A bábjátékos evangélista örömet és hitet terjeszt a határokon túl is

Miként szolgálja Istent bábokkal egy nyugdíjas adventista tanár Malajziában

Edward Rodriguez és Hazel Wanda Ginajil-Gara, Dél-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízió és az Adventista Szemle.

A malajziai Sarawak szívében, Chai Sew Moi felemelő bábművészeti szolgálata már évek óta lelkesíti a körülötte élő embereket. Amióta 2016-ban nyugdíjba vonult, óriási kreatív és lelki hatást gyakorolt másokra. Tehetségét arra használta, hogy a gyülekezetben és a helyi közösségekben Isten hitét megossza a gyerekekkel.

Moi útja a bábművészet felé szerényen kezdődött. 1993-ban hozta meg a döntést, hogy kipróbálja magát a bábozásban, miután az 1970-es években unokahúgaival, majd később saját gyermekeivel együtt nézte a Szezám utca című amerikai műsort. Hivatalos képzés híján saját bábfigurákat készített egy szombatiskolai programhoz, amelynek célja az egyházi missziós felajánlások népszerűsítése volt. Újdonsült szolgálata akkor kapott lendületet, amikor kilencéves gyerekeket vett fel báb- és szinkronszínésznek.

Azóta virágzik gyülekezetében a bábszínházi szolgálat. A gyerekek aktív részesei a gyülekezeti énekek vezetésének, a közösségi tevékenységeknek és a különleges programoknak, amelyek során a bábjátékok mindig nagy szerepet játszanak. Moi egyik nevezetes bábjátéka, a „Hobart, a kukac: Csodálatosak alkotásaid”, azt az üzenetet közvetíti, hogy minden, amit Isten teremtett, jelentős. Ez a produkció még a határokat is átlépte. Az előadásokkal eljutottak a Fülöp-szigetekre, Indonéziába, Mianmarba, Koreába, Tajvanba és Mongóliába is.

Nyugdíjas iskolai tanárként, Moi szenvedélyét kollégáira is kiterjesztette, és megtanította őket arra, hogyan használhatják a bábokat hatékony tanítási eszközként. 1998-ban egy Gyermekszolgálati kongresszuson hivatalos bábszínészképzésben részesült, később pedig az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó hivatásos bábművészektől tanult.

Az útjáról elmélkedve Moi elmondja: „Kézműves és kreatív tevékenységeket szívesen tanítok gyerekeknek, de bizonyos szolgálatok, mint például a nyilvános beszéd, a prédikálás vagy az éneklés, nem erősségeim. A bábokkal való szájszinkronizálás lett az én utam, hogy beteljesítsem énekléssel kapcsolatos álmomat.”

Moi élethosszig tartó elkötelezettsége a küldetése iránt magában foglalja a bábkészségek tanítását, a bábos szolgálat népszerűsítését és a közönség gyönyörködtetését bábelőadásain keresztül, mind tanári pályafutása alatt, mind nyugdíjas korában. Bábművészete maradandó hatást gyakorolt közösségére és online követőire is.

2021-ben, a COVID-19 világjárvány kihívásai közepette Moi megtalálta az öröm és a remény egyedülálló módját. Belefogott egy 100 napos bábéneklési maratonba, ahol a barátok és családtagok által kért keresztény énekeket osztotta meg másokkal az interneten keresztül. Ez a kezdeményezés a remény jelzőfényeként szolgált egy kihívásokkal teli időszakban. A Kuantan Általános SzombatIskola ezt követően felkérte őt, hogy 2022 januárjáig minden szombatra készítsen négy videóéneket online programjukhoz, amely az „Énekelj a bábokkal” címet viseli. A vállalkozás közös erőfeszítéssé vált, amelyben 14 év alatti gyermekénekesek, szülők, nagyszülők, zongoristák, szinkronszínészek vettek részt.

Ezzel párhuzamosan Moi elindított egy tematikus bábos ének-videó platformot, olyan kategóriákkal, mint a „Dicsőítés kertje”, az „Evangélium állomása” vagy a „Karácsonyi áldás”. Ezek célja az öröm, a remény és a szeretet terjesztése volt 2021-ben, kihívásokkal teli időkben.

Mérhetetlen az a hatás, amelyet Moi kifejt a gyerekekre. „A gyerekek azonnal, fenntartás nélkül elfogadják a bábjátékot. Egy bábelőadás bemutatása megbízható módja annak, hogy felkeltsük a gyerekek figyelmét” – mondja. Bár kezdetben néhányan fenntartásokkal viseltettek a bábjátékkal szemben, hamarosan rájöttek, hogy a bibliai igazságok és erkölcsi tanulságok közvetítésében nagyszerű lehetőségeket rejt.

Az Isten küldetésébe vetett hitének köszönhetően, Moi több délkelet-ázsiai országban is úttörő szerepet vállalt a bábozásban. Különböző konferenciákon és iskolákban tartott bábjátékot és bábkészítő workshopokat, hogy ajándékát megossza olyan személyekkel is, akik el szeretnék érni a gyermekeket. Elkötelezettsége és erőfeszítései végül huszonnégy báb elkészítését és szétosztását eredményezték nyolc délkelet-ázsiai adventista szervezet között.

Moi úgy véli, hogy a bábok használata a gyülekezetben segíthet a gyerekeknek és a felnőtteknek mélyebb szinten kapcsolódni hitükhöz. A bábos szolgálat valóban gyorsan növekvő tendencia az egyházban, amely a szórakozás modern formáját kínálja, miközben értékes lelki üzeneteket közvetít.

„A gyermekek az Úr ajándéka” – mondja Moi, David Faust veterán keresztény pedagógust idézve. „Kezeljük óvatosan ezt az ajándékot. Törődjünk annyira a gyerekekkel, hogy szolgáljuk a szükségleteiket. Tanítsuk meg nekik a bibliai igazságokat. Vezessük őket a jó, egészséges szórakozáshoz. Használjuk a bábokat és a színdarabokat, hogy mindannyian olyanok lehessünk, mint a gyermekek.”

Fotók: Chai Sew Moi néhány alkotásával. [Fotó: Dél-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízió hírei].

Forrás: https://www.adventistworld.org/puppetry-evangelist-brings-joy-and-faith-to-people-across-borders