját azzal, hogy diákokat korrepetál matematikából. „Jó emberek vannak itt, és jó kapcsolatokat alakítottam ki különböző emberekkel” – mondta Dimitur. „Ezért szeretnék én is mindent megtenni másokért. Erős vágyat érzek arra, hogy többet tanuljak Istenről és a Bibliáról. Úgy érzem, segítenem kell, és ha tudok, meg is teszem. Nem vagyok matektanár. Mérnök vagyok, de itt segítek a gyerekeknek a matematikában.”
Dimitur naponta több mint hat mérföldet utazik, néha gyalog. Ügyfélként kezdte, majd önkéntes lett, most pedig megkeresztelt hetednapi adventista. Dimiturhoz hasonlóan sokan a Trapezata-ban találják meg az Élet Kenyerét.
A Trapezata vezetősége látta, hogy a befolyási központok hogyan működhetnek platformként a közösség bevonására és barátságok kialakítására.
A pékség tulajdonosa, Christo Kudinov elmondta: „Isten azért adta nekünk ezt a helyet, hogy közel legyünk az emberekhez. Megmutatta nekünk, hogy szükségünk van egy olyan helyre, ahol az emberek elfogadva és otthon érzik magukat. … Ezért hoztuk létre a pékséget: olyan illata van, mint az otthonnak, hiszen Bulgáriában az emberek sok kenyeret esznek. … Így működött Krisztus is. Közel volt az emberekhez. Felajánlotta nekik az Élet Kenyerét, meggyógyította őket, és gondoskodott róluk. És mi is ugyanezt akarjuk tenni”.
Fotó: N:
A Trapezata Globális Misszió bulgáriai városi befolyási központjában a kenyér elsőrangú, de a munkatársak az étkezésnél sokkal többet kínálnak a látogatóknak. [Fotó: Adventist Mission]
Cikk forrása: https://adventistreview.org/commentary/how-friendship-bread-is-making-a-difference-in-bulgaria